To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Odgłosy klocków hamulcowych

Ferdek1991 - 15-09-2025, 21:59
Temat postu: Odgłosy klocków hamulcowych
Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem MO 3 ze skrzynią CVT. Po jakimś czasie zacząłem slyszeć dziwne dziwieki w przednich kołach. Okazało się, że to klocki.

Kupiłem na przód klocki jak i tarcze, bo one również już nadawały sie do wymiany. Po wymianie ustało, oczywiście był pełny serwis u mnie w garażu.

Po jakimś czasie znów zaczeło się dziać to samo. Dziwne dżwieki + piszczenie klocków. Chce tylko nadmienić, że wszystko było zrobione poprawnie. Na forum ten temat był już poruszany i były tez opinie, że w takim wypadku trzeba jeszcze wymienić prowadnice. Więc zamówiłem nowe i wymieniłem. Prowadnice wysmarowane, tłloczki w dobrym stanie, piasty wyczyszczone.
klocki mazniete plastitube etc..

Sytuacja dzieje sie w momencie bardzo powolnej jazdy (ruszania z miejsca jak i parkowania).

Czy macie jakieś pomysły ??? :shock: :shock:

Krzyzak - Wczoraj 7:42

Jak się długo nie wymienia płynu hamulcowego to zaczyna się korozja tłoczka - wtedy nie cofa się tak lekko jak powinien i w początkowym okresie może być słychać szuranie.
Jest też kwestia samego zestawu - niektóre klocki i tarcze tak już współpracują, że podczas hamowania je słychać.

Ferdek1991 - Wczoraj 21:31

Hej, dzieki za poświecony czas :)

To co, tłoczki do wymiany ?
Podczas wymiany je oglądałem, klocków z przodu już prawie nie było, więc miałem okazje je dokładnie wyczyścic i nasmarować. Ewentualnie może wymiana blaszek na nowe i lepsze, pytanie czy to coś da. Na tym forum też wyszukałem ten sam problem, jakiś czas temu. Gość napisał, że zamienił lewe jarzmo z prawym i problem został rozwiązany.

Klocki, może warto je wymienić na inne tylko co byś polecił ?

Krzyzak - Dzisiaj 7:26

U mnie sprawdzały się dobrze zestawy ATE, TRW i Brembo - kupowane jako komplety tarcze + klocki.