To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Awaryjne otwarcie samochodu

benypb - 11-02-2026, 07:34
Temat postu: Awaryjne otwarcie samochodu
Mam problem z otwarciem samochodu z kluczyka - drzwi kierowcy.

W zeszłym tygodniu w związku, że akumulator lekko przysiadał to wymontowałem go z samochodu, a auto wcześniej zamknięte została z pilota - centralny zamek.
W między czasie spadł marznący deszcz i auto przez kilka dni stało pod warstwą lodu.

Wczoraj chciałem otworzyć drzwi z kluczyka, niestety nie mogę, wkładka zamka w lewo i prawo przekręca się bez problemu, a klamka chodzi bez oporu, a drzwi nie puszczają.

I tu pytanie czy zamek drzwi (rygiel) mógł tak zamarznąć, że trzyma drzwi ?
Szukałem podobnych problemów innych użytkowników, ale nic nie znalazłem.

Czy istnieje możliwość otwarcia awaryjnie maski silnika aby włożyć akumulator ?

Fred.X - 11-02-2026, 17:00

Pod lewym nadkolem znajduje się linka od cięgna maski, znajdź i pociągnij
benypb - 11-02-2026, 17:52

Fred.X napisał/a:
Pod lewym nadkolem znajduje się linka od cięgna maski, znajdź i pociągnij

A więc tak, mój sąsiad który ma zakład dorabiania kluczy trudni się również awaryjnym otwieraniem samochodów i w ciągu 5 minut auto zostało otwarte.

Jednakże zwrócił uwagę, że samochód przy zamknięciu z pilota rygluje zamki i nie można otworzyć za pomocą klucza, a kiedyś funkcja ta działała.

Prośba do Was jak wyłączyć tą funkcję ryglowania drzwi ?

[ Dodano: 12-02-2026, 13:50 ]

Ok sprawa już rozwiązania, w zeszłym roku oddawałem do ASO Mitsubishi w Szczecinie auto na lakierowanie drzwi kierowcy. Jak się okazuje podczas demontażu wkładki i klamki, to przy składaniu całości, a dokładnie wkładki z metalowym trzpieniem prowadzącym, element trzpienia nie został osadzony w zamku drzwi, a latał sobie luzem więc gdy poskładałem wszystko do kupy drzwi otwierają się już prawidłowo z kluczyka mechanicznie.

Na filmie poniższym na czasie: 4:16 - dokładnie widać o jaki trzpień chodzi
https://www.youtube.com/watch?v=cEBjj0uiqqM

Pozdrawiam