To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] wskazówki licznika źle pokazują

piterek007 - 23-08-2025, 13:23
Temat postu: [EA5A/W 2.5] wskazówki licznika źle pokazują
Siemka, mam problem, ponieważ na dniach teraz w swoim galancie założyłem nowe tarcze i od tego momentu dzieje się taki problem, że po włączeniu zapłonu wskazówki wskakują na pozycje 2tys obrotów i 50km/h i gdy odpale silnik to te pozycje są traktowane jako umowne zero na licznikach i nie wiem czy da się to jakkolwiek skalibrować czy trzeba się bawić w cięższe zabiegi
Krzyzak - 23-08-2025, 17:32

Jakie miałeś wcześniej zegarki? zwykłe i założyłeś high-contrast? czy jak? Więcej informacji potrzeba. Same tarcze były zmieniane? Mi się kiedyś zdarzyło, niestety, przestawić wskazówkę od prędkościomierza i rozwiązałem to zmieniając cały zegar na inny, nie umiem z tym walczyć.
Hugo - 24-08-2025, 11:11

Źle zamontowane wskazówki.
piterek007 - 24-08-2025, 13:28

Krzyzak napisał/a:
Jakie miałeś wcześniej zegarki? zwykłe i założyłeś high-contrast? czy jak? Więcej informacji potrzeba. Same tarcze były zmieniane? Mi się kiedyś zdarzyło, niestety, przestawić wskazówkę od prędkościomierza i rozwiązałem to zmieniając cały zegar na inny, nie umiem z tym walczyć.

założyłem tylko tarcze i nic więcej, wcześniej normalnie miałem fabryczne i zmieniłem konkretnie na tarcze z indigo, i też się boje że będę musiał całe zegary kupić bo niestety kolejny wydatek niepotrzebny

Krzyzak - 24-08-2025, 13:59

Czyli musiałeś zdejmować wskazówki? - to może jak Hugo napisał - źle je założyłeś.
piterek007 - 24-08-2025, 21:00

Krzyzak napisał/a:
Czyli musiałeś zdejmować wskazówki? - to może jak Hugo napisał - źle je założyłeś.

właśnie założyłem raczej dobrze bo wszystko było tak jak wcześniej jak je założyłem spowrotem, i też trochę nie rozumiem jak same ułożenie wskazówek może mieć wpływ na działanie potencjometrów, ale jak będę miał czas jutro czy pojutrze to spróbuje to poprawić może faktycznie jakoś się to ze sobą nie lubi

Hugo - 25-08-2025, 09:52

Po zdjęciu wskazówek potencjometry obracają się o kilka stopni w dół. Zakładając wskazówki trzeba potencjometry trochę obrócić pod górę.
piterek007 - 25-08-2025, 14:38

Hugo napisał/a:
Po zdjęciu wskazówek potencjometry obracają się o kilka stopni w dół. Zakładając wskazówki trzeba potencjometry trochę obrócić pod górę.

aa no to w takim razie ma to już trochę więcej sensu, jeśli faktycznie się tak dzieje. To to też będę miał na uwadze