To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Chłodnica klimatyzacji

yaro1976 - 14-05-2007, 13:25
Temat postu: [EAxx] Chłodnica klimatyzacji
Witam, stało się wykryto u mojego Misia dosć poważną awarię w układzie klimatyzacji, mianowicie ma q..a dziurę, przez którą to sp... uciekł czynnik chłodzący.

Cena nowej jest powalająca: 600 - 700 pln-ów, używki od 250 - 450, naprawa od 150 bez gwarancji powodzenia + 150 demontaż/montaż. I tu juz się robi poważna kwota!

I teraz jest pytanie, czy istnieje możliwość dobrania takiej chłodnicy z innego modelu? Za rozsądniejsze pieniądze, oczywiście.

pzdr
yaro

Anonymous - 14-05-2007, 13:31

WItam.Ostatnio mialem identyczny problem u siebie.Niewarto naprawiac.Koszta wyokie i brak gwarancji.Lpiej poszukaj uzywanej-pewnej.Duzo jest takich np na Litwie, gdyz tam jest teraz w modzie sciaganie aut z angli i sprzedawanie czesci.W taki oto sposob ja kupilem swoja.
Pozdrawiam
PS.Wymiany mozesz dokonac sam.Nie ma w tym zadnej filozofii!!!Zanim zamontujesz nowa-uzywana poprosc by ci ja gdzies sprawdzono przed montazem.Pozdrawiam

yaro1976 - 14-05-2007, 15:42

cimon102 napisał/a:
WItam.Ostatnio mialem identyczny problem u siebie.Niewarto naprawiac.Koszta wyokie i brak gwarancji.Lpiej poszukaj uzywanej-pewnej.Duzo jest takich np na Litwie, gdyz tam jest teraz w modzie sciaganie aut z angli i sprzedawanie czesci.W taki oto sposob ja kupilem swoja.
Pozdrawiam
PS.Wymiany mozesz dokonac sam.Nie ma w tym zadnej filozofii!!!Zanim zamontujesz nowa-uzywana poprosc by ci ja gdzies sprawdzono przed montazem.Pozdrawiam

no to mnie załamałeś tą naprawą, bo w chwili obecnej to była najtańsza opcja :( , cimon102 masz może jakiś namiar na kogoś kto mógłby mi pomóc w znalezieniu takiego towaru?

Pozdrawiam
yaro

macia - 14-05-2007, 21:48

yaro, kiedyś miałem problem ze zwykłą chłodnicą i miałem ją spawaną u fachowca od naprawy chłodnic. Podjął się tego i dał gwarancję, że będzie ok. I tak było. Podejrzewam, że w przypadku skraplacza klimy jest tak samo. Ja kiedyś wymieniałem swój skraplacz i został mi stary, bardzo lekko uszkodzony, z tego co się dowiadywałem to koszt załatania nie przekroczyłby 100zł.
Anonymous - 14-05-2007, 22:56

Ja ostatnio wymienialem chlodnice klimy, co prawda w MSS ale ceny powinny byc podobne. Za nowa chłodnicę zapłaciłem 400 zł ( oczywiście zamiennik) Kupowałem ją razem z usługą w warsztacie w Krakowie. Zadzwońcie do Japaneze ( telefon jest gdzieś na forum)
Anonymous - 15-05-2007, 01:05

Macia wez pod uwage ze w ukladzie chlodzenia a w ukladzie klimatyzacji sa inne cisnienia. :wink: Wiec zwykla chlodnice mozesz sobie lutowac/spawac bez obaw co innego jest przy skraplaczach.Pozdrawiam
Tomasz82 - 15-05-2007, 02:48

yaro 1976 odezwij sie jutro do mnie 505417027 a moge ci zalatwic nowa w przytepnej cenie.pozdrawiam
Anonymous - 15-05-2007, 03:02

tomasz, czy posiadasz jakies inne elementy ukladu klimatyzacji do innych aut-astra II??
Tomasz82 - 15-05-2007, 03:03

chodzi ci o skraplacz klimy to mam taki ale to jst nowy i jest gwaracja na to.
Anonymous - 15-05-2007, 10:31

Ja proponuje zorientować sie na allegro, ostatniu jest sporo anglików wiec moze co wyszarpiesz, jeśli będziesz jeszcze autem dłużej jeżdził to ja proponuje kupić zamiennik
Tomasz82 - 16-05-2007, 02:37

450pln nowa klima.
matyr - 23-09-2009, 21:58
Temat postu: Chłodnica klimatyzacji
Wysiadła mi klima. A raczej umarła powolną śmiercią. Od 2 tygodni chłodziła coraz słabiej, wczoraj w zasadzie już wcale, a dziś nawet przestała uruchamiać się sprężarka. Pojechałem do fachowców..., którzy stwierdzili dziurę w chłodnicy. Niby od kamiena. Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, nie wiem czy mnie po prostu nie naciągają. Za nowy zamiennnik + robota krzyknęli 900 zł, moim zdaniem totalna przesada. Na allegro można kupić taką chłodnicę od 150 do max 380 zł.

I teraz pytanie - czy są różnice w chłodnicach do diesla i benzyny?

Poza tym wydaje mi się, że dziura od kamienia spowodowałaby natychmiastową ucieczkę gazu, a nie powolne kończenie się klimatyzacji...

deejay - 23-09-2009, 22:36

Wszystko zalezy jakiej wielkości jest dziura :wink: , czynnik może uciekac nawet 2 dni jak mała dziurka , wystarczy zrobic próznię ok 30 min i sprawdzic jak szybko ucieka , jak mała dziurka może jest szansa pospawania :)
Odnosnie chłodnic klimy do EA jest spory problem wszystkie te z np Allegro w zasadzie nie pasują przekonałem sie osobiscie jak szukałem dla siebie :? Np. GDI , Diesel , i Benzyna róznią sie mocowaniem przewodów niskiego i wysokiego ciesnienia .

matyr - 24-09-2009, 08:19

zasatanwiam się, czy czasem nie pasuje chłodnica od starszego galanta 1.8td, zdaje się, ze np. filtry są takie same...
Owczar - 24-09-2009, 09:59

matyr, proszę używać szukajki przed napisaniem nowego tematu. Jeśli w znalezionym teamcie nie ma odpowiedzi, to kontynuuj istniejący.
Tutaj masz temat: http://forum.mitsumaniaki...ca+klimatyzacji

Poza tym proszę o tagowanie tematów.