To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Cari 1.6] Montaż klimatyzacji

Anonymous - 30-05-2007, 17:51
Temat postu: [Cari 1.6] Montaż klimatyzacji
Witam, chciałbym zamontować klimatyzacje do swojej bryczki i tutaj pojawia się moje zapytanie - czy ktoś już to robił, czy jest z tym dużo problemu? kompletną klimę (z manualnym sterowaniem) mogę dostać za 1k zł i tu 2-gie pytanie: opłaca się? I ostatnie: czy montaż klimatronica wymaga jeszcze jakichś dodatków (mam na myśli dodatkową elektronikę) czy tylko panel sterowania?
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam - kaszel

saphire - 30-05-2007, 18:56

Manualna klimę w zasadzie da się założyć mając komplet rurek, sprężarkę ze sprzęgłem i kółkiem, inny pasek, osuszacz z zaworkiem rozprężnym, chłodnicę i wiatrak klimy, wymiennik i pewnie parę innych gratów - nie sądzę ze to wszystko dostaniesz za te 1kzł.

Automatycznej nie założysz bo do tego dochodzi jeszcze kompletnie inna automatyka (komp klimy i panel) oraz masę rzeczy pod deską - system cięgien i siłowników kompletnie inny niż w manualnej, do tego czujniki temp. zewnętrznej, wewnętrznej, nasłonecznienia itp. itd. i byc może inne wiązki kabli. Maaasa roboty, gratów, problemów.

Anonymous - 30-05-2007, 19:11

Dzięki za podpowiedź, a jeśli chodzi o ten 1k zł to bez kitu - pytałem gościa na allegro o cały komplet z anglika i pierwsza cena była 1,2k a na drugi dzień poprawił na 1k. Czyli rozumiem, że warto się przejechać 250km.
Samemu próbować to poskładać czy lepiej oddać do fachmana?

Bartek - 30-05-2007, 19:21

Klimę z anglika można sprzedawcy w odbyt wcisnąć.......

Takie same:
- sprężarka z mocowaniem
- skraplacz
- filtr bez rurek
- włącznik

Inne:
CAŁA reszta

[ Dodano: 30-05-2007, 19:22 ]
PS. wartość kompletu klimy z prawostronnego auta oceniam na MAX 300 zł

saphire - 30-05-2007, 19:45

No właśnie Bartek to napisał - ja zapomniałem dodać - klimę z angola to odpuść - conajwyżej pojedyncze graty się nadadzą bo wszelkie rurki itp. rzeczy są odwrotne długościami i gięciem itp. sprawami więc nie pasują do normalnego auta.
Anonymous - 30-05-2007, 20:09

Teraz to konkret. Wielkie dzięki Panowie za wyprowadzenie mnie z podniecenia :cry: [/b]
Anonymous - 10-06-2007, 13:46

a ja sie jeszcze zapytam - czy ktos probowal montowac klime do swojego auta? gdzie sie to robi i jaki to jest koszt mniej wiecej?
cncbp - 15-08-2011, 20:34

witam
ja zamontowalem sobie reczna klime w tym roku ,koszt klimy z nabiciem 700 zl
montaz okolo 4 godzin nic trudnego wiekszosc czesci z anglika tylko parownik i jedna rurka z wersji europejskiej