Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] problem z turbo i brak mocy
Anonymous - 06-06-2007, 21:44 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] problem z turbo i brak mocy Witam szanownych Mitsumaniakow
jestem posiadaczem Carismy 1,9 DID z 2001 r
Prosze o pomoc ale najpierw opisze co sie dzieje...
W czasie jazdy stałą prędkością ok. 160 km/h przy obrotach ponad 3000 turbina sprężarki pracuje nie równo. Jest słyszalny wyraźny szum turbiny cyklicznie przerywany. po pewnym czasie zapala się kontrolka check engine i szum turbiny ustał, automatycznie silnik stracił moc. W czasie dalszej jazdy kontrolka zgasła jednak mocy auto już nie odzyskało. Trwa tak już 3 dni, turbinę słychać z charakterystycznym przerywanym sykiem. Zauważyłem również wyraźne kopcenie oraz brudny na czarno wylot rury wydechowej. jestem umówiony na diagnozę komputerowa ale póki co bardzo się martwię.
pozdrawiam
Anonymous - 07-06-2007, 00:02
mocy nie ma bo pracuje w trybie awaryjnym
turbina nie syczy bo poprostu nie pracuje (choc w dieslu nie powinno byc slychac turbiny).
dymi z rury bo prawdopodobnie jest gdzies zerwany przewod lub zsuna sie z opaski.
musisz dokladnie obejrzec, a moze okazac sie ze to drobnostka.
Anonymous - 26-06-2007, 22:39
no tak ogladalem szukalem az wkoncu dopatrzalem sie... waz gumowy od turbiny byl klejony i ktos to tak sprytnie zrobil ze sie rozsypalo... wiec teraz mi tylko zostalo dostac sie tam i naprawic to co ktos kiedys popsul... czy ktos moze wie jak taki waz sie nazywa? pozdrawiam
|
|
|