To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.4 MIVEC] Komunikat ASC off Service Required czym spraw

Tomek11 - 25-06-2025, 10:41
Temat postu: [II 2.4 MIVEC] Komunikat ASC off Service Required czym spraw
Witam,
Podczas ruszania po żwirze, w momencie gdy miałby zadziałać ASC pojawił się błąd: ASC off, Service Required. Występuje za każdym razem, pojawia sie zawsze ok 3 sekundy po przekręceniu kluczyka. Auta nie trzeba nawet odpalać. Żadne inne kontrolki ani błędy nie świecą. Odłączenie akumulatora na dłużej nie pomaga. Poziom płynu hamulcowego w porządku, światła stop działają. ELM327 bluetooth wraz z aplikacją torque nie znajduje żadnych błędów. Czy cos jestem jeszcze w stanie sprawdzić samodzielnie? Jeśli nie to jaki kabel obd2 kupić z jakim programem żebym mógł sprawdzić jaka jest przyczyna?

Quaq - 13-09-2025, 05:11

Siemka,
Doszedłeś w końcu gdzie leży problem bo mam to samo po zwarciu w instalacji elektrycznej tyle że u mnie już po odpaleniu cały czas sie to swieci i miga na przemian 4x4 lock.

apikus - 14-09-2025, 11:37

Ja bym sprawdził mocowanie czujników ABS. Nie wiem jak w Outlanderze, ale w ASX miałem podobnie i właśnie w tylnych piastach czujniki już się nie trzymały. Co prawda u mnie pokazywało błąd czujników ABS, ale objawy takie same.
Quaq - 24-09-2025, 11:17

U mnie prawdopodobnie problem tkwi w czujniku położenia kierownicy czy czujnik skrętu, to to samo. Jeszcze nie wiem jak to sprawdzić czy ten czujnik jest uszkodzony czy trzeba tylko kalibrację przeprowadzić