To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E32A 1.8] Sprzęgło ? Czy skrzynia ?

Anonymous - 31-05-2007, 14:36
Temat postu: [E32A 1.8] Sprzęgło ? Czy skrzynia ?
Proszę MitsuManiaków mam takie pytanko... A mianowicie, jak wrzucam 1 bieg to mi skrzynia tak chrupie, natomiast gdy wrzucam z 2 na 1 jest ok, i jeszcze takie chrupanie czasami występuje przy wrzucaniu na 5 :/ Co to moze byc ? czy to sprzęgło ? czy coś ze skrzynią ?:(
HELP ME PLEASE :)

Anonymous - 31-05-2007, 15:25

skrzynia, ja tez czasem tak mam z 1 ale czasem,
w starym galantcie mialem tak zawsze z 1 i z 5

i mi mowil znajomy ze skrzynia

Anonymous - 31-05-2007, 15:42
Temat postu: oj...
To nie dobrze... bardzo nie dobrze... :( mozna temu jakos zaradzic ?
Anonymous - 31-05-2007, 17:05

ja sie nauczylem wbijać 1 tak zeby nie skrzeczało, jak kos inny jedzie moim autem to nie umie tego i ciagle skrzeczy, mi to juz przeszło mozna powiedziec:)

nie wiem jak zaradzic od str technicznej dopiero sie ucze wszystkiego

Anonymous - 31-05-2007, 17:16
Temat postu: :)
No mu juz na 1 nie skrzeczy... ale jak wrzucam na 2 czasami, ale w serwisie, dowiedziałem się, że najprawdopodobniej wystarczy tylko podregulować sprzęgło, tzn podciągnąć bo skoro wszystkie biegi sie wbijają to innego wyjścia nie ma...
deejay - 31-05-2007, 17:27
Temat postu: Sprzęgło
Jak sie nie mylę to w twoim Galu jest sprzęgło hydrauliczne wystarczy je odpowietrzyć . Jak sie kończy sprzęgło to pierwszymi objawami jest problem z wrzuceniem wstecznego biegu .
Anonymous - 31-05-2007, 17:36

bartekdeejay napisał/a:
Jak sie nie mylę to w twoim Galu jest sprzęgło hydrauliczne wystarczy je odpowietrzyć . Jak sie kończy sprzęgło to pierwszymi objawami jest problem z wrzuceniem wstecznego biegu .

Napewno jest sprzęgło hydrauliczne. Jak się wczołgasz pod kierownicę tam gdzie są pedały będą dwie śruby regulacyjne. Jedna na której opiera się pedał, regulujesz nią skok jałowy pedała. Druga to jest taki wodzi co wchodzi w pompę. Nim regulujesz jak ma brać sprzęgło. Jak wkręcisz ją pedła będzie brał bliżej podłogi, odwrotna sytuacja będzie brał bliżej góry.

slonio88 napisał/a:
dowiedziałem się, że najprawdopodobniej wystarczy tylko podregulować sprzęgło, tzn podciągnąć bo skoro wszystkie biegi sie wbijają to innego wyjścia nie ma...

niekoniecznie, może to oznaczać nie winę sprzęgła lecz kończącego się synchronizatora w skrzyni.

Anonymous - 31-05-2007, 17:51

Stary dzięki ! ! ! :) Sam tego nie będę regulował, boje sie...:/ nie znam sie na tyle dobrze zeby sie zabierać za takie rzeczy, a ile może kosztować synchronizator w skrzyni ? I jaki może być koszt regulacji ? pozdrawiam i Wielkie dzięki za pomoc ! ! ! ! (to jest gall 1992r)
Anonymous - 01-06-2007, 06:31

... to wcale nie musi byc sprzeglo umnie bierze przy samej gorze nie przy podlodze, jest nowe spzreglo i jak chce na jedynke odrazu zawsze zgrzeczy z 2 jesze prawie okej
WeinMaster - 18-06-2007, 15:42

A ja Wam powiem ze u mnie zgrzytało do czasu regeneracji pompki sprzęgła :)
Teraz trzeba się "postarać" by dwójka lub trójka zazgrzytała :)

Anonymous - 19-06-2007, 21:53
Temat postu: Re: Sprzęgło ? Czy skrzynia ?
slonio88 napisał/a:
Proszę MitsuManiaków mam takie pytanko... A mianowicie, jak wrzucam 1 bieg to mi skrzynia tak chrupie, natomiast gdy wrzucam z 2 na 1 jest ok, i jeszcze takie chrupanie czasami występuje przy wrzucaniu na 5 :/ Co to moze byc ? czy to sprzęgło ? czy coś ze skrzynią ?:(
HELP ME PLEASE :)

nie przejmuj sie... jak tak miałem jak kupiłem auto przy 140 000... /teraz ma 280 000 km/
jak się zgapię na światlach i szybko wciskając sprzegło pakuję 1 bieg to zgrzytnie jak cholera, a wciskając sprzegło i potem spokojnie 1 bieg ... jest ok. to samo mam z 5 biegiem i 5 bieg wrzucam z podwójnym wysprzęgleniem i zauwazyłem, że jak jadąc np do pracy wrzucę pierwszy raz 5-kę to coś jakby zgrzytnie, a kolejny raz juz spokojnie... bez niespodzianek....
ale tak mam od ponad 140.000 km... naucz się z tym żyć ... pozdrawiam

Anonymous - 21-06-2007, 22:08

...hym czyli umnie regeneracja pompy sprzegła tez by pomogła pompa niema wyciekow czy cos w tym stylu, a tak an marginesie jaka powinna byc odleglosc od podlogi do pedłu sprzegła normlanie, czy jak jest wyzej pedał niz powinien byc to niedobrze?
Anonymous - 22-06-2007, 12:52

ja mam u siebie prawie 190 000 ale jestem pewny ze to jest cofany przebieg ;) standard... wiec samochód może zacząć zgrzytać - lepiej byłoby nie, ale skoro musi :P Oprócz sprzęgła musze zrobić łączniki drążka stabilizatora.. i samochód jak nowy :P