Carisma - Techniczne - Pali olej
Anonymous - 17-05-2007, 18:11 Temat postu: Pali olej Witam.
1.Mam pytania czy to normalne w cari ze bierze olej?
Zauwazylem od nie dawna ze mam okopcona rure wydechowa i sliski pylek osiadajacy na tylnym zderzaku jak popada deszcz.Oleju jak narazie nie dolewalem a wymiane robilem dwa miesiace temu stan sie utrzymuje.
2.A jeszcze jedno ostatnio wykrecilem swiece by je sprawdzic jak wygladaja po dwoch miesiacach jazdy byly okopcone i jakby byl na nich olej czy cos jest nie tak z moja cari???
A moze to normalne w tych silnikach.Na jakie szczeliny powinno sie ustawiac swiece i czy mozna regulowac zawory w silnikach z zaworami hydraulicznymi.
3.Czeka mnie wymiana paskow i napinaczy mam juz kupione wszystkie czesci tj pasek wieloklinowy rozrzady pasek alternatora tolki paska rozrzadu i napinacz paska wieloklinowego,przy zakupie pytalem o napinacz paska rozrzdy powiedziano mi ze cari GDI ma automatyczny lub hydraliczny napinacz czy konieczna jest jego wymiana z paskami w hurtowni powiedzieli mi ze nie ze moge jezdzic na starym napinaczu a ten zmienia sie tylko jak sie popsuje a zdarza sie to bardzo rzadko.
Pozdrawiem
ukrafal.
zwolin - 17-05-2007, 19:36
Jeśli utrzymuje się stan oleju, to znaczy, że go nie bierze. Napisz jaki masz olej, jaki przebieg, i czy zaobserwowałeś, że puszcza dymka po odpaleniu na zimnym silniku (taki szaroniebieski), ew na rozgrzanym silniku po gwałtownym wciśnięciu gazu.
Jeśli to nie olej, to niewłaściwy skład mieszanki. Spalanie masz w normie? Może problem tkwi w przepływce, czujniku temp, lub wtrysku.
Ostatnia moim zdaniem ewentualność, to przebadziewne paliwo.
saphire - 18-05-2007, 11:35
Sadza w rurze przy GDI to normalka - to wynika trybów pracy silnika. Grunt by stan oleju nie spadał gwałtownie i by nie dymiła siwym dymem bo to już nie jest normalne.
Anonymous - 21-05-2007, 01:07
Olej jest wlany mobil 10W40 , przebieg 150 000.Na zimnym silniku nie puszcza dumka ale jakis czas temu jak przycisnalem przy wyprzedzaniu byl dymek ale na chwile obecna nic nie widac.Spalanie-nie wiem mysle ze jest ok. na calym zbiorniku robie okolo 515km.
Chyba najlepiej bedzie zrobic test komputerem to bedzie wiedomo czy moze jakies czujki nie padly.
Pozdrawiam.
|
|
|