To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Sprzęgło, brak możliwości wrzucenia biegu

Lucyfer666 - 12-09-2026, 20:16
Temat postu: Sprzęgło, brak możliwości wrzucenia biegu
Witam, niedawno kupiłem Outlandera 1 2.0 benzyna z gazem 2003r , problem jest z sprzęgłem i z wrzuceniem biegu, dopiero po podpompowaniu sprzęgłem na chwilę wchodzą biegi ale zaraz znowu jest ich brak możliwości wbić, wymieniłem sprzęgło, pompę sprzęgła wraz z płynem i odpowietrzyłem, miało być dobrze lecz niestety dalej po przejechaniu paru km nie można wbić biegu, na wyłączonym silniku po wrzuceniu 1 czy tez R i odpaleniu na wciśniętym sprzęgle auto się porusza ale tak jak zaznaczyłem pompa jest nowa co sugerowało właśnie poprzez to na nią, jeśli miał ktoś taki problem jak ja to byłbym wdzięczny za podpowiedź z góry dziękuję.
wojmi1 - 15-09-2026, 16:22

Witaj zacznij od siłownika i pompy musi być odpowietrzone i zalane czasami jest to kłopotliwe. Zobacz czy siłownik wykonuje ruch na łapie sprzęgła. Jeżeli część jest nowa warto zalać to dot 3 i dobrze odpowietrzyć. Czy wymieniałeś cały komplet czy tylko tarczę sprzęgła?
Krzyzak - 16-09-2026, 08:22

Bo sprzęgło odpowietrza się wysprzęglikiem a nie pompowaniem pedałem sprzęgła. Załóż wężyk na odpowietrznik przy wysprzęgliku, lekko odkręć odpowietrznik i naciśnij na wysprzęglik. Zakręć odpowietrznik, puść wysprzęglik. Już za pierwszym razem powinno być znacznie lepiej.