To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciek płynu chłodniczego

savagger995 - 10-11-2024, 21:45
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Wyciek płynu chłodniczego
Wyciek płynu chłodniczego z trójników połączonch z parownika do nagrzewnicy. Juz brakuje mi pomysłów, poraz N-ty będę musiał to poprawiać .Węże używki dopasowane z innych aut gdyz nowe semperit rozpdaly się w rękach po tygodniu masakra. Dodatkowo zastosowane obejmy stosowane w instalacjach wysokocisnieniowych. Również to nie zdaje egzaminu. Spróbuję jeszcze z obejmami spręzynowymi . Natomiast pytanie stosował ktoś węże silikonowe czy warto ich tu zaadaptować.
jacek11 - 11-11-2024, 08:31

Walczyłem z tym problemem, i ostatecznie wcisnąłem na Dirco, zalałem po wyschnięciu, i już nie cieknie. Tak trochę może nie po fachowemu, ale u mnie działa.
Pamiętam, że takie opaski jak u Ciebie też próbowałem. Było chyba jeszcze gorzej. Najlepiej trzymały wąskie, skręcane na śrubę.

Krzyzak - 11-11-2024, 15:04

Na pewno masz dobre trójniki (please - używaj słownika)? - bo ja jak montowałem to zamiast 18/18/19 kupiłem 16 i po pół roku też zaczęło cieknąć. Do tego miałem plastiki. Następne kupiłem prawidłowe, średnica większa, metalowe. Co jeszcze możesz zrobić to zamiast trójników na 2 wężach użyć tylko kolanek na jednym. Musiałbyś kupić nowy, oryginalny a ten drugi przecięty wykorzystać na zasadzie:
okularki pod aparatem zapłonowym - kolano - parownik - drugi króciec parownika - kolanko - wejście na nagrzewnicę.
Jeśli w parowniku też są króćce plastikowe - wymień na metalowe, nowe oringi.

savagger995 - 12-11-2024, 10:14

Pytanie teoretyczne do krzyżaka. Czy przy takiej konfiguracji jak opisałeś konsekwencja będzie spadek jakości ogrzewania? Gdyż płyn przechodząc przez parownik oziebi się i zimny wejdzie do nagrzewnicy.?
Krzyzak - 12-11-2024, 15:37

Tylko, jeśli podłączysz odwrotnie - tzn. od węża wejściowego. Rekina nie mam już długo - mogę nie pamiętać, ale sam sprawdzisz, który wężyk nagrzewnicy się nagrzewa pierwszy.
savagger995 - 13-11-2024, 10:22

Ok w takim razie szukam oryginalnego węża . Jakiej firmy zastosować wąż do parownika, ma być dobrej jakości. Cały czas myślę o węży z silikonu ale opinie są sprzeczne.
Krzyzak - 13-11-2024, 11:38

Parker - a jeśli w jakimś miejscu będzie się mocno zginał to do wnętrza daje się sprężyny przeciw załamaniu. Jednak patrząc na zdjęcie - przy umiejętnym zastosowaniu kolanek - żadnych zagniotek nie będzie.