To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Schemat instalacji elektrycznej przełącznika szyb

Fentanyl - 29-06-2024, 14:32
Temat postu: Schemat instalacji elektrycznej przełącznika szyb
Cześć, to mój pierwszy post tutaj, więc wole przejść do rzeczy…
Sytuacja wygląda następująco:
Kupiłem Carisme miesiąc temu ze świadomością że jest lekki problem z szybami, a dokładnie nie otwiera sie prawa szyba z przodu z przycisku pasażera zreszta nie był problemu śmigało do tej pory…
Zabawa zaczęła sie w momencie kiedy zaczęło coś przerywać na każdej z szyb z elementu nadrzędnego w tym przypadku panel od kierowcy, wyciągnąłem panel przejrzałem płytkę drukowaną i okazało się, że jeden lut jest do poprawy, mam lutownice do takich rzeczy robiłem to wiele razy, ogarnąłem to w moment, sprawdziłem jeszcze napięcie na każdym z pinów od szyb z poziomu nadrzędnego i napięcie 12/13V, myśle że super, w takim razie jeszcze podpiąłem płytkę bezpośrednio bez obudowy do wtyczki przez gumkę sprawdziłem działanie i wciąż był problem bo już nie otwierała sie przednia szyba lewa i prawa ale za to tylne tak, to ja zonk i co tu sie stało :shock: Postanowiłem że zostawię to na następny dzień bo już szczerze mialem dość.
Złożyłem obudowę z płytka podpiąłem i tak jak wcześniej chociaż dwie szyby funkcjonowały tak teraz już wszystko powiedziało nie i żadna z szyb nie działa.
Rzucił na tym mój dobry starszy znajomy elektryk i wg niego płytka jest w porządku i trzeba szukać problemu dalej w instalacji, i tu sie zaczynaja kolejne stopnie ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć schematu instalacji która biegnie do przełącznika, czy mogłaby pomóc chociaz jedna duszyczka w tej sprawie ? A propo to tak bezpieczniki sprawdzałem :biggrin:

Bizi78 - 29-06-2024, 14:56

Schematy masz tutaj.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448

Fentanyl - 29-06-2024, 15:15

Kolego drogi, bóg ci w piwie wynagrodzi, dziękuje wielkie i szerokości na drodze życzę :mrgreen: