To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Wymiana rozrządu ASX 1.8 diesel

Polj4ik - Wczoraj 13:54
Temat postu: Wymiana rozrządu ASX 1.8 diesel
Szanowni znawcy ASXów, na stanie pacjent mitsubishi ASX 1.8 did z 2011r, który ma 350k przebiegu i jakby nic mu nie dolega zbytnio ale wydaje mi się, że czas wymienić rozrząd? Czy ktoś wymieniał? Mechanik mówi, że jest tam łańcuch i nie wymienia się w tym aucie rozrządu. To prawda? Jeśli się wymienia to macie do polecenia kogoś kto w to umie w rejonie Rybnika, Żor, ewentualnie Katowic? Czytałam instrukcję ale mechanik zrobił mi wodę z mózgu. Auto ma nowe wtryski, nie chciałabym żeby strzelił rozrząd...
zbigniew77 - Dzisiaj 11:45

W silniku 1.8 DiD i 1,6 benzyna (4A92) występuje łańcuch rozrządu.
Łańcuch rozrządu teoretycznie jest bezobsługowy, czyli nie wymaga okresowej wymiany jak pasek.W praktyce jednak łańcuch może się rozciągnąć z czasem (zwłaszcza przy dużym przebiegu), co może powodować hałas (np. grzechotanie na zimnym silniku), błędy czujników położenia wałka rozrządu, a nawet ryzyko przeskoczenia łańcucha.
Objawy zużycia łańcucha to:

głośna praca silnika hałas po odpaleniu
nierówna praca silnika.
Nie ma ścisłego interwału jak w przypadku paska, ale po 200–250 tys. km warto rozważyć kontrolę stanu łańcucha.

Jeśli pojawią się objawy, należy skontrolować i ewentualnie wymienić cały zestaw rozrządu .

W tej sprawie skontaktuj się z naszym kolegą Pitt63 on jest z twojego rejonu ( Gliwice)a z tego co wiem to ma tam mechanika który zapewne ci to ogarnie