Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Silnik sam przyspiesza podczas jazdy.
Anonymous - 30-04-2007, 22:25 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Silnik sam przyspiesza podczas jazdy. Witam wszystkich, mam problem z autem, podczas spokojnej jazdy tzn. 90-100km/h silnik sam dodaje sobie gazu tak jakbym przyciskał pedeł gazu i puszczał, dzieje sie to nie zawsze ale nie jest to normalny objaw, czy wie ktoś dlaczego i jak to usunąć? Pozdrawiam TM
mlun - 01-05-2007, 00:21
Zapewne jest to przęłączenie się z trybu oszczędnego na normalny.
saphire - 01-05-2007, 07:40
Dokładnie ten moment który odczuwasz jako ,,dodanie gazu'' to przejście w tryb ubogi czyli wtrysk zamiast na suwie ssania jest robiony pod koniec suwu sprężania i na dodatek w mniejszych proporcjach paliwa do powietrza - zerknij wtedy na chwilowe spalanie i zobaczysz jak spadnie z np. 11l do 7l
PS. powinieneś się cieszyć że ci tak robi i to wyłapujesz bo niektórzy na forum pisali że nijak nie czują tego momentu bez zerknięcia na kompa czy na kontrolkę ECO na zegarach (w budzie po lifcie jest).
Anonymous - 01-05-2007, 09:57
Czytając manual zastanawiam się, czy pojęcie "surge" może odnosić się do takiego wyrywania do przodu. Zjawisko to jest zakwalifikowane jako usterka, więc nie wiem czy należy się cieszyć jak u kogoś występuje.
Oczywiście i u mnie występuje coś takiego i na pewno nie jest to normalny objaw. W momencie szarpnięcia spalanie rzeczywiście radykalnie spada.
Bartek - 01-05-2007, 10:31
Nie jest to normalny objaw - jest to prawdopodobnie problem z elektroniczną przepustnicą.
Piszę aktualnie doktorat z przepustnic - mam dobrego promotora - padła moja , a cena nowej powala na kolana, albo bardziej.....
Anonymous - 01-05-2007, 11:15
Ja wymieniłem świece i ten objaw zniknął...
turek61 - 01-05-2007, 11:51 Temat postu: Re: Silnik sam przyspiesza podczas jazdy.
tomich napisał/a: | Witam wszystkich, mam problem z autem, podczas spokojnej jazdy tzn. 90-100km/h silnik sam dodaje sobie gazu tak jakbym przyciskał pedeł gazu i puszczał, dzieje sie to nie zawsze ale nie jest to normalny objaw, czy wie ktoś dlaczego i jak to usunąć? Pozdrawiam TM |
Temat znowu powrócił...wiedziałem
Ja od początku posiadania Cari(listopad 06) tak mam (o czym już w niejednym poście pisałem, że dostaje kopa itp) ale tylko wtedy kiedy jadę na PB.
Jak przejdzie na gaz to problem znika i nie ma samoczynnego przyspieszenia.Ciekawe ...
[ Dodano: 01-05-2007, 11:54 ]
pawelbubu, to fakt.W wielu poprzednich postach było ze po wymianie świec problem znikł.
Na jakie wymieniłeś NGK platynki ?
saphire - 01-05-2007, 13:15
No nie przesadzajcie z tym wyrwaniem do przodu - to żadne wyrwanie tylko takie leciutkie bziumm w momencie przejścia na ubogą - trzeba rozróżnić te dwie sprawy gdy silnik przechodzi w tryb eco to jedno a drugie jeśli tak się robi przy obciążeniu bez przejścia w eco to drugie. Przejście w eco to normalna sprawa ale jak się tak robi bez przejścia w eco to już nie jest normalna rzecz. Nie straszcie na zapas tą przepustnicą chłopaka może najpierw niech sprawdzi czy rzeczywiście w eco mu się wtedy przełącza silnik czy nie (wskazania spalania chwilowego z kompa lum kontrolka na zegarach po prawej - ECO (ale nie ta od klimy )). Jeśli to nie przejście w tryb eco to trzeba określić kiedy i czy były już wymieniane świece i czy była już czyszczona przepustnica. Jak to mówią ,,relax and come down''
EDIT: to niby ,,przyśpieszenie'' przy przejściu w tryb eco jest powodowane ty ze komp przechodząc z wtrysku normalnej mieszanki na suwie ssania do wtrysku ubogiej pod koniec suwu ssania wzbogaca ciut na ten moment mieszankę by silnik nie szarpnął lub też nie zmienia jej składu do momentu aż przejdzie z wtrysku na ssaniu na wtrysk przy sprężaniu (co skutkuje lekkim przyśpieszeniem) i dopiero jak już jest wtrysk na sprężaniu to wtedy w drugim etapie dopiero na ubogą się przełącza. Swego czasu sporo się naszukałem po sieci różnych informacji co i jak z tym GDI/TSI/FSI itp. więc mniej więcej podobnie się to wszędzie odbywa - u kumpla w FSI tez jest odczuwalny taki delikatny bzium jak się na uboga przełącza - on tego nie zauważa le jak mu to uświadomiłem i ten moment kiedy tak się dzieje to dopiero wtedy zwrócił na to uwagę
Anonymous - 02-05-2007, 18:25
Tak na NGK IZFR6B...
pozdr
Anonymous - 03-05-2007, 09:41
saphire, znaczy że kupuję sobie nowe auto i też tak mam? dziękuję...
saphire - 03-05-2007, 20:34
To tak jak z dieslem VW na pompowtryskiwaczach - klekot i nic na to nie poradzisz
|
|
|