To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E3x 88-92] jakie spalenie benzyny? ,chce gaz wywalic.

Anonymous - 28-05-2007, 10:16
Temat postu: [E3x 88-92] jakie spalenie benzyny? ,chce gaz wywalic.
witam chcialbym tylko dowiedziec sie jakie jest spalnie srednio na tarsie i po miescie mego auta , dodam silnik 4G63 reszta obok :)
bo chce gaz wywalic (zmuła) .

czekoladka_1981 - 28-05-2007, 10:44
Temat postu: Re: jakie spalenie benzyny? ,chce gaz wywalic.
kamils napisał/a:
witam chcialbym tylko dowiedziec sie jakie jest spalnie srednio na tarsie i po miescie mego auta , dodam silnik 4G63 reszta obok :)
bo chce gaz wywalic (zmuła) .

miasto:11,5 90/6,5 120/8,3 automat
10,6 6,3 8,1 manual

Anonymous - 28-05-2007, 13:51

... 3 ilosci spalania mogłbys jeszcze raz rozpisac bo niemoge tego skumac:/ tak zebym zrozumiał :) u mnie manual

bede wdzieczny

[ Dodano: 28-05-2007, 14:18 ]
juz rozszyfrowałem chyba:)
6,3 przy predkosci 90
8,1 przy 120

czekoladka_1981 - 28-05-2007, 14:38

kamils napisał/a:
... 3 ilosci spalania mogłbys jeszcze raz rozpisac bo niemoge tego skumac:/ tak zebym zrozumiał :) u mnie manual

bede wdzieczny

[ Dodano: 28-05-2007, 14:18 ]
juz rozszyfrowałem chyba:)
6,3 przy predkosci 90
8,1 przy 120

MANUAL
1)miasto:10,6
2)90km/h:6,3
3)120km/h:8,1 :cry:

Anonymous - 29-05-2007, 23:52

Gaz zawsze zmula i to bardzo. Nawet nie wiesz jak. Pewnie masz instalkę 2 genracji z mikserem na przepustnicy.

Zdjęcie jej od razu da Ci 30 KM.

Jeżeli ma być oszczędna jazda to tylko gaz. Jeżeli auto ma służyć za wyścigówkę to tylko benzyna. Fakt można założyć sekwencję, ale to i tak nie to co benzyna.

Moje 4g63 DOHC w tracie jazda 120 km/h ok. 10 l gazu.
Miasto to ok 13-14 l/100 km - jazda w korkach w Wawce ;)

Spalanie benzynki miałem przy jeździe 90 KM 7l/100km (sondę miałem walniętą więc można trochę jeszcze pewnie zejść).
Miasto ok. 11 litrów/100 km

deejay - 30-05-2007, 06:53
Temat postu: Spalanie
Spalanie mojego Galancika E33 2.0 8V 1989r. 332245 km wyglada następująco:
Trasa do 120 km/h ok. 6,5 l/100 km
Cykl mieszany ok. 8,8 l/100 km
Miasto w granicach 9 - 9,5 l/100 km zaznacze tu że jeżdze na oponkach 175 , a fabrycznie montowane to 195 Pozdrawiam

Wook@sH - 30-05-2007, 15:22

kamils, a ile gazu Ci palił do tej pory? Bo chętnie sobie to porównam z moim Galem bo taki sam.

U mnie pali od 12 do 15 litów LPG

Anonymous - 30-05-2007, 15:36

umnie po miescie to ponad 20 gazu po trasie max 100km - 25zł
benzyny to nawet niewiem mysle ze przez ta zwezke od gazu tak dozo pali ale w kazdym razie kleska gaz czy benzyna niewiem czemu tak dozo pali jak 5 litrowy silnik :/

Anonymous - 30-05-2007, 17:52

Moj spala ok 10l w miescie i ok 8l na trasie
Anonymous - 30-05-2007, 21:34

jak wy to robicie ja nie moge zejsc z 16 litrow w miescie(przy oszczednej jezdzie a tak w krk sie nie da jezdzic)
w trasie 12 najmniej

benzyny podobne ilosci

saphire - 30-05-2007, 21:49

A lambdę sprawdzałeś czy nie uwalona? :twisted:
Anonymous - 30-05-2007, 22:46

saphire napisał/a:
A lambdę sprawdzałeś czy nie uwalona?

