To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C61A 1.3] Montaz czujnikow cofania

Optic - 05-05-2007, 12:34
Temat postu: [C61A 1.3] Montaz czujnikow cofania
Hehe, przechodzimy w drugi etap rozbudowy mojego Sokola Millennium.
Tym razem przyszla pora na Czujniki Cofania:

Wobec powyzszego mam dwa pytania na poczatek:
1. Wie ktos jak biegnie kabelk do lampy cofania w moim Misku (wersja w profilu po lewej)? A w szczegolnosci: podlaczanie sie do lampy, ktora jest wmontowana w dolna czesc zderzaka (narazona na ogromne ilosci wody przy jezdzie po deszczu) nie jest chyba zbytnio bezpieczne, prawda? Zastanawia mnie wiec, gdzie moze znajdowac sie kostka, w ktora moznaby sie wpiac...
2. Do wyboru sa setki roznych uniwersalnych czujnikow. Odrzucam te video i te, ktore powiadamiaja komendami glosowymi. Zastanawiam sie nad tymi do 150zl za zestaw. Myslicie ze sa godne uwagi?

Dzieki za podpowiedz.

saphire - 05-05-2007, 13:38

No to poczytaj ten wątek o czujnikach cofania ja centralkę umieściłem w misce koła zapasowego i wiązkę do sensorów przepuściłem pod tylnym lewym światłem (bez wiercenia bo przez otwór na lapme wyszedłem) i za zderzak, do przodu pod tapicerką lewą stroną przy progu aż na przód do wyświetlacza, piszczek na rzepie pod fotelem kierowcy. Parę fotek z tego jest u mnie w galerii na mojej stronce.
Optic - 07-05-2007, 12:14

saphire, czytalem wczesniej tamten watek o Waszych wspanialych Carismach i juz dokladnie wiem, jak poprowadzic kable w autach jak Wasze.
Stad moje dwa szczegolowe pytania dot. mojego Lancera:
1. W Cari jest swiatlo cofania zespolone z tylna lampa - u mnie jest w zderzaku, u dolu blosko krawedzi.
2. Zgodnie stwierdziliscie ze najlepszy jest Golden Eye za 250zl. Ja niestety takiej kwoty nie chce przeznaczac na czujke, stad moje drugie pytanie.

Czy znasz, Drogi saphire, na nie odpowiedz?

Matejko - 07-05-2007, 12:58

tutaj masz to samo w tej cenie nic tylko brac [phantom=goldeneye],
co do podlaczenia - wykrec lampke cofania zobacz gdzie ida kable i jakie maja kolory - dalej znajdz je wewnatrz auta[bagaznik-wiazka] i tam podepnij centralke - oczywiscie najpierw sprawdz czy to na pewno przewod od cofania - szpilke wbijasz w przewod i probowka na 12v sprawdzisz czy pojawi sie prad po wrzuceniu wstecznego - tyle :wink:

Optic - 07-05-2007, 13:10

Ba!
Jakiez to proste! ;)

No to kupuje i robie - w razie pytan czy problemow, z pewnoscia sie odezwe.
Gracias.