Eclipse Cross Techniczne - Terkotanie na zimnym silniku
Bercik82 - 07-04-2026, 23:53 Temat postu: Terkotanie na zimnym silniku Witam, nie wiem czy to dobre miejsce na moje pytanie, ale chciałbym aby ktoś pomógł określić z czego może pochodzić ten dźwięk:
https://youtube.com/shorts/bIymYBaPTes?is=9y0qiOVW88uRvCwv
Trochę poczytałem i dowiedziałem się że może to być albo rozrząd ( luźny łańcuch), ewentualnie napinacz albo też koło zmiennych faz, jeżeli ktoś miał coś podobnego to chętnie posłucham porad, dzieki i pozdro
pitt63 - 08-04-2026, 11:42
Moim zdaniem to wygląda na łańcuch rozrządu. Takie terkotanie przy rozruchu jest charakterystyczne dla luźnego łańcucha. Wymiana napinacza raczej nic nie da. Jaki masz przebieg? Taki łańcuch w Mitsubishi jest dość trwały i powinien wytrzymać 250-350 tysięcy km. Mam rozumieć, że olej jest wlany właściwy a jego poziom odpowiedni.
Bercik82 - 08-04-2026, 12:49 Temat postu: Terkotanie na zimnym silniku
| pitt63 napisał/a: | | Moim zdaniem to wygląda na łańcuch rozrządu. Takie terkotanie przy rozruchu jest charakterystyczne dla luźnego łańcucha. Wymiana napinacza raczej nic nie da. Jaki masz przebieg? Taki łańcuch w Mitsubishi jest dość trwały i powinien wytrzymać 250-350 tysięcy km. Mam rozumieć, że olej jest wlany właściwy a jego poziom odpowiedni. |
Tak olej właściwy 0W20 wymieniany niecały miesiąc temu, poziom ok, przebieg to 87 tys więc dziwne że to rozrząd, dzieje się tak tylko przy rozruchu gdy auto postoi pare godzin i silnik wystygnie i tylko raz, kolejne uruchomienia są cichutkie.
pitt63 - 10-04-2026, 09:45
Bercik82 Jeszcze dopytam, a olej oryginalny MM, czy jaki inny? Jeśli wlałeś innej marki, to tu może leżeć problem.
Tiamat - 10-04-2026, 10:40
Miałem dokładnie taki sam przypadek ( odgłos przy porannym rozruchu ) w innym miśku. Winny był napinacz hydrauliczny rozrządu.
Bercik82 - 10-04-2026, 14:27 Temat postu: Terkotanie na zimnym silniku Czy rzeczywiście jest problem dostać do tego EC 2018 1.5T mivec rozrządu całego?Mechanik ma problem z kołami zębatymi śrubami do nich, napinaczem i slizgami, podobno nie da się dostać? Olej 0W20 Valvoline MST FE C6 Wymieniony z dwa tygodnie temu
Paweł12 - 01-05-2026, 16:26
Cześć, olej volweline nie do tego silnika, możesz ku Nissan OW20 SP GF-6A jeździłem ok 8 lat z tym dz zimnym silniku jakieś parę sekund rano potem cisz tylko w audi,miśku części wariatory plus rozrząd ok 3,5tys kosz plus robota ,nie oszczędzaj na oleju, bo nie warto części są od ręki dostępne ,
|
|
|