[92-96]Colt CA0 - [CA5A 1.8] zacisk hamulcowy! przedni prawy
Anonymous - 18-05-2007, 21:28 Temat postu: [CA5A 1.8] zacisk hamulcowy! przedni prawy w Colcie GTi CAO grzeje sie tarcza chamulcowa, przednia prawa,
smarowalem czyscilem - niestety te szczeki jakos wogole krzywo chodza
kolo nie da sie swobodnie obracac , ma opor,
ten zacisk jest dokrecony dwoma srubami na klucz 17
potem sa jeszcze dwie sruby tagrze na klucz 17 ktore odpowiadaja za ruszanie sie tych zaciskow (wnie wklada sie klocki) te sroby maja troche zerwany gwint (tak samo w zacisku jest naruszony gwint, ktos za mocno dokrecal)
gdy przejade przez miasto cala tardza jest rozgrzana (zalatuje troche na fioletowo) i bardzo parzy, felga aluminiowa jest ciepla
musze wiedziec gdzie moge kupiuc tanio i dobre ,jak najszybciej
ile wogole takie zaciski kosztuja
prosze was o pomoc
[ Dodano: 18-05-2007, 21:32 ]
potrzebuje tych 2 srub z gwintem i prowadnica na ktorych sa takie male czarne gumki
2 srub mocujacych ten caly zacisk
potrzebuje zacisku zewnetrznego i wewnetrznego (to wogule nazywaja sie chyba szczeki hamulcowe)
[ Dodano: 18-05-2007, 21:34 ]
czy te wszystkie rzeczy ktore wymienilem sa sprzedawane razem? jako zaciski hamulcowe, czy sruby kupoje sie oddzielnie?
Anonymous - 18-05-2007, 21:47
najpierw zmien w tytule na : "HAMULCOWY"
rozumiem że błędy to ludzka rzecz .... eh...
sruba - 18-05-2007, 22:53
nawiazujac do naszej rozmowy na gg:
te miejsca dobrze opilowac pilnikiem
wtedy klocki lepiej "chodza"
Anonymous - 19-05-2007, 23:28
mam juz nowy zacisk
dziala juz wszystko wlasciwie ok
tylko ten nowy zacisk (prawy hamulec pezedni) hamuje troche slabiej
uklad zostal odpowietrzony, zalany nowy plyn
czy to mozliwe ze ten caly zacisk jeszcze sie wyrobi czuc lekko ze lewe kolo lepiej hamuje
wogole podczas jazdy gdy nacisne za pierwszym razem hamulec to czuc ze jest miekki i slabiej hamuje niz za drugim razem gdy juz lepiej hamuje i jest twardszy
mysle ze ten zacisk jest juz jakis czas nieuzywany i tloczek w nim i prowadniczki chodza ciezej ale po jakims czasie sie wyrobia
czy przed zalozeniem nowego zacisku ktory juz jakis czas nie hamowal trzeba go wpierw troche przesmarowac tak samo tloczek jak i prowadniczki
prosze aby ktos cos napisal na ten temat
teraz jest sucho i nie ma to wielkiego znaczenia ale gdy bedzie mokro to gdy jedno kolo bedzie slabiej hamowac moze byc nieciekawie
Matejko - 20-05-2007, 04:31
watpie ze sie wyrobia a chyba nawet beda dzialaly gorzej, szkoda ze sie nie zaopatrzyles przed montazem jak miales go w reku, w zestaw naprawczy(komplet gumek) wymieniasz, smarujesz odpowiednim smarem(wysokotemperaturowym do zaciskow) i.... wtedy pewnie prawy by ci hamowal lepiej niz lewy, wiec z lewym robisz to samo,
u mnie pomogla tak regeneracja, wczesniej w prawym kole nie bylo klocka a w lewym prawie nowy
Anonymous - 20-05-2007, 09:21
wiec musze kupic zestaw naprawczy i przesmarowac to wszystko i powinno byc ok?
z tego co wiem to zestaw naprawczy kosztuje ok 17zł wiec nie bedzie bulu
Hugo - 20-05-2007, 18:00
ŁukaszGTi napisał/a: | wiec musze kupic zestaw naprawczy i przesmarowac to wszystko i powinno byc ok? | Tak jest. Według wskazań Matejko
Matejko - 20-05-2007, 18:55
zrob oba, odpowietrz, popros jeszcze w sklepie o smar wysokotemperaturowy w gumke na tloczek i w prowadnice, wszystko dokladnie oczysc nasmaruj zmien plyn i powinno byc cut mjut
wpie0 - 28-04-2011, 13:37 Temat postu: Zacisk hamulcowy gumowa osłona (przeciwpyłowa ) tłoczka Czy da się wymienić gumową osłonę (przeciwpyłową ) tłoczka bez jego wyciągania , jeżeli tak to w jaki sposób ?
Chodzi dokładnie o prawy zacisk przedni.
Anonymous - 28-04-2011, 13:58
Ale Kotleta Kolego odgrzewasz hehe no ale moze Ci pomogą
pozdr
bw
robertdg - 28-04-2011, 14:44
Jeżeli dobrze rozumiem to co widze na rysunku, to bez wyciągania cylinderka nie da rady wymienić osłony przeciwpyłowej.
idas - 28-04-2011, 15:15
robertdg napisał/a: | Jeżeli dobrze rozumiem to co widze na rysunku, to bez wyciągania cylinderka nie da rady wymienić osłony przeciwpyłowej. |
Tylną myślę, że jak by się uparł to da radę wymienić (tylko po co jak bardzo łatwo się ją wyciąga i montuje nową po wykręceniu tłoczka), przednia nie ma szans...
Krzyzak - 28-04-2011, 15:17
robertdg napisał/a: | to bez wyciągania cylinderka nie da rady wymienić osłony przeciwpyłowej |
mogę tylko powiedzieć, że mi się udało
z cylinderka zejdzie bez problemu - wystarczy rozciągnąć
a w zacisku jest drucik - trzeba go wyjąć
montaż w odwrotnej kolejności
idas - 28-04-2011, 15:19
Krzyżak napisał/a: | a w zacisku jest drucik - trzeba go wyjąć |
W przednim w lancerze CB0 i colcie CAO nie ma drucika - guma musi wskoczyć w rowek w zacisku (a jest z tym strasznie dużo roboty).
Gumy w przednich zaciskach wymienia się dokładnie tak samo jak na tym filmiku (z mazdy MX5)
http://www.youtube.com/watch?v=QXcClOfFmlg
Krzyzak - 28-04-2011, 15:28
i nie wyskoczy przy mocnym wyjściu tłoczka? - ciekawe...
widać musi się tam nieźle trzymać
mogę tylko napisać, że i przy druciku jest sporo roboty, żeby ładnie harmonijka tej gumy wyglądała
|
|
|