Polecam sprawdzenie sondy. To ona ma wpływ na spalanie. Jeżeli źle pracuje (w złym zakresie) lub leży (ja tak miałem) auto więcej paliło. Zmieniłem sondę i działa. Jak podłączysz palma to widać jak pracuje. Strasznie gazu dużo Ci pali. Nie powinien tyle. Coś chyba jest nieustawione albo gaz. Radzę sprawdzić parametry pracy autka.
Zwężka nie ma tu nic do tego. Powoduje jedynie spadek mocy na benzynie. Zwęża przelot. Wierz mi, jak ją ściągniesz od razu poczujesz różnicę na benzynie. Tak ze 20 KM przybędzie :) Pisałeś że coś na benzynie Ci źle pracuje. Pewnie paliwka też dużo pali. Polecam pełną regulację i kontrolę silnika. A potem regulację gazu.

Aby gaz pracował prawidłowo silnik musi być ustawiony prawidłowo na benzynie i palić benzyny w normach. Jeżeli pali więcej paliwa to i gazu automatycznie więcej.

Masz jakieś błędy (ECU się zapala)? :)

Anonymous - 31-05-2007, 01:17

ecu nonstop sie pali lambda tez walnieta chyba reduktor od gazu z 6lat juz moze ma a ta zwezke moge wywalic czy zle bedzie na gazie??
Anonymous - 31-05-2007, 06:37

CY_cek
nie no tak osbie mowie bo ja mam gaz odkrecony na maxa zeby jak najwiecej go dawalo, bo jak mialem ustawione na ekonomiczna jazde to prawie sie zabilem jak zaczalem raz auo wyprzedzac:) to stwierdzilem ze lepiej placic te 5zł wiecej na 100km i kij:)

wiesz co jak wszystko zrobie to zobacze co z Lambdą i SOnda jest, na benzynie go zalewa pewnie dlatego ze albo komputer,albo ta skrzyneczka Ecu jest uwalona, ale teraz to se moge gdybać,

Anonymous - 31-05-2007, 09:27

kamils napisał/a:
ecu nonstop sie pali lambda tez walnieta chyba reduktor od gazu z 6lat juz moze ma a ta zwezke moge wywalic czy zle bedzie na gazie??

To bardzo niedobrze. Lampka check engine powinna świecić się ok. 5 sekund od przekręcenia kluczyka. Jak zapalą się lampki. Odczytaj błędy jakie zapamiętał ecu. Masz to na stronie Krzyżaka. Najlepiej to podłączyć palma z loggerem i wszystko będziesz wiedział. Jakie są błędy, jak pracuje silnik, jakie są parametry. Ja mam u sibie gaz i żadnego check engine nie widzę. Po prostu jest wstawiony prawidłowy emulator i zapomniałem o tej lampce. Silniczek także mam ustawiony perfekt na benzynce. Wszystko co potrzeba wymienione. Jest w Wawce jeden gazownik, który rozgryzł obejście na brak check engine. Jest naprawdę dobry. Więc twoje auto polecam najpierw dobrze ustawić na benzynie i sprawdzić co masz walnięte. Pragnę przypomnieć iż błąd sondy lambda dopiero się pojawia, gdy ona wogóle już nie pracuje. Filtr powietrza i czyszczenie przepustnicy oraz kable WN i świece NGK. I napewno będzie ok. U mnie tylko gaz kiepsko działa w zakresie obrotów 6-7 tysięcy. Ale chyba to wina miksera, ponieważ reduktor się wyrabia.

Polecam Ci wymianę reduktora. 6 lat to trochę długo. Membran napewno już nie ma. Nowy elekotorniczny reduktor lovato do 150KW kosztuje niecałe 300 zł. :mrgreen:

kscman napisał/a:
nie no tak osbie mowie bo ja mam gaz odkrecony na maxa zeby jak najwiecej go dawalo, bo jak mialem ustawione na ekonomiczna jazde to prawie sie zabilem jak zaczalem raz auo wyprzedzac:) to stwierdzilem ze lepiej placic te 5zł wiecej na 100km i kij:)

Nie wiem o co chodzi z tym że masz na maxa. Znaczy się podkręciłeś mu komputer na maksymalne dawki? To też jest nie dobre, ponieważ mieszanka musi być ustawiona idealnie. Za dużo gazu nic nie pomaga, ponieważ jest bogata mieszanka i go przelewa. Tylko więcej Ci pali, a mocy żadnej. Nawet raczej spada. Bo jest za mało powietrza. Wypalasz więcej gazu, który nic nie daje tylko idzie w powietrze.