Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Sterowanie pracą wentylatora chłodnicy
Anonymous - 29-05-2007, 12:44 Temat postu: [Cari 1.6] Sterowanie pracą wentylatora chłodnicy Witam
Zaczęły się upały. Do tego doszły większe niż zwykle korki na mieście i zaobserwowałem w swojej Cari (1.6, bez klimy) niepokojące zjawisko - nie załącza się wentylator chłodnicy, mimo że strzałka wskaźnika temp. podchodzi momentami pod max., tzn. wychyla się do jakichś 3/4, a nawet 4/5 skali
Wcześniej wentylator nigdy mi się nie załączał bo po prostu nie było po temu warunków. Temp. płynu nigdy nie wzrastała powyżej połowy skali, więc nie było pytań ...
W manualu jakoś nie wyklarowano co steruje załączaniem się wentylatora (ECU na podstawie odczytu z czujnika na termostacie, czy też jakiś oddzielny termowłącznik - takowego zresztą nie zlokalizowałem nigdzie). W tym wątku:
czujnik
koledzy stwierdzili, że to jednak ECU ... ale to dotyczyło Cari 1.8. Czy w Cari 1.6 jest podobnie ? W jakiej pozycji w strzałki wskaźnika kolegom zazwyczaj załącza się wentylator chłodnicy ? Bo tak jak u mnie, to chyba nie jest normalnie
Aha ... silnik wentylatora jest sprawny, bo sprawdziłem podłączając go na krótko.
Pozdrawiam
Anonymous - 29-05-2007, 13:35
No to kiepsko. U mnie jak wyjdzie troche poza polowe, powiedzmy 3/5 to odpala sie machina i blyskawicznie temperatura plynu spada do polowy.
Anonymous - 29-05-2007, 14:32
U mnie wskazówka temperatury płynu zawsze jest troszkę przed połową tak 40-45% i trzyma się stabilnie.
Jak było bardzo gorąco to dochodziło do 50 % ale ngdy nie przekroczyło połowy chyba z tego co pamietam...
Anonymous - 29-05-2007, 14:40
Cześć
Mam od grudnia taką samą Cari co Ty. Ale od początku, kupiłem swoją od pierwszego właściciela (krajowa kupiona w salonie i serwisowana w ASO) mam wszystkie faktury z wizyt w ASO (gościu wymieniał tam nawet klocki). Zauważyłem przy analizowaniu tych faktur, że trzy razy był w serwisie z przyczyny “...przegrzewania sie auta...” więc to może być typowa usterka tego modelu/rocznika. Wieczorem napisze co mu zdiagnozowali i wymieniali za każdym razem.
U mnie tak jak u Lesera wskazówka jeszcze nie przekroczyła połowy skali.
Anonymous - 29-05-2007, 15:18
Dzięki wielkie za odpowiedzi
Więc słusznie podejrzewałem, że jest nie teges
Dopóki nie postałem sobie w korkach ok. 20-30 min. przy 30oC na zewnątrz wskazówka też trzymała się zawsze stabilnie na 40-45% skali, więc sądziłem, że wentylator to w Cari taki gadżet "na wszelki wypadek". Jednak tak nie jest. Oczywiście gdyby wentylator się załączył przy przekroczeniu połowy skali, temp. natychmiast by spadła (jak w przypadku wegla i prawdopodobnie lesera)
Dodam jeszcze, zaraz po zakupie wymieniałem czujnik temp. płynu (ten przy termostacie) na nowy, ponieważ w starym ułamało się złącze i w ogóle nie miałem wskazań temp. (to jeszcze zimą). Zakładam zatem że nowy czujnik = sprawny.
A "przegrzewanie się" auta, to dziwnie sformułowana usterka. Ciekawe jak to dokładnie wyglądało.
Wieczorem spróbuję zająć się sprawdzeniem obwodu wentylatora. Z manuala by wynikało, że za załączenie wentylatora odpowiada impuls elektr. podawany na jeden z przekaźników w skrzynce bezpieczników. Impuls zwiera styk w przekaźniku, co uruchamia wentylator. A może się mylę ? Ktoś coś wie na ten temat ? Tylko skąd ten impuls i w jakich sytuacjach jest/powinien być generowany ??
