To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Wymiana płynuch chłodzącego Pajero III 3.2 DID 2004 4M41

JACEK S. - 24-01-2026, 14:07
Temat postu: Wymiana płynuch chłodzącego Pajero III 3.2 DID 2004 4M41
Dzień dobry , jestem nowym użytkownikiem Mitsubishi Pajero 3 . Uczę się tego pojazdu wymieniając po koleji wszystko co winno być wymienione na nowe a jest tego sporo. Proszę o pomoc we wskazówce jak najskutecznie opóżnić układ chłodzenia ze starego płynu. Z racji braku spustu z bloku silnika oraz systemu grzewczego tylnego jak naskuteczniej opóżnić system ? Oczekując na pomoc pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Krzyzak - 24-01-2026, 21:30

Z reguły Mitsubishi ma korek spustowy z chłodnicy. I jest też korek spustowy z bloku - uprzedzam jednak, że kompletnie nie znam tego silnika, piszę tylko z wiedzy tych benzyniaków, które miałem okazję robić. Jeśli wyciągasz pompę wody, to i tak trochę płynu stamtąd wypłynie.
JACEK S. - 24-01-2026, 21:38

Niestety w silniku diesla M41M nie ma sruby spustowej w bloku jak pisałem w poście. Odkręcenie termostau nie umożliwia wypływy cieczy z slnika gdyż jest górne usytuowanie termostatu. Odkręcenie pompy także nie gwrantuje odpływu plynu z całego układu.
Bizi78 - 24-01-2026, 22:26

Śruba spustowa powinna być, tutaj masz jakieś info jak zlokalizować.
https://www.pajeroforum.c...location-please

JACEK S. - 26-01-2026, 18:25

Dziękuję info i za przesłany link . Niestety w moim przypadku nieprzydatny. temat zamykam , poradziłem sobie w inny sposób .