To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C52A 1.5] PROBLEM Z SONDĄ

Anonymous - 05-06-2007, 10:26
Temat postu: [C52A 1.5] PROBLEM Z SONDĄ
Witam wszystkich! Mam problem z moim Colcikiem, może ktoś mi pomoże ? A więc tak odkąd wymieniłem sondę, zaczęły się problemy: nie da się ustawić obrotów, kopci na zimnym silniku. Spalanie ma nawet dobre, ale pojechałem na analizę spalin i wyszło że wyrzuca paliwo, nie spala do końca. Wydaje mi się, że sondę mi sprzedali zepsutą. Kupiłem jakiś zamiennik koreański 2-przewodowy i chyba to był błąd. Jak myślicie co jest grane? Mierzyłem tą sondę. Z tego wiem to powinno być napięcie 100-800 mV, a u mnie jest 20-100 mV. Mam pytanko: jaka kupić sondę i co jeszcze sprawdzić, bo już się gubię? Mój silnik to 1,5 12v. Pozdrówka

[ Dodano: 05-06-2007, 10:28 ]
Aha jeszcze jedno: oczywiście czeck świeci i z błędów wynika, że to sonda.

Anonymous - 05-06-2007, 10:37

cinus123 napisał/a:
AHA JESZCZE JEDNO OCZYWISCIE CZEK ŚWIECI I Z BŁĘDÓW WYNIKA ŻE TO SONDA

Jak się pali check i błąd jest sonda lambda, napewno padnięta na maksa. Check odnośnie błedy lambdy zapala się gdy ona już wogóle nie pracuje. U mnie pracowała, ale bardzo niedokładnie i nieprawidłowo. Ale komp widział z niej jakieś odczyty. Checka nie było.
Polecam kontakt z Japaneze. Napewno ma sondę jaką potrzebujesz. Jak ją zmienisz na taką od Marka napewno znikną twoje problemy ;)

Anonymous - 05-06-2007, 11:16

Mam jeszcze jedno pytanko: jak się skontaktować z japaneze? Jestem tu świeży na tym forum i nie wiem, o co chodzi.
saphire - 05-06-2007, 11:58

Namiary do Japaneze i nie tylko znajdziesz w temacie o polecanych sprzedawcach. I nie ,,krzycz'' DUŻYMI LITERAMI.
Anonymous - 05-06-2007, 12:15

cinus123 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanko: jak się skontaktować z japaneze? Jestem tu świeży na tym forum i nie wiem, o co chodzi.

Japaneze
Marek Malik
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
Mail: malikautoczesci[wytnijto]@neostrada.pl
GG: 1027199

saphire napisał/a:
I nie ,,krzycz'' DUŻYMI LITERAMI.
Duże litery nie są mile widziane, przeedytowałem zatem posta.
Anonymous - 05-06-2007, 14:20

wielkie dzięki za namiar zaraz będę dzwonił
josie - 05-06-2007, 15:21

cinus123, a dobrze podłączyłeś przewody?
Ja polecam sondę 4-przewodową z Allegro firmy NTK. Dodatkowe przewody podłączasz pod +12V po stacyjce i masz grzaną sondę:)
Dziwne jest kopcenie na zimnym silniku - wtedy komputer nie odczytuje napięcia z sondy bo sonda działa dopiero jak się nagrzeje

Anonymous - 06-06-2007, 11:57

no właśnie ale on kopci na niebiesko czyli paliwo bo tak wyszło na analizie spalin aha a przewody dobrze podłączyłem bo przez 2 dni było wszystko ok pewnie się zepsuła
jeszcze jedno pytanko może być sonda bosha 4 przewodowa uniwersalna? bo mam możliwość taką kupić za 120 zł

Anonymous - 06-06-2007, 12:23

cinus123 napisał/a:
no właśnie ale on kopci na niebiesko czyli paliwo bo tak wyszło na analizie spalin

Jeśli kopci na niebiesko, to nie jest to paliwo, ale olej. W najlepszym razie czeka Cię wymiana uszczelnaiczy zaworowych.
cinus123 napisał/a:
może być sonda bosha 4 przewodowa uniwersalna? bo mam możliwość taką kupić za 120 zł
Bosza wrzuć do kosza. Kup NTK, jak radził Josie.

P.S.
Bardzo proszę o stosowanie choć kropek i przecinków.