Outlander III GEN Techniczne - Radio Kenwood DMX8021DABS restart przy odpalaniu
technics - 08-09-2025, 08:38 Temat postu: Radio Kenwood DMX8021DABS restart przy odpalaniu Cześć,
zamontowałem u siebie w Outlanderze III (2018, bez systemu Rockford) radio Kenwood DMX8021DABS z interfejsem Connects2 (do sterowania z kierownicy). Wszystko działa poprawnie, ale zauważyłem dziwne zachowanie przy uruchamianiu:
LOCK → ACC – radio się uruchamia normalnie.
ACC ↔ ON – radio pozostaje włączone.
ON → START (kręcenie rozrusznikiem) – radio się restartuje i uruchamia ponownie.
Wygląda to tak, jakby podczas rozruchu na chwilę znikał sygnał ACC z interfejsu. Fabryczne radio tego problemu nie miało.
Pytanie: czy ktoś z Was montował Kenwooda (albo inne radio aftermarketowe) w Outlanderze III i zauważył podobne zachowanie? Czy to normalne, czy raczej kwestia mojego podłączenia/adaptera?
Z góry dzięki za podpowiedzi!
mohinder - 08-09-2025, 09:34
Dla mnie to wygląda na słaby akumulator i napięcie spada przy rozruchu do poziomu który dla radia jest już niewystarczający.
technics - 08-09-2025, 12:26
Sprawdziłem na szybko na aku i przy rozruchu napięcie spada do min. 11.1V. Będę musiał jeszcze zobaczyć co dzieje się na bezpośrednio wiązce ISO.
Update:
Sprawdziłem już napięcia na wiązce ISO za interfejsem Connects2. Wyniki są takie:
BATT (żółty) – podczas rozruchu spada do ok. 10.9 V, czyli w normie.
ACC (czerwony) – po przełączeniu stacyjki z ON na Start (w trakcie rozruchu praktycznie spada do zera).
Wygląda więc na to, że to właśnie brak podtrzymania na ACC powoduje reset radia.
Czy macie na to jakieś rozwiązanie?
2500tci - 09-09-2025, 16:54
Prawdopodobnie na chwile znika zasilanie lub jest jakiś konflikt na szynie
technics - 10-09-2025, 13:23
Dostałem odpowiedź od producenta Connects, wychodzi na to, że Outlander tak ma:
Generalnie jest to normalne zachowanie w przypadku sprzętu montowanego po rynku (aftermarket). Czasami dotyczy to nawet fabrycznego wyposażenia (OE).
Zazwyczaj dzieje się tak dlatego, że podczas rozruchu samochód pobiera prąd z akumulatora, co obniża napięcie w innych systemach 12 V. Stąd ten krótki spadek zasilania.
Prawdopodobnie zauważysz, że podobny problem występuje również w pojazdach wyposażonych w system start-stop.
Można to rozwiązać, instalując stabilizator napięcia w linii pomiędzy stałym zasilaniem 12 V, zasilaniem 12 V po stacyjce oraz przewodem masowym.
https://connects2.com/Product/ProductItem/CT54-09
Dodatkowo w przypadku oryginalnych (fabrycznych) radioodbiorników problem ten nie występuje, gdyż komunikują się one z instalacją pojazdu przez magistralę CAN. Dzięki temu mają specjalne podtrzymanie zasilania podczas rozruchu silnika i nie resetują się tak jak radia aftermarketowe.
|
|
|