FAQ & How to? - Naprawa nieszczelnych lamp przeciwmgielnych
Hugo - 29-05-2007, 09:06 Temat postu: Naprawa nieszczelnych lamp przeciwmgielnych Przepaliła się jedna żarówka, więc chciałem ją wymienić. Wykręciłem halogen a z niego aż kapała woda. Obudowa jest już oczywiście zardzewiała, ale nie dziurawa. Woda dostaje się prawdopodobnie w miejscu klejenia klosza do obudowy (pod metalową ramką). Co ciekawe oba halogeny są tak samo nieszczelne. Chcę zrobić tak:
1. Położyć na słońcu na kilka godzin aby dobrze wyschły,
2. Wyczyścić metalową obudowę papierem ściernym,
3. Pomalować dobrym podkładem i na czarno (aby zatrzymać korozję),
4. Zdjąć ramkę i dookoła zakleić dokładnie silikonem (ramka i tak go zasłoni),
5. Wymienić żarówkę i wszystko zamontować,
Co jeszcze mogę zrobić?
pawela - 29-05-2007, 12:17
tobie Hugo to dobrze bo ja nie zdazylem sie tym w pore zająć i mam taki efekt:
Tyle dobrego ze swieci jeszcze. Ale w deszcz nie wlaczam przeciwmgielnych bo i tak by momentalnie strzelilaby zarowka czy bezpiecznik. Poki masz czas zrob to co napisales!!
Anonymous - 29-05-2007, 14:08
Hej
Miałem dokładnie taki sam problem jak ty i zrobiłem to wszystko co napisałes.
Teraz reflektor jest szczelny ale rdza zjadła troche lustra wew. wiec zabezpieczyłem drugi zdrowy reflektor
Hugo - 29-05-2007, 16:21
No i w jednym są już dziury Nie wiem za bardzo jak się ich pozbyć.
[ Dodano: 29-05-2007, 19:41 ]
Zrobione: wyczyściłem rdzę, na dziury przyłożyłem sztywne kawałki azbestu (takiego arkusza do wycinania z niego uszczelek) i naokoło posmarowałem grubo silikonem. Jak wysechł dałem na całość bardzo grubą warstwę dobrego niemieckiego podkładu. Szczelinę naokoło klosza również uszczelniłem silikonem. Wygląda to wszystko dość obiecująco. Niech potrzyma chociaż rok.
|
|
|