Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Awaria układu chłodzenia
termi52 - 20-06-2026, 16:11 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Awaria układu chłodzenia Carisma GDI 1800cm - Upalne lato, podjeżdżam pod sklep, cofam na stanowisko parkowania i widzę że przede mną na podłożu ciągnie się mokra linia aż do mojego samochodu.
Otwieram maskę i widzę mokro w okolicach poniżej lewego reflektora, wąż z czarnej gumy który normalnie idzie od silnika w dól do chłodnicy wisi sobie swobodnie a z niego kapią resztki płynu będącego wcześniej w układzie chłodzenia. Nie mam płynu to i jechać nie mogę. Laweta dowozi auto na parking mechanika.
Co się okazało?
Prozaiczna przyczyna - ze starości całkowicie skorodowała opaska trzymająca gumowy wąż na rurze wylotowej chłodnicy.
Wysoka letnia temperatura spowodowała zsunięcie się węża z rury wylotowej chłodnicy(dół chłodnicy).
Silnikowi nic złego się nie stało bo zauważyłem usterkę, ale straciłem czas i pieniądze. Mechanik wziął coś ok 100 zł a laweciarz prawie 3 x więcej.
Wszystko przez "głupią" opaskę za kilka zł i moją nieświadomość że taka opaska potrafi z czasem się "rozsypać" i sprawić tyle kłopotu.
Opisałem tą przygodę ze skorodowana opaską węża ku przestrodze, może czasem warto poprzeglądać w jakim stanie są opaski, szczególnie te od dołu gdzie łatwo o wilgoć i korozję.
Może ten post pozwoli komuś uniknąć podobnej sytuacji.
pitt63 - 20-06-2026, 17:27
| termi52 napisał/a: | Opisałem tą przygodę ze skorodowana opaską węża ku przestrodze, może czasem warto poprzeglądać w jakim stanie są opaski, szczególnie te od dołu gdzie łatwo o wilgoć i korozję.
Może ten post pozwoli komuś uniknąć podobnej sytuacji. |
Bardzo dobrze zrobiłeś. Twoja przygoda zapewne natchnie innych do sprawdzania sowich aut od spodu. Ja mam ku temu warunki i dlatego, co jakiś czas wjeżdżam i oglądam wszystko, co znajduje się pod spodem.
|
|
|