To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Proszę o diagnozę.

turek61 - 05-06-2007, 23:57
Temat postu: Proszę o diagnozę.
Witam...
Pytanie jak w opisie:
Ostatnio dochodzą do moich uszu bliżej nie zlokalizowane stuki jakby z zawieszenia(?)
Na początku pojawiały się tylko puknięcia-stuknięcia podczas skrętów niezależnie od strony(w prawo głośniejsze) a teraz słychać je szczególnie podczas przełączania biegów tz. kiedy wysprzęglam i samochodem bujnie zanim wejdzie następny bieg.Najbardziej dają się we znaki w korku kiedy trzeba krótkimi skokami pomykać do przodu.
Kiedy na równej nawierzchni parkingu przed supermarketem jeździłem w kółko w prawo lub lewo niepokojących odgłosów było brak.Podczas normalnej jazdy w trasie na zakręcie słychać nierówno mierne tyk,tyk, tyk.
Druga mam nadzieję bardziej prozaiczna sprawa a mianowicie biorąc pod uwagę fakt, że zdecydowaną większość kilometrów przejeżdżam na gazie to dlaczego końcówka wydechu jest bardzo czarna.Uprzedzając odpowiedzi w tej kwestii silnik nie spala mi oleju.Stan po wymianie a aktualny b/z.

piwkotom - 06-06-2007, 00:15

To pierwsze to mi wyglada na przeguby. Wjedz gdzies na kanal czy cus i sprobuj nimi poruszac, bedziesz widzial czy/gdzie masz luzy. Najlepiej to podnosnik i delikatnie poruszac kolem (obracajac).
Drugie mnie prawde mowiac ciekawi a wlasciciwie kwestia gazu w GDI ale to poczytam co powiedza madre glowy. Ten wydech jest czarny bo czarny czy po prostu czarny bo mokry (woda)?

turek61 - 06-06-2007, 00:17

piwkotom napisał/a:
czarny bo czarny
czarny od spalin...
saphire - 06-06-2007, 18:04

W każdym GDI na wydechu jest sadza. Efekt jazdy na ubogiej - ten typ tak ma. Wczoraj świeczki w swojej wymieniałem i stare oczywiście też czarne są od sadzy aczkolwiek po przebiegu 84tys wyglądają na nie zużyte. Wymyję w ekstrakcyjnej i będę miał ,,w razie co'' ;-)
turek61 - 06-06-2007, 22:52

saphire napisał/a:
Wczoraj świeczki w swojej wymieniałem i stare oczywiście też czarne są od sadzy

Ja tylko swoje ostatnio sprawdziłem bo chciałem zobaczyć jakie wkręcili Holendrzy.Sprawdziłem przy okazji zakupiony w necie klucz z magnesem i przystosowany do świec w Cari ( stoczony).
Nie zawiodłem się NGK. Moje są czyściutkie no może lekko złotawy kolorek ale to pewnie od jazdy na gazie.Póki co nie wymieniam bo licząc przy jeździe na LPG wymianę co 60 tys. to jeszcze im do wymiany brakuje 25 tys.

zwolin - 07-06-2007, 13:00

turek61 napisał/a:
Druga mam nadzieję bardziej prozaiczna sprawa a mianowicie biorąc pod uwagę fakt, że zdecydowaną większość kilometrów przejeżdżam na gazie to dlaczego końcówka wydechu jest bardzo czarna

Nie wiem, czy to pomoże, ale kolega miał tak w tfuu astrze, jak mu sonda lambda zaczęła się sypać. A jeździł praktycznie tylko na gazie. Rura na pierwszy rzut oka wyglądała tak, jakby palił więcej oleju niż paliwa. Po wymianie sondy wszystko wróciło do normy.
Może sprawdź poprostu na analizatorze skład spalin na LPG.

saphire - 07-06-2007, 17:38

Oj - widziałem już kilka GDI tak Carismy jak i Gala i wszystkie miały okopcone rury. Ten typ tak ma. Zbyt dużo siary w naszym paliwie - w gazie tym bardziej. Można by wyczyścić trochę rurę i pojeździć kilka zbiorników na bezsiarkowej Supremie i zobaczyć czy tez tak będzie.
turek61 - 09-06-2007, 12:01

OK to sprawę okopconej rury mamy wyjaśnioną przez Bartka.
Co zaś tyczy się odgłosów dochodzących z zawieszenia(chyba) to wczoraj byłem w stacji kontroli pojazdów na szarpakach i nie tylko.Niestety nic nie znaleziono :doubt:
Dwóch młodych speców szukało przyczyny.Sprawdzali przeguby,drążki, łożyska kół, poduszki silnika i inne i du.a.
Jeden wziął moją Cari na przejażdżkę na placu w kółko i też nic...
Stwierdzili, że te odgłosy mogą pochodzić od amortyzatorów(górnych łożysk) i że mam jeździć bo nic się nie dzieje.
Ku..wa :!: Jak nic sie nie dzieje jak coś terkocze.Jestem takim typem, że jak coś jest nie tak to nie daje mi to spokoju i mnie wnerwia :twisted:
Zauważyłem, ze szukali ew. przyczyny z przodu a czy takie objawy mogą pochodzić od tylnego zawiecha ?

heer75 - 13-06-2007, 10:00

Mam podobnie u siebie. Z przodu cos puka jak jest zimno.. wymienialem te glowne tuleje z przodu.. puka dalej:) Amory na dziobie ok. Byc moze to lozyska.. ale powiedzieli, zeby jezdzic i nie przejmowac sie... tyle, ze mnie takze to wk....:)

Z tylu mam do roboty duze tuleje + niebawem amortyzatory. Stuk z tylu uaktywnia sie podczas przejezdzania przez poprzczne nierownosci (torowisko np) kiedy samochodem bujnie na bok albo po deszczu gdy zawieszenie zlapie wode.

Dodam, ze jak jest tak 23 stopnie to panuje absolutna cisza.