To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0V6]Wymiana oliwki w ASB

Anonymous - 13-05-2007, 22:43
Temat postu: [E54A 2.0V6]Wymiana oliwki w ASB
Witam Wszystkich Kolegow!
Już wrótce czeka mnie wymiana oleju w ASB w moim Galciu. Poszukałem trochę w sieci i na naszym słynnym forum i postanowiłem zastosować Castrola Transmax Z i tu zonk. Można go kupić tylko w 25 l bańkach ... no jest też tu: TU ale chyba trochę przegieli z ceną (a może mi sie wydaje?) w każdym razie : może ktoś z kolegow najlepiej z pomorza , aczkolwiek niekoniecznie, byłby chętnym zakupić taką "beczółke na spółke" 6l do wymiany to powinno być nas czterech - rozlejemy jak trzeba i każdy bedzie zadowolony, w hurcie zawsze taniej.......a może ktoś ma do odsprzedania po rozsądnej cenie te 12 pólitrówek? :rolleyes: chetnie kupię! Jeśli ktoś z Kolegów zdecydowałby się na taką propozycje proszę o kontakt, jeśli nie - będę musiał kupić "TU" :cry:
Pozdrawiam

Bartek - 14-05-2007, 10:11

Do wymiany potrzeba ok. 10l - więc szukaj jednego wspólnika ;) ..... jakby co, to cena oryginału nie jest taka zła.... cena Castrola, to ok. 1000 zł netto/bańkę w zaprzyjaźnionej hurtowni
Anonymous - 14-05-2007, 12:56

Witam!
Bartek!
To jak to jest, instrukcja podaje 6l. no a te 4l to do czego? jestem troche zaskoczony, jeśli możesz proszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam

saphire - 14-05-2007, 16:46

Wymiana chyba nie polega na spuszczeniu starego i wlaniu nowego tylko na ,,przepompowaniu'' nowego oleju przez skrzynię tak by wypłynął stary a na jego miejsce wpłynął nowy a do tego to trochę więcej trzeba oleju no ale niech się jeszcze Bartek wypowie - toć on sam opis wymiany zrobił to wie najlepiej. :mrgreen:
Bartek - 14-05-2007, 18:39

Dokładnie - instrukcja podaje pojemność układu (dla f4a4x jest to 7,8 l, a w misce olejowej jest niecałe 5 l) - większość "mechaników" wymienia to co jest w misce i się cieszą, że wymienili olej.... dynamiczne metody zmiany kosztują więcej oleju, ale dają gwarancję wymiany całego, a nie ledwo 60%
Anonymous - 14-05-2007, 20:58

Witam
Rzeczywiście teraz poszperalem i jest tak jak piszecie, tylko gdzie u nas na tym zad..u to zrobić? Coś wymyślę, w każdym razie dzięki serdeleczne.
Pozdrawiam

Bartek - 14-05-2007, 21:13

Masz ok. 300 km do Wawki.... polecam wizytę w zakładzie zajmującym się skrzyniami automatycznymi tylko (2 w mojej okolicy Ci polecę).....Wymieniasz olej raz na 60 000 km - zainwestuj może w profesjonalną wymianę 600 km ;)