Problemy techniczne - usterki silnika 6g72 3,0 V6
Maćko1598 - 30-05-2025, 17:58 Temat postu: usterki silnika 6g72 3,0 V6 Cześć, szukam kogoś kto w Warszawie lub okolicach ogarnie mi Hyundaia XG z ogólnie znanym silniczkiem. Samochód w zasadzie mam unieruchomiony w garażu, a problem jest następujący:
Kupiłem go jeżdżącego jesienią ale ze świecącym się checkiem. Czytanie błędów ujawniło uszkodzoną grzałkę sondy lambda od strony grodzi. Mój ulubiony mechanik (ambitny i zawzięty ale specjalista w BMW) nie znalazł oryginalnej sondy, ale dopasował inną po danych, podobno pasująca. Przez jakieś 30km było wszystko w porządku.
Po 30 km check znów się zapalił i silnik pracował tylko jeśli check się świecił i tak jest do dziś. Po zdjęciu klemy check się kasuje nie świeci, a silnik daje się uruchomić na jakieś 3 min po czym gaśnie i koniec. Ma wtedy około 35-40 stopni. Jeśli samochód akurat jest w ruchu, to jest szansa że zapali się check i byle jak, ale będzie pracował. Jeśli stoi spokojnie i pracuje na biegu jałowym, to zgaśnie i koniec, a check nie zdąży się zapalić. Generalnie auto stoi od października z tego powodu.
Jeśli znacie kogoś, kto robi te silniki to prośba o namiary.
Krzyzak - 30-05-2025, 22:10
W Warszawie masz serwis Mitsumaniaków: https://dobrymechanik.pl/mechanicy/warszawa/serwis-mitsumaniakow-3.html
Maćko1598 - 31-05-2025, 11:03
Dzięki, o to mi chodziło.
|
|
|