Outlander III GEN Techniczne - Chłodzenie instalacji LPG proszę o pomoc
bobi1973 - 17-08-2024, 20:31 Temat postu: Chłodzenie instalacji LPG proszę o pomoc na zdjęciach jest pokazane gdzie moi instalatorzy wpieli się z chłodzeniem lpg i wygląda na to że to układ phev i mam problem z pojawiającym się żółwikiem i brakiem mocy. Podejrzewam zapowietrzenie okładu phev. Oni twierdzą że to układ chłodzenia silnika.Serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.Samochód byl podpinany pod komputer u trzech mechaników i nie ma żadnych błędów .
https://photos.app.goo.gl/tRTdzwMaHVJp8cAu9
mohinder - 18-08-2024, 12:52
Na początku tylko sprostuję, nie ma chłodzenia LPG tylko jest reduktor nazywany też parownikiem gdzie ciśnienie gazu jest obniżane i ciepły płyn z silnika ogrzewa ciekły gaz i poprawia jego przemianę w stan gazowy. Według schematów i rysunku zaworu wpięli się we właściwym miejscu. Tryb żółwika może pojawia się z powodu złego wyregulowania instalacji? Raczej zapowietrzona to nie jest.
Jeśli jest zapowietrzone to jedynie układ ogrzewania kabiny, a to możesz odpowietrzyć sam tą śrubką którą widać na zdjęciach. Ta która jest nad palcem.
Sprawdzałeś temperaturę silnika spalinowego w czasie jazdy?
bobi1973 - 18-08-2024, 14:40
Dziękuję za pomoc Mohinder. Wsztstkie parametry samochodu są ok nawet jeżdziłem z instalatorem lpg który podpiął kompa i nic.Problem mam od roku a pracuję za granicą i co przyjadę na urlop latam po mechanikach.Byłem ostatnio w ASO w Kielcach i tam powiedziano mi że od lpg wpieli mi się w układ phev a ci od lpg że nie.A przed montażem lpg nie miałem problemu.problem powstał kiedy zamontowano lpg i uszczelniono mi kompresor klimy.Tryb żółwia zapala mi się powyżej 120km/h i nieważne czy jadę na lpg czy na benzynie.Nie wiem co mam jeszcze zrobić może ktoś z kolegów poleci fachowca z okolic Radomia, Kielc,Warszawy.A problem nie występuje przy naładowanych akumulatorach z gniazdka.Jeszcze raz serdecznie proszę o pomoc
nemmooo - 18-08-2024, 17:29
A jak wygląda wtedy temp w układzie chłodzenia gdy pojawi się żółwik? Żeby zobaczyć potrzebne jest jakieś obd i darmowy np CarScanner.
bobi1973 - 18-08-2024, 18:02
95 stopni
nemmooo - 18-08-2024, 19:08
A podglądałeś jak wygląda temperatura silników elektrycznych? W car scannerze da się to sprawdzić.
Jak kupowałem PHEVa to oglądałem jednego w Lublinie i podczas przejażdżki testowej włączył się żółwik, sprzedawca powiedział ze to przez energiczne ruszanie (całe dwa razy) a teraz wiem że to ściema i coś było nie tak, w moim obecnym PHEVie nic takiego się nie dzieje pomimo że temp na zew sięga po 35st a ja jadę dynamicznie.
bobi1973 - 18-08-2024, 19:10
nie patrzyłem ale spróbuję a jaka powinna być
nemmooo - 18-08-2024, 19:13
u mnie nie przekracza 50 st, mam włączony praktycznie zawsze carscanner i nie widziałem wyższej, w zapisanych danych jest max 48 st.
Rozumiem że poziom płynów sprawdziłeś po instalacji LPG? U mnie był problem że brakowało ponad pół litra. Gazownik zapomniał sprawdzić.
bobi1973 - 18-08-2024, 19:15
tak dolewałem płyn w zbiorniku po prawej ale jest pytanie gdzie oni się wpieli
[ Dodano: 18-08-2024, 19:24 ]
Nemmooo możesz pokazac zdjęcie jak u ciebie się wpieli w układ chłodzenia
nemmooo - 18-08-2024, 22:06
Zrobię jutro zdjęcia
|
|
|