To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - [EAx 97-04] Mitsubishi Galant Sportline 2.0, r.2000

spidernet - 13-05-2007, 12:44
Temat postu: [EAx 97-04] Mitsubishi Galant Sportline 2.0, r.2000
Kupiłem Galanta i mam w związku z tym kilka pytań odnośnie elementów.

1. Do wymiany jest prawa lampa, a jest to model Sportline. W związku z czym mam pytanie jaki dokładnie model lampy muszę kupić aby pasowała ona to tego Galanta? Czy wystarczy, że pokieruję się rocznikiem auta?

Foto lewej lampy: [img=http://img503.images...0282eo1.th.jpg]

2. Podobne zapytanie mam odnośnie maski auta. Czy w wersji sportline maska była jakoś inaczej profilowana czy też wystarczy posłużyć się tylko rocznikiem przy zakupie elementu?

Foto opisu pod maską: [img=http://img510.images...0283dp7.th.jpg]

3. Czy przy zakupie przedniej szyby muszę również na coś szczególnego zwrócić uwagę?

4. Prawy bok jest uszkodzony. Poniżej wrzucam fotki uszkodzenia -czy macie jakieś uwagi dot. fotek? Zastanawiam się jak nazwać elementy które muszę wymienić i gdzie je kupić?

5. Co z lusterkiem -wystarczy, że wymienię samą szybkę czy też będę musiał wymieniać całe lusterko?

Foto uszkodzenia: [img=http://img502.images...0284xf2.th.jpg]

Każda wskazówka jest dla mnie na chwilę obecną na wagę złota dlatego proszę o wszelkie uwagi :)

Matejko - 13-05-2007, 12:56

skad ci sie wziela wersja sportline??
sport edition!
lampy sa takie same w kazdym modelu tego galanta

maska - tu bez wplywu na wersje wygladowa miala znaczenie wersja silnikowa i maski roznily sie wielkoscia garbu

szybe kupujesz do tego modelu

musisz kupic pas przedni i pewnie prawa cwiartke bo wiadomo ze mozna wyklepac, ale nie chcialbym jezdzic takim autem

do lusterka musisz kupic wklad i tyle

ogolnie zaprowadzilbym auto do blacharza i niech on sie martwi o czesci ktore musi wymienic bo sam bedzie o tym wiedzial najlepiej

spidernet - 13-05-2007, 13:26

Matejko napisał/a:
skad ci sie wziela wersja sportline??
sport edition!
lampy sa takie same w kazdym modelu tego galanta

maska - tu bez wplywu na wersje wygladowa miala znaczenie wersja silnikowa i maski roznily sie wielkoscia garbu
...

Znalazłem w necie przednie lampy manualne i zastanawiam się jakie są jeszcze lampy w tym Galancie. Jak są manualne to muszą być też i automatyczne?

Co do wersji auta to mam taką nalepkę na karoserii -Sportline.

Jeśli maska różni się wysokością garbu tzn, że pewnie ten model ma większy garb. Wiesz może gdzie mogę szukać maski tego typu?

Anonymous - 13-05-2007, 22:57

Ojj Czesio, przestan sie czepiac, nie widzisz ze kolega jest nowy :wink: :mrgreen:
Spidernet maski z wiekszym garbem wystepowaly jak sie nie myle w wersjach z silnikiem 2,5V6. Generalnie w Twoim przypadku jaka maske kupisz nie ma znaczenia, poza wizualnym. Jak Ci sie uda trafic od 2,5V6 to bierz - bedzie ladniejsza - bardziej agressiv :) a jak nie to trudno - obie beda pasowac. Lampy pewnie byly manualne w wersjach holenderskich - tam nawet szyby byly na korbke :lol: Wiec jesli masz pod lewa reka pokretlo z cyferkami 1-5 to szukaj lamp z elektryczna regulacja wys. swiecenia - z silniczkami.
Ja mechanikowi bym tak wszystkiego nie zostawial, zeby sie sam martwil. Robia takie przekrety, ze lepiej samemu trzymac reke na pulsie, no chyba ze to dobry znajomy czy cos w tym stylu. Do wymiany chyba jeszcze pojemnik na olej wspomagania i/lub na plyn do spryskiwaczy, moze osuszacz klimy - nie wiem, bo nie widac dokladnie. Tak czy siak trzeba by to rozebrac troche i zobaczyc z czego beda jeszcze ludzie, a co sie nadaje tylko do wymiany. Najwazniejsze zeby, zeby podluznica, zawieszenie i poduchy byly cale, reszta jest do przezycia.

