Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Carisma 1,8 GDI nie ma mocy
7ukasz - Wczoraj 14:24 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Carisma 1,8 GDI nie ma mocy Witam wszystkich. Mam od jakiegoś czasu problem z moją Carismą. Jest to model 1,8 GDI 2000 rok, sedan po lifcie z elektroniczną przepustnicą. Po czyszczeniu przepustnicy silnik stracił moc. Ze 125 koni mam wrażenie, że zostało 40. Wcześniej ten silnik był bardzo żwawy, a zarazem ekonomiczny. Usuniętych zostało ostatnio dużo problemów. Wspawane nowe złącze elastyczne. Podejrzewałem lewe powietrze przed sondą. Układ wydechowy i dolotowy sprawdzony zadymiarką i są sprawne. Sprawdziłem świece i je wyczyściłem. Przerwy były właściwe. Jedynie trochę brudne i zaolejone. Wyczyszczona została przepustnica delikatnie za pomocą IPA. EGR próbowałem zdemontować ale nie ma dojścia więc zostawiłem. Próbowałem skalibrować przepustnicę wg sposobu, który zajmuje łącznie 30 minut pracy silnika. Sprawdziłem stan sitka pompy w baku i jest czyste. Filtr powietrza i przepływomierz też czyste. Samochód ma 180 km przebiegu. Nie wiem czy to już kres tego silnika i czy warto dalej się bawić. Tej Carismy nie da się podpiąć pod żaden sprzęt diagnostyczny. Próbowałem kilku modeli Foxwell oraz starego ELM 327. Program EasyOBD 2 pokazuje komunikację z kompem, z samochodem , Vehicle data bus ok ale nie ma odpowiedzi. Zworką sprawdzałem, że nie ma błędów. Ktoś ma jakiś pomysł czy złomować i się nie bawić?
Krzyzak - Wczoraj 14:40
Na 99% uszkodziłeś przepustnicę. Zadzwoń do serwisu Mitsumaniaków w Warszawie - zapytaj czy podejmą się naprawy.
7ukasz - Wczoraj 14:49
Zrobiłem dzisiaj szybką kalibrację za pomocą włączenia stacyjki i wyłączenia 4x. Potem wyjechałem na drogę. Silnik dużo lepiej pracuje i ma moc. Jedynie jak się wciska mocniej gaz to momentami przerywa jakby nie było iskry lub paliwa. Check Engine nie świeci.
|
|
|