Matejko - 29-05-2007, 16:21
no dobra a termostat?? w sumie to jeszcze sprawdz czy masz plyn, no i jesli wskazowka nie dochodzi do czerwonego pola to raczej sie nie przegrzewa - a nie masz tak ze dochodzi do ktoregos miejsca na skali po czym opada ??
Anonymous - 30-05-2007, 00:03
Płyn jest. W sumie to nie wiem, wprawdzie, jak ze sprawnością zaworu przy korku chłodnicy (bo nie zauważyłem, żeby się kiedyś płyn do zbiorniczka przelewał), ale to chyba bez związku z tym akurat tematem ... W ogóle to trochę dziwne rozwiązanie z tym układem chłodzenia w Cari ...
Termostat na 99% sprawny. Po ruchu strzałki na wskaźniku wnioskuję, że się płynnie otwiera i przymyka w funkcji temp. płynu. Strzałka, w miarę nagrzewania się płynu po rozruchu silnika, płynnie wedruje do swej stałej pozycji na 40-45% skali i się już stamtąd nie rusza w normalnych warunkach eksploatacji. Dopiero jak postoję w korku w upalny dzień to się dalej wychyla - ale to już, zdaje się, przy pełnym otwarciu termostatu. Jednak wystarczy, że ruszę i przejadę 200 m, pęd powietrza schładza płyn i wskazówka się cofa. Jestem jednak zdania, że wcześniej powinien się załączyć wentylator. Po to jest. A czerwone pole to mogłoby już oznaczać zniszczenia Gdy strzałka dochodzi do 3/4 skali włączam na full ogrzewanie - pomaga
Z braku kabelka nie mogłem sprawdzić dziś ciągłości przekaźnika. Zrobię to jutro i poinformuję. Może to ten przekaźnik padł i styk się w nim nie zwiera ... gorzej jak przekaźnik nie dostaje prądu od ECU
saphire - 30-05-2007, 07:18
1. bezpiecznik na którym jest obwód wentylatora
2. przekaźnik który ten obwód obsługuje
3. wentylator
ja bym zaczął od sprawdzenia bezpiecznika i podpięcia na krótko samego wentylatora by sprawdzić czy silnik działa
Anonymous - 30-05-2007, 09:39
saphire napisał/a: | ja bym zaczął od sprawdzenia bezpiecznika i podpięcia na krótko samego wentylatora by sprawdzić czy silnik działa |
hidrillez napisał/a: | Aha ... silnik wentylatora jest sprawny, bo sprawdziłem podłączając go na krótko. |
wobec czego pozostaje ten przekaźnik
hidrillez - mam takie same objawy w swojej. Od 2 czy 3 miesięcy.
Mam klime, więc jak tylko widzę, że waha się zbyt mocno w prawo - tak na 3/4 to włączam klimę i spada do swoich normalnych 9/20. Z reguły jedno takie załączenie wentylatora poprzez klimę reguluje skutecznie proces i potem już załącza się prawidłowo.
Nawet jak nie stałem w żadnym korku, tylkow trasie po 100 - 200 km też wskazywał w pewnym momencie na 3/4 (jak gdzieś się na światłach zatrzymałem nawet na chwilę).
Rozmawiałem z japanezee i on stwierdził, że być może to coś to - dokladnie nie pamiętam, bo to z miesiąc temu było , być może właśnie mówił o przekaźniku - ale mialo kosztować ok. 40 zł i miało rozwiązać problem na amen.
Jak chcesz hidrillez to zadzwoń do japanezee i z nim pogadaj.
Anonymous - 30-05-2007, 14:59
do sprawdzenia termostat
i wszystko na drodze wentylator - przekaźnik - bezpiecznik
właśnie zrobiłem foto, taką temperaturę mam na codzień:
Nie prostopadle do zegarów ale perspektywa lekko ukośna z widoku kierowcy.
mlun - 30-05-2007, 18:27
Hymm a może poma daje ciała i nie tloczy płynu chłodzącego?
saphire - 30-05-2007, 18:38
Oj doszliśmy już, że mu się wiatrak nie włącza. Teraz rozważamy powody jego niechęci do działania. Wykluczyliśmy już silnik bo zapięty na krótko brangla, pozostaje jeszcze wykluczyć przekaźnik, bezpiecznik, czujnik temperatury, połączenia kabelków i złączek.
