To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - prosba o analize wykresu z programu TMO

Anonymous - 10-12-2005, 14:58
Temat postu: prosba o analize wykresu z programu TMO
Najpierw wykres.... obroty jalowe

Jak widac gaz puszczony, obroty ok 850 (troche nestabilne w granicy 20), w pewnym momencie wcisniety gaz..
Ale co z lambda (oxygen sensor)? Pokazuje tak bo jest uszkodzona, czy raczej pokazuje rzeczywistosc tylko ECU zmienia wartosci mieszanki.. Jak myslicie, czy mozna jakims paramtrem to zidentyfikowac?

[ Dodano: Sob Gru 10, 2005 2:00 pm ]
Inna sprawa to Przepustnica jest w pozycji 11% chyba TPS zle ustawiony? (prosze potweirdzic, zaprzeczyc)

Anonymous - 10-12-2005, 15:23

11 proc to norma.
to moj wykres - ja mam lambde niesprawna (jezdze na gazie wiec i tak mi to ryba)

Anonymous - 10-12-2005, 15:48

Jeszcze dwa wykresy.. moze pomoze :)

stale obroty / spokojna jazda

przyspieszanie

Anonymous - 10-12-2005, 15:55

wydaje sie byc wszystko ok - grunt to ze woltaz z lambdy przechodzi w miare plynnie od 0,1 do 0,8V - nie wiem czy to dobry zakres bo powinno byc chyba do 1V ale tego na 100proc nie wiem.
Anonymous - 10-12-2005, 15:58

Hmm.. rozumiem ze podczas wcisniecia gazu powinien podskakiwac np. do 0,9V... w czasie hamowania silnikiem 0V (duzo tlenu w spalinach).. Ale podczas jalowych i stalych to zle.. :/ Poczekajmy wiec na wypowiedz ekspertow. Wiadomo lambda troche kosztuje a nie chce wymieniac po proznicy
Anonymous - 10-12-2005, 16:09

heh, no powiem Ci tak - wydech korzysta ze zjawisk falowych - nie leca one caly czas
dlatego tez i wykres ma charakter falowy. to moge Ci zagwarantowac ze powinien wygladac
tak jak wyglada - tylko nie moge Ci obiecac ze to dokladnie ten zakres.

pozdr

josie - 10-12-2005, 16:18

Jak dla mnie lambda ok - ona tak powinna pracować. Gdzieś czytałem że skład spalin odczytuje z czasu narastania i opadania impulsu.
A jak widać ładnie pulsuje cały czas.

Anonymous - 10-12-2005, 20:24

Zasada dzialania lambdy Ciekawy link i jest tak jak piszesz Josie i Adams..
Anonymous - 10-12-2005, 23:17

czytalo sie tu i tam :)

tu mam wykres z szalenstw na prostej - zle ustawiony IPS - wiec na niego nie patrzcie

szybka jedynka i dwojka ale za szybko dogonilismy tych co przed nami wiec potem juz duupa...