Outlander II GEN Techniczne - Uszczelnienie pomiędzy rurą a tłumikiem.
Akuma supido - Wczoraj 13:06 Temat postu: Uszczelnienie pomiędzy rurą a tłumikiem. Witam, ostatnio wziąłem się za czyszczenie rudej od spodu a jest tego sporo prawie na wszystkich elementach sanek, zawieszenia i podwozia. Żeby dostać się do wszystkich zakamarków muszę zdemontować tłumik końcowy i tu się pojawiły schody, na dzień dobry trzy śruby są tak zardzewiałe że nie pomogła żadna chemia. Odciąłem kątówką łebek następnie punktakiem wyznaczyłem środek śruby i wiertłem 3mm przewierciłem całą śrubę wzdłuż na wylot, potem grubszymi wiertłami aż została sama skorupka do wydłubania. Było trochę wygibasów ale wszystkie nowe śruby są na miejscu starych. Tłumika nie zdemontowałem ponieważ pomiędzy skręconymi elementami jest gruby plaster rdzy od 1-5mm, przy śrubach 1mm a w środku pomiędzy śrubami 5-6mm -()- . Po zdemontowaniu tłumika rdza odpadnie i po powrotnym przykręceniu tłumika będzie spora szczelina. Do pewnego stopnia jestem w stanie splanować przylegające powierzchnie jednak nie do końca tak aby uzyskać całkowite uszczelnienie i tutaj pytanie czym to uszczelnić żeby nie pierdziało, są dedykowane uszczelki ? czy jakimś kitem, który pod wpływem temperatury twardnieje.
Krzyzak - Dzisiaj 7:30
Jest tzw. cement do tłumików - zależy co chcesz uszczelnić. Jeśli jakieś flansze, to są do tego dedykowane, metalowe uszczelki.
Akuma supido - Dzisiaj 15:55
O właśnie flansza, teraz wiem jak to nazwać. Dokładnie uszczelnienie pomiędzy flanszami, w pierwszym poście przestrzeń pomiędzy flanszami nie znając terminologii opisałem tak -()- . Mam ten cement do uszczelniania, zastosowałem go w galancie ale po czasie zaczął się kruszyć. Poszukam zatem uszczelka flanszy. Dzięki .
|
|
|