To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Antena wysuwana automatycznie

Anonymous - 26-05-2007, 23:42
Temat postu: [Cari 1.8] Antena wysuwana automatycznie
Szukalem na forum, ale nigdzie nie znalazlem...

Antena w carismie nie wysuwa sie (i sie nie chowa) :(

Kupilem juz takowa antene na allegro i rozkrecilem te 2 plastki w bagazniku. I wtedy zobaczylem ze anena jest przykracena za metalowym czyms :| I troche sie boje tego dotykac bo boje sie porazki w polowie.

Czy zna ktos moze algorytm wymiany anteny (automatycznej)?

Pozdrawiam!

Chooper - 27-05-2007, 09:29

a czy stara była wogóle podłączona do radia ? Mam tu na mysli kabelek od sterowania anteną (we wiązce domyślnie różowy)
Anonymous - 27-05-2007, 10:16

Chooper napisał/a:
a czy stara była wogóle podłączona do radia ? Mam tu na mysli kabelek od sterowania anteną (we wiązce domyślnie różowy)

Tego nawet nie sprawdzilem, poniewaz antena jest zgieta na chwile obecna. (Fizycznie jej chowanie jest niemozliwe). Jak ja wymienie to zajme sie radiem :)

czekoladka_1981 - 27-05-2007, 10:29
Temat postu: Re: Antena wysuwana automatycznie
r3m3dy napisał/a:
Szukalem na forum, ale nigdzie nie znalazlem...

Antena w carismie nie wysuwa sie (i sie nie chowa) :(

Kupilem juz takowa antene na allegro i rozkrecilem te 2 plastki w bagazniku. I wtedy zobaczylem ze anena jest przykracena za metalowym czyms :| I troche sie boje tego dotykac bo boje sie porazki w polowie.

Czy zna ktos moze algorytm wymiany anteny (automatycznej)?

Pozdrawiam!

Jeżeli do anteny dochodzi prąd,a nie wysuwa się bat,to po odkręceniu obudowy zobaczyłabym przede wszystkim nawijaną na koło plastikową zębatkę może końcówka jest urwana i nie wyciąga ani nie chwa bata.To samo miałam w galancie i wymieniłam bat i jest wszystko OK. :oops:

Anonymous - 19-06-2007, 17:51

mam inny problem z automatyczna anteną.
otóż nie wiem czy to jest normalne ale po schowaniu anteny jeden segment teleskopu (najgrupszy) wystaje ponad błotnik. Normalnie bat wysówa się do maksymalnej wysokości ale zostaje cos ponad. Nieprzeszkadzało by mi to gdyby nie ryzyko ze ktoś mi skrzywi.
widziałem podobny widok w innej Cari ale chyba to nie jest normalne

Chooper - 19-06-2007, 18:22

przeczyść dokładnie cały "bat" np, szmatką z rozpuszczalnikiem, na zasadzie wyczyść, schowaj, wysuń znowu wyczyść, (powtórzyć kilkukrotnie), ponadto psiknij w łączenia segmentów czymś pokroju WD40, i na koniec spróbuj obrócić tylko ten najgrubszy segment, lub wszystkie poza najgrubszym o 90-180 stopni bo być może, że jest gdzieś krzywy
mlun - 26-03-2008, 00:36

I jak taka antena uniwersalna się sprawuje? Pasuje w otworze po oryginalnej?
Anonymous - 26-03-2008, 14:00

Własnie, jak tam antena z allegro? Patrzyłem na jakieś uniwersalne za ok 50zł i sie zastanawiam czy sobie też nie sprawić. Moją poprzednią ktoś mi po prostu urwał :) Rozkręcić to nie żaden problem tylko czy nowa bedzie pasować bez spawania ;)
czekoladka_1981 - 26-03-2008, 14:06

raafe napisał/a:
czy nowa bedzie pasować bez spawania

Wystarczy przelozyć sam bat do poprzedniej i będzie git.

Anonymous - 26-03-2008, 16:11

czekoladka_1981 napisał/a:
raafe napisał/a:
czy nowa bedzie pasować bez spawania

Wystarczy przelozyć sam bat do poprzedniej i będzie git.

Oczywiście z tym spawaniem to żart, jak bedzie tak daleko to jakiś inny sposób sie znajdzie. A czy przełozyc sam bat to sie zastanawiam, koszt 30 parę złotych a za 50 parę mam nówke na gwarancji, tylko włąsnie nie wiem jak z montażem

mlun - 26-03-2008, 16:20

Przełozenie bata coś kosztuje? Myślałem żre to się da samemu zrobić. To co jak wykręcę ten stary to nowy będzie pasować? Wtedy bebechy i zaślepkę plastikową starą można zostawić?
czekoladka_1981 - 26-03-2008, 16:31

mlun napisał/a:
Myślałem żre to się da samemu zrobić

Da się.
mlun napisał/a:
Wtedy bebechy i zaślepkę plastikową starą można zostawić?

Tak.

mlun - 26-03-2008, 18:35

To muszę jednak taką kupić. Przynudzam już z rok o tej antenie ale ostatni zauważyłem że na tym zgięciu przez które się nie chce chować pojawiło się pęknięcie dosyć spore i może to grozić zgubieniem jej w niedalekiej przyszłosci. A macie jakies polecane marki czy pierwsz z brzegu będzie wystarczająca?

[ Dodano: 28-04-2008, 21:49 ]
http://moto.allegro.pl/it...161_klasai.html
Czy ktoś może montował coś takiego w Carismie? Szukam jakiegoś zamiennika i chciałbym dobrze trafić.