Anonymous - 30-05-2007, 21:04
No ... wiedziałem, że tak będzie
Posprawdzałem właśnie przekaźniki (są zdaje się 2 - jeden w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, drugi w skrzynce w kokpicie) oraz bezpiecznik (30A w skrzynce w komorze silnika). Wszystko git.
W dodatku pomierzyłem napięcia. Gdyby przekaźnik z komory silnika zwierał (pod wpływem napięcia, jakie powinien w odpowiednim momencie dostać na 2 swoje nóżki), wentylator by pracował. Tzn. ostateczny obwód zasilania wentylatora zachowuje ciągłość i jest pod prądem, tylko nie zamyka go (sprawny!!!) przekaźnik, który nie dostaje napięcia w należytym momenci . Dlaczego To jest właśnie problem ... Albo może dostaje napięcie, tylko za małe do zwarcia przekaźnika. Nie wiem
Poza tym, to nie do końca łapię jak wygląda cały schemat el. zasilania wentylatora. Po co aż 2 przekaźniki ? Co tak naprawdę podaje napięcie na "prądowe" nóżki przekaźnika z komory silnika i jakie to musi być napięcie ?
A może jeszcze inaczej. Może układ zasilania went. uruchamia się jedynie przy pełnym otwarciu termostatu i jeśli termostat jest niesprawny (o czym nie wiem), nie otwiera się całkowicie, to went. jest blokowany brakiem sygnału pełnego otwarcia termostatu. Możliwe to ? Czy bredzę ? Czy w ogóle ECU może zbierać sygnał stopnia otwarcia termostatu ?
leser - u mnie sytuacja na wskaźniku temp. wygląda identycznie
CichyTom - przy klimie masz 2 wentylatory i ten drugi załącza się automatycznie po włączeniu klimy. Ale ten pierwszy zapewne tak jak umnie milczy.
Anonymous - 30-05-2007, 21:30
hidrillez napisał/a: | A może jeszcze inaczej. Może układ zasilania went. uruchamia się jedynie przy pełnym otwarciu termostatu i jeśli termostat jest niesprawny (o czym nie wiem), nie otwiera się całkowicie, to went. jest blokowany brakiem sygnału pełnego otwarcia termostatu. Możliwe to ? Czy bredzę ? Czy w ogóle ECU może zbierać sygnał stopnia otwarcia termostatu ?
|
Jeżeli termostat się całkiem nie otwiera, wtedy woda w silniku się gotuje, wskaźnik temperatury rośnie, jednak woda w chłodnicy jest zimniejsza bo nie ma obiegu i 2-gi czujnik odpowiedzialny za informację o temp do ECU (nie wskaźnika) sygnalizuje, że nadal nie ma potrzeby załączać wentyl. Taką sytuację miałem w Galancie. Przez padniety termostat nie załączał sie wentyl. Wymieniłem termostat wszystko zaczęło ładnie działać.
W samym termostatcie nie ma żadnych czujników. To zawór działający na zasadzie rozszerzalności temperaturowej. Jeżeli spotkasz się z termostatem z wtyczką to bardziej prawdopodobne, iż jest to wbudowana grzałka. Patent stosowany w BMW 7 i niektórych amerykańcach. Grzałka elektryczna miała wspomagać otwieranie termostatu przez podgrzanie wody w jego okolicy. hehe
Anonymous - 30-05-2007, 21:39
Cytat: | 2-gi czujnik odpowiedzialny za informację o temp do ECU (nie wskaźnika) sygnalizuje, że nadal nie ma potrzeby załączać wentyl. |
... a no właśnie ... Gdzie się ten drugi czujnik znajduje ? Bo ja go, jak dotychczas nie zlokalizowałem u siebie Na chłodnicy nic nie mam.
|
|
|