To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - [PININ] problem z elektryka w misku

Anonymous - 10-12-2005, 22:19
Temat postu: [PININ] problem z elektryka w misku
mam taki problem w moim malym pajero pininie: przed tygodniem bylem w zakopcu i w niedziele jak wyjezdzalem to sie okazalo, ze mam spalone zarowki od przednich swiatel. Wymieniem i do dzisiaj wszystko bylo ok. Wyjechalem z Bielska do Krakowa i od razu za bielskiem zapalila mi sie kontrolka silnika. Zatrzymalem sie i sprawdzilem co jest grane, ale wszystko wygladlo ok. Wiec zresetowalem dziada na akumulatorze. Wsiadlem do miska i odpalilem. Przez nastepne 70 km jechal normalnie, ale jak wrzucalem na luz to spadal nagle z obrotow (przewaznie trzyma okolo 500 obrotow na minute) i dochodzil do 100 - 200 obrotow i zapalaly sie kontrolki akumulatora i oleju, po czym wracal na obroty i problem znikal dopiero na chwilowym postoju. W trakcie jazdy po wrzuceniu na luz wskaznik obrotomierza spadal do 100/200 obrotow po czym po kilku sekundach znowu na chwile wskakiwal na normalne obroty i znowu spadal z nich. Dopiero po chwili wszystko wracalo do normy. Po przyjechaniu do Krakowa wszystko juz wrocilo do normy. Autko postalo z 2 godziny i znowu musialem jechac cos zalatwic i odpalam a tu silnik pracuje normalnie, obroty sa w normie, ale swieci sie znowu kontrolka silnika. Co to moze byc? Alternator? Akumulator? Bezpieczniki (malo prawdopodobne), czy moze cos innego zwiazanego z elektryka?
ma ktos jakies pomysly? bo juz nie wiem co robic.... :roll:

josie - 10-12-2005, 22:28

Po zdjęciu klemy komputer znowu "uczył się" pracy silnika i wolnych obrotów - widać się nauczył.
Nie wiem jak w Pajero, ale w osobówkach można odczytać błędy diodą w złączu diagnostycznym.
www.mitsubishifan.webpark.pl

Anonymous - 11-12-2005, 13:50

dzieki ;) zaraz sprawdze co i jak...

[ Dodano: 11-12-2005, 23:23 ]
no to wychodzi na to, ze mam walniety regulator napiecia :( jeszcze nie mialem przyjemnosci go wymieniac, wiec mam pytanie: ile to to kosztuje? dzieki za info

Anonymous - 13-12-2005, 21:45

ja stawiam na sonde lambde ciekawe kto ma racje ;)
Anonymous - 15-12-2005, 00:00

jakbym Ci nie powiedzial to bys sie w zyciu nie domyslila ;) a fakt faktem sonda lambda przeszla do historii i czekam teraz na nowa...
Anonymous - 15-12-2005, 01:07

pffff pomyslalby kto :P
Anonymous - 23-12-2005, 15:06

No to Misiek jest juz zrobiony :) Tym razem musze pochwalic ASO Miska w Bielsku :) Wymienili mi sonde na gwarancji za free, skasowali wszystkie bledy w kompie i sprawdzili mi autko czy nic powaznego sie nie dzieje i wszystko jest jak najbardziej w porzadku :)
Anonymous - 04-05-2009, 13:28

Elektronika w Pininie powala na kolana. Jeśli ktoś ma dobry namiar na elektronikę diagnostykę i elektrykę w rejonie i samym Krakowie do tego modelu proszę koniecznie zamieścić memo. Bywałem w kilku miejscach w Krakowie na diagnostyce i widziałem oczy speców wypełniane biegunką. Chodzi mi jedynie o diagnostykę która jest obeznana z modelem a nie ekipę z WTF na czole.

Z wyrazami wdzięczności na zaś - kłaniam się.