Outlander III GEN Techniczne - Dlaczego olej jest czarny w benzyniaku? Outlander Phev.
mohinder - 13-06-2024, 16:03 Temat postu: Dlaczego olej jest czarny w benzyniaku? Outlander Phev. Witam
Wymieniłem wczoraj olej w silniku w moim PHEV'ie. Wcześniejsze dwie wymiany robił serwis. Tą wymianę robiłem osobiście więc widziałem zlany olej, który był czarny jak z diesela. Teraz się zastanawiam czy serwis robił mnie balona i tylko wbijał pieczątki w książę? Od ostatniej wymiany przejechałem w sumie około 12000km z czego z uruchomionym silnikiem niecałe 7000km. I po tych 7000km olej byłby czarny? Jak myślicie, czy serwis faktycznie wbijał tylko pieczątki (bo przecież obecnie oleje są LONG LIFE i wymienimy mu po 30000km dopiero)? A mydlą oczy tym, że umyją auto, doleją płynu do spryskiwaczy?
To masz - 14-06-2024, 07:16
Wcześniej jeździłem benzyną wolnossącą i olej będąc w odcieniu brązu ciemniał do 6000- 7000 km. Po tym przebiegu, na bagnecie wyglądał na czarny i po zlaniu w pojemnik również.
Po 12 000 km które zrobiłeś myślę, że barwa oleju jest prawidłowa.
mohinder - 14-06-2024, 09:30
12000km to suma kilometrów. A sam silnik przejechał 7000km reszta to na prądzie. No ale może tak powinno być.
waran73 - 14-06-2024, 16:30
Witam.. W moimbphev olej wymieniany jest przy mojej obecności i jeszcze nigdy nie był czarny--po 12-15 tysiącach ma barwę ciemnego miodu lipowego..
mohinder - 14-06-2024, 16:39
Czyli wygląda na to, że serwis gra w kulki. Pewnie wymienili jak przyjechałem do niech pierwszy raz a po roku na następnej wizycie wiedzieli ile kilometrów zostało przejechane i stwierdzili że po co wymieniać i tylko wpisali, że wymienili. Kurde dlaczego wszędzie kantują. Dlatego nie można w serwisach patrzeć na to co robią przy samochodzie. Kurcze trzeba montować kamery pod maską normalnie. I to pewnie z tego powodu odłączają kamerki w samochodach jak wjeżdżają na warsztat.
Bizi78 - 14-06-2024, 19:41
Po prostu oznacza filtr oleju mazakiem i będziesz wiedział czy wymienili olej .
apg2312 - 14-06-2024, 20:17
Cóż, jest bardzo proste rozwiązanie, które już zresztą zastosowałeś
| mohinder napisał/a: | | Tą wymianę robiłem osobiście |
Następne też tak po prostu zrób, i po kłopocie. No i ładnych kilka złotych, czy tam euro, masz zaoszczędzone
Damiano88 - 15-06-2024, 13:06
mohinder, Najprościej sprawdzić kolor oleju na bagnecie po wizycie w serwisie. Świeży olej ledwo widać na bagnecie. Dziś wymieniałem pierwszy raz olej po roku i 15 tkm. W tym czasie olej zmienił kolor z miodowego na czarny, więc zarzuty do serwisu są bezpodstawne.
waran73 - 15-06-2024, 15:58
Pany- jest problemo.. Miody mają różne,skrajnie różne kolory.. miód gryczany lub ze spadzi wygląda w słoiku na prawie czarny, miód akacjowy jest prawie przeżroczysty--taki właśnie +- powinien być nowy olej 5w30- lekkawo żółty/przeżroczysty. Po ok 15 tyś.km w czasie zlewania mój Mobil 5w30 miał kolor ciemnego miodu lipowego znaczy się średno brązowy. A sytuacja w serwisie że serwisant sprawdza olej który ma 7000 km przerobione i jest wciąż jasny i mówi : ee..jeszcze spoko, jest jasny, i nie dokonuje wymiany- tak sytuacja nie należy do niemożliwych..
Krzyzak - 15-06-2024, 18:05
| waran73 napisał/a: | | lub ze spadzi | najpierw poproszę kolegę o sprawdzenie co to jest spadź - zakładam, że każdy widział żywicę z drzewa iglastego...
waran73 - 15-06-2024, 18:51
Sprawdziłem to co już wiedziałem !! Spadż to nie jest żywica tylko inna substancja wydzielana przez szpilki lub liście uszkodzone przez żerujące owady.Tą słodką substancję i odchody obżartych nią owadów pszczoły zbierają, przetwarzają i robią z niej miód spadziowy-ciemny ze spadzi iglastej,jaśniejszy z lisciastej. 2-po wpisaniu w wyszukiwarce frazy miód spadziowy-ukazała się fotografia miodu spadziowego iglastego w słoiku 1l. miód prawie czarny tak samo jak ten który zjadłem niedawno. polecam..
Krzyzak - 17-06-2024, 06:25
| waran73 napisał/a: | | miód prawie czarny tak samo jak ten który zjadłem niedawno | rzeczywiście - są takie zdjęcia - kolega może mieć rację
generalnie to ja nie wierzę w większość miodów opisanych danym kwiatem, bo nie ma szans odpytać każdej pszczółki czy akurat przyleciała z rzepaku czy może z lipy
kupuję miód od pana, który uczciwie sprzedaje go jako majowy, czerwcowy albo lipcowy, czasem czerwcowy z dodatkiem spadzi właśnie - jak sama nazwa wskazuje zbierany z roślin z tych miesięcy, uznaję to za bardzo uczciwie podejście
każdy spadziowy, jaki jadłem był lekko kwaskowy i był jasny
Przemko33 - Dzisiaj 14:12
Może ktoś mi pomoże dobrać olej do silnika Outalndera 3 4x4 MIVEC 2.0 silnik 4J11 z 2016 roku przebieg 150tyś. ???
Czym go zalać ?
Obecnie MOTUL ECO-NERGY 5W-30 A5/B5 ale zauważyłem dziwne objawy przy odpaleniu na zimnym po nocy stuka przez kilkanaście sekund później już przez cały czas cichutko nawet jak postoi ale za to jak auto stoi np. tydzień nie odpalane to zawsze cichutko po odpaleniu i to bardzo dziwne zjawisko ze po 1 nocy stuka a po tygodniu cisza cały czas. Jak i na mrozie -23 stał całą noc to odpalił bardzo cichutko pracował.
Może pomożecie z tym olejem jaki wlać 5W-30 tylko jakie normy API i ACEA ??
Każdy salom Mitsubishi co innego doradza może mi pomożecie z własnego doświadczenia czego najlepiej nalać.
|
|
|