Colt - Ogólne - Czerwona lampka airbagu
Hyusek - 08-09-2025, 16:28 Temat postu: Czerwona lampka airbagu Koledzy,
Prośba o pomoc. W czasie jazdy w Z30 z 2010 r. nagle zaświeciła się czerwona lampka airbagu i odtąd świeci się (plus słychać przypominające pikanie przy odpalaniu silnika). Diagnozując przyczynę wpierw próbowałem w schowku wyłączyć airbag pasażera, by sprawdzić, czy to może ten jest powodem problemu, ale po przekręceniu przełącznika zaświecała się żółta kontrolka 2. airbagu, a czerwona obok nadal świeciła się.
Co może być problemem zaświecania się czerwonej lampki airbag? Usterka czujnika bezwładnościowego? Ładunku odpalającego airbag? Nie wiem, jak to jest okablowane w tym modelu.
Prośba o rady, jak usunąć powyższy problem.
apikus - 08-09-2025, 16:49
Odczytaj numer błędu, będzie może łatwiej.
Hyusek - 08-09-2025, 16:53
Muszę się w tej sprawie umówić z mechanikiem...
Bizi78 - 08-09-2025, 18:06
Jak masz jaśki w przednich fotelach to zobacz pod nimi czy jakaś wtyczka się nie wypięła.
Hyusek - 09-09-2025, 09:40
Już wczoraj sprawdzałem. Pod fotelem jest mała złączka 2-przewodowa (raczej od napinacza pasa), ale po jej rozpięciu, oczyszczeniu specjalnym psikesem do styków - oczywiście tylko od strony fotela, by nie zrobić tym psikesem zwarcia, oraz zapięciu lampka airbag nie zgasła. A dzisiaj podczas jazdy dwa razy przypominała się o sobie irytującym pikaniem.
Bizi78 - 09-09-2025, 10:48
Najczęstszym problemem oczywiście po za wypadkiem jest wypięta wtyczka pod fotelem lub taśma zwijana od kiery.
Najlepiej podpiąć pod kompa jw i sprawdzić czego dotyczy błąd.
Krzyzak - 09-09-2025, 14:10
Hyusek napisał/a: | po jej rozpięciu | każde odłączenie elementów systemu SRS bez odłączenia akumulatora skutkuje czerwoną lampką SRS
do skasowania komputerem serwisowym
LaryLaryt - 15-09-2025, 16:22
A jak z napinaczami pasów?
Krzyzak - Wczoraj 7:40
To zależy - dawniej napinacze były odrębną konstrukcją bez podłączenia do elektryki auta. Nie wiem jak to wygląda obecnie.
ColtZach - Wczoraj 14:56
Krzyzak napisał/a: | Hyusek napisał/a: | po jej rozpięciu | każde odłączenie elementów systemu SRS bez odłączenia akumulatora skutkuje czerwoną lampką SRS
do skasowania komputerem serwisowym |
Odłączałem poduszkę podczas wymiany stacyjki, błedów brak.
|
|
|