To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DiD] Kontrolka ABS i kontroli trakcji

7-ek - 11-02-2026, 12:42
Temat postu: [3.2 DiD] Kontrolka ABS i kontroli trakcji
Cześć,
jestem świeżo po wymianie tarcz i klocków (przód i tył) w Pajero 3 3.2DiD z 2004 i świecą mi się kontrolki ABS, 'kontrola trakcji' i 'kontrola trakcji OFF' na wszystkich trybach 2H, 4H, 4HLc i 4LLc. Co poszło nie tak przy wymianie? Co mogę zrobić aby usunąć błędy i przede wszystkim jak sprawdzić czy to tylko kontrolka czy faktyczny problem bo boję się w teren wjechać z tym. Jeżdząc po asfalcie nie odczuwam jakichś róznic, w porównaniu do tego jak było przed wymianą.

apikus - 11-02-2026, 14:47

Sprawdź błędy. Odczytaj je przed usunięciem.
Może któryś czujnik został wypięty lub uszkodzony. Albo wypadł z mocowania.
Sprawdź poziom płynu hamulcowego.

7-ek - Wczoraj 8:42

Jutro się za to zabiorę, wczoraj sprawdziłem tylko poziom płynu hamulcowego i jest OK. Pytanie tylko czy po poprawnym włożeniu (ewentualnej wymianie) czujników muszę coś robić aby zgasły kontrolki? "Wyjechać na najwyższą górę w bezksiężycową noc, ogolić głowę ma zero i natrzeć się starym olejem ze skrzyni po 200kkm, obiec nago auto 3 razy w lewo na czworaka i dwa razy nacisnąć klaknon lewą nogą z tylnej kanapy" Czy po przejechniu kilku metrów powinny zaskoczyć czujki? Czy może jednak kasowanie błędów po podpięciu do kompa?
apikus - Wczoraj 14:46

7-ek napisał/a:
Pytanie tylko czy po poprawnym włożeniu (ewentualnej wymianie) czujników muszę coś robić aby zgasły kontrolki?

Po przejechaniu pewnego dystansu błąd powinien zniknąć. Przynajmniej u mnie tak było.