To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C51A 1.3] Wymiana tarcz

rus_one - 11-05-2007, 17:26
Temat postu: [C51A 1.3] Wymiana tarcz
Czytałem gdzieś (nie pamiętam czy tu) że w tym modelu żeby zdjąć tarcze z przodu trzeba rozebrać piastę.
To prawda? Mam nadzieję że nie...

josie - 11-05-2007, 17:57

rus_one napisał/a:
Czytałem gdzieś (nie pamiętam czy tu) że w tym modelu żeby zdjąć tarcze z przodu trzeba rozebrać piastę.
To prawda? Mam nadzieję że nie...

Niestety, trzeba wyjąć piastę. Zależy jeszcze od ułożyskowania. W niektórych C50 piasta wychodzi ręką po podniesieniu zacisku, jak jest inne łożyskowanie potrzebny wydumany ściągacz.

rus_one - 11-05-2007, 20:10

To strasznie niefajnie :(
Ale dzięki za odzew!

Krzyzak - 11-05-2007, 20:44

ew. mozesz sprobowac zwyklym sciagaczem do lozysk - zapierajac go o poloske, jednak z Josim robilismy to tak, ze prawie cala zwrotnice trzeba bylo odlaczyc (w kazdym razie amortyzator na pewno - zeby wyjac przegub) i od srodka piasta byla wypychana przyrzadem zrobionym przez kolegi ojca (do Hyundaia notabene)
Anonymous - 11-05-2007, 21:22

Witam Serdecznie ja też stoję teraz przed problemem wymiany klocków hamulcowych, a co do tarcz to chciałbym je przetoczyć, ale nie o to mi teraz chodzi.
Czy zdjęcie tarcz hamulcowych w C5x musi być takie trudne?
Miałbym taką prośbę, nawet się dzisiaj pofatygowałem aby zrobić kilka fotek. Ja postaram się teraz wykonać krótką instrukcję obsługi, ale od razu zaznaczam że jest to wersja testowa, chciałbym dokonać w niej zmiany z Waszą pomocą tak, aby już nikt inny nie musiał się głowić jak przebiega wymiana tarcz hamulcowych.
Przystąpię do działania
Podstawową sprawą jest zdjęcie koła (rys.1, rys.2)

rys.1.

rys.2.

Rys.3. przedstawia tarcze wraz z klockami hamulcowymi. Teraz moje pytanie do Was, czy nie wystarczy (po wcześniejszym zdjęciu zacisku z klockami rys.4.) odkręcić 4 śrub (rys.5.) i jednej (rys.6.).

rys.3.

rys.4.

rys.5.

rys.6.

Następnie zdjąć blachę z szpilkami do mocowania kół, a tarcza już sama wyjdzie (rys.7.)

rys.7.

I to wszystko ?
Ale wątpię że to tak pięknie i łatwo wygląda.
Czekam na rady ;)
Z góry dzięki

Hubeeert - 12-05-2007, 01:28

http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1138 - zdjecia z service manuala ktory jest do sciagniecia z dzialu downloads powinny troche wyjasnic.

I czytac forum ;-)

josie - 12-05-2007, 02:10

Krótko:
Jeżeli odkręcisz jeszcze zacisk i jarzmo, i tą takrętkę z rys6. i będziesz miał szczęście do spodobu ułożyskowania piasty to wyciągniesz tarczę razem z piastą bez ściągacza.
Odkręcenie śrub z rys5. nic ci nie da - i tak trzeba wyjąć piastę.

P.S.

Krzyżak - u mnie, mimo że nasze Coty zjechały po sobie około 200 egzemplarzy po sobie, w dodatku w tej samej fabryce tarcze schodzą ręką:) W sensie piasta ze zwrotnicy wychodzi.

rus_one - 12-05-2007, 08:29

Dzięki za odpowiedzi! Pytałem bo nie wiedziałem czy samemu się za to brać.
Niestety muszę sobie odpuścić z braku czasu- warsztat :(

Anonymous - 12-05-2007, 09:29

Hubeeert dzięki hihi :D ale czytałem to lecz chciałem bardziej praktyczne wyjaśnienie :)
To teraz już sam nie wiem, czy brać się za to? Może lepiej zawieźć do serwisu!