[97-04]Galant EAxA/W - światła do jazdy dziennej
Anonymous - 07-06-2007, 23:17 Temat postu: światła do jazdy dziennej Zatanawiałem sie otatnio nad przeróbką halogenów na światła do jazdy dziennej.
W sumie na halogenach nie jezdze prawie wogole.Mieszkam w takim miejscu gdzie nie mamy zbytnio mgiel.Po dalekich trasach tez zbytnio nie jezdze.Poza tym wedle przepisow to i tak nie zawsze ich mozna uzywac mimo mgły.Wiec po cholere mi one jak od czasow uzytkowania Galanta minal juz prawie rok a ani razu ich nie uzywalem (chyba raz zeby jest wogole sprawdzic czy swieca )
No i tutaj jