To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Korozja prawego błotnika

termi52 - Wczoraj 17:01
Temat postu: Korozja prawego błotnika
Zauważyłem na prawym błotniku, dużo poniżej lampki kierunkowskazu i w pobliżu dolnej listwy jakieś żółte zacieki.
Okazało się że błotnik "gnije" a powodem jest czarnoziem który się nagromadził pod błotnikiem w okolicy dolnej części słupka drzwi.
Jak do tego doszło?
Deszczowa woda spływa po szybie a następnie wpływa pod błotnik i okolice słupka drzwi a następnie powinna przez dolny otwór spłynąć na ziemię. Kiedy otwory odpływowe zatkają np. liście to zaczynają się tam gromadzić różnego rodzaju śmiecie utrzymujące wilgoć, co z kolei prowadzi do korozji błotnika od wewnątrz.
Można wyczyścić to miejsce bez zdejmowania nadkola. Ja zrobiłem to z grubsza poprzez szparę znajdująca się w przy zawiasach przednich drzwi.
Posłużyłem się rodzajem haczyka z grubego drutu o kształcie przypominającym metalowy hak od wieszaka na ubrania. Resztki przy pomocy odkurzacza. Okazało się że blacha od wewnątrz jest już mocno skorodowana. Zleciłem zabezpieczenie tego miejsca blacharzowi i dalsza korozja została powstrzymana na okres około 3 lat kiedy miałem kolizję z sarną. Cienka blacha osłabiona korozją pękła na długości ok 3cm.
Blacharz nie chciał się podjąć naprawy i zalecał wymianę błotnika na nowy. Naprawiłem to sam wstawiając od środka łatę z włókna szklanego przyklejona żywicą. Nawet nie wymontowałem nadkola tylko odkręciłem śruby przy słupku i trochę je odchyliłem
Tak auto jeździ już rok.
Co ciekawe śmieci znalazłem tylko pod prawym błotnikiem bo lewy był czysty.
Opisują to aby Was ostrzec że być może i u Was jest coś podobnego i za chwilę stracicie błotnik. Może jeszcze nie jest za późno i wystarczy oczyścić te miejsca a nawet zabezpieczyć.
Zamieszczam fotki poglądowe.

Śmieciarnia pod błotnikiem Film

Tak będzie wyglądać błotnik jeżeli nie zadbasz o niego.

Koniecznie sprawdź to miejsce. Można użyć kamery endoskopowej jeżeli kto ma.