To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Czerwona lampka airbagu

Hyusek - 08-09-2025, 16:28
Temat postu: Czerwona lampka airbagu
Koledzy,
Prośba o pomoc. W czasie jazdy w Z30 z 2010 r. nagle zaświeciła się czerwona lampka airbagu i odtąd świeci się (plus słychać przypominające pikanie przy odpalaniu silnika). Diagnozując przyczynę wpierw próbowałem w schowku wyłączyć airbag pasażera, by sprawdzić, czy to może ten jest powodem problemu, ale po przekręceniu przełącznika zaświecała się żółta kontrolka 2. airbagu, a czerwona obok nadal świeciła się.
Co może być problemem zaświecania się czerwonej lampki airbag? Usterka czujnika bezwładnościowego? Ładunku odpalającego airbag? Nie wiem, jak to jest okablowane w tym modelu.
Prośba o rady, jak usunąć powyższy problem.

apikus - 08-09-2025, 16:49

Odczytaj numer błędu, będzie może łatwiej.
Hyusek - 08-09-2025, 16:53

Muszę się w tej sprawie umówić z mechanikiem...
Bizi78 - 08-09-2025, 18:06

Jak masz jaśki w przednich fotelach to zobacz pod nimi czy jakaś wtyczka się nie wypięła.
Hyusek - 09-09-2025, 09:40

Już wczoraj sprawdzałem. Pod fotelem jest mała złączka 2-przewodowa (raczej od napinacza pasa), ale po jej rozpięciu, oczyszczeniu specjalnym psikesem do styków - oczywiście tylko od strony fotela, by nie zrobić tym psikesem zwarcia, oraz zapięciu lampka airbag nie zgasła. A dzisiaj podczas jazdy dwa razy przypominała się o sobie irytującym pikaniem.
Bizi78 - 09-09-2025, 10:48

Najczęstszym problemem oczywiście po za wypadkiem jest wypięta wtyczka pod fotelem lub taśma zwijana od kiery.
Najlepiej podpiąć pod kompa jw i sprawdzić czego dotyczy błąd.

Krzyzak - 09-09-2025, 14:10

Hyusek napisał/a:
po jej rozpięciu
każde odłączenie elementów systemu SRS bez odłączenia akumulatora skutkuje czerwoną lampką SRS
do skasowania komputerem serwisowym

LaryLaryt - 15-09-2025, 16:22

A jak z napinaczami pasów?
Krzyzak - Wczoraj 7:40

To zależy - dawniej napinacze były odrębną konstrukcją bez podłączenia do elektryki auta. Nie wiem jak to wygląda obecnie.
ColtZach - Wczoraj 14:56

Krzyzak napisał/a:
Hyusek napisał/a:
po jej rozpięciu
każde odłączenie elementów systemu SRS bez odłączenia akumulatora skutkuje czerwoną lampką SRS
do skasowania komputerem serwisowym

Odłączałem poduszkę podczas wymiany stacyjki, błedów brak.