roch_27 - 13-05-2007, 23:09

Simones napisał/a:
maski z wiekszym garbem wystepowaly jak sie nie myle w wersjach z silnikiem 2,5V6
no troszkę sie jednak mylisz ;) były we szystkich wersjach od '99 :D (dokładnie od września 1998 ;) )

pozdro

Anonymous - 13-05-2007, 23:14

Aha no widzisz, a jak to z nimi bylo DO wrzesnia 98 :?:
roch_27 - 13-05-2007, 23:20

Simones napisał/a:
a jak to z nimi bylo DO wrzesnia 98 :?:
maja mniejszy (delikatniejszy) "garb".
ps. Tak na marginesie ideą powstania większego "garbu" było umiejscowienie silnika GDI pod maską EA ;) Dlatego żeby nie wyróżniać poszczególnych wersji silnikowych taką maskę otrzymały wszystkie wersje :D

pozdro

Anonymous - 13-05-2007, 23:24

Ahaaa, no to ktos mnie kiedys wprowadzil w blad tlumaczac, ze byly w V6. Dzieki za sprostowanie.
Rafal_Szczecin - 13-05-2007, 23:33

Simones napisał/a:
poduchy byly cale

poduchy wybite. galant ten umieszczany byl na allegro ze dwa razy :D

spidernet - 14-05-2007, 18:58

Powoli kupuję części na aukcjach. Blacharz powiedział mi, że trzeba wymienić prawy bok a konkretniej to na czym trzyma się prawy przedni błotnik. Pisałem o tym w punkcie 4 tematu. Czy ktoś mi powie jak nazwać ten element bo na necie nie bardzo potrafię tego znaleźć.
roch_27 - 14-05-2007, 19:30

spidernet napisał/a:
Powoli kupuję części na aukcjach. Blacharz powiedział mi, że trzeba wymienić prawy bok a konkretniej to na czym trzyma się prawy przedni błotnik. Pisałem o tym w punkcie 4 tematu. Czy ktoś mi powie jak nazwać ten element bo na necie nie bardzo potrafię tego znaleźć.
podłużnica aukcje masz TU

pozdro

spidernet - 14-05-2007, 19:54

roch_27 napisał/a:

podłużnica aukcje masz TU

pozdro

Nie potrzebuję całej podłużnicy bo moja jest prosta z tego co wiem. Blacharz powiedział że najlepiej jak kupię tylko element zaznaczony na czerwono: [img=http://img353.images...8081gb2.th.jpg]. O ile dobrze pamiętam koleś nazwał to jako fartuch czy jakoś podobnie...

Przy okazji -do czego służy zbiorniczek widoczny na foto -[img=http://img508.images...ytuusn7.th.jpg] ??

Bartek - 14-05-2007, 20:17

Zmień blacharza...... jak tak wygląda nosek błotnika wewnętrznego, to mocowanie silnika i góry amora też dostały na 100%. Odłączyć błotnik można na fabrycznych zgrzewach - jak "blacharz" chce rzeźbić inaczej - uciekaj od niego jak najdalej......

To zbiorniczek płynu do wspomagania....

PS. Współczuję zakupu tego auta..... mam nadzieję, że chociaż tanio go kupiłeś

Rafal_Szczecin - 14-05-2007, 20:20

Bartek napisał/a:
mam nadzieję, że chociaż tanio go kupiłeś

na aukcji z tego co pamietam stal za 17 klockow :D

Bartek - 14-05-2007, 20:21

Rafal_Szczecin napisał/a:
na aukcji z tego co pamietam stal za 17 klockow :D

Ała.... za dychę bym nie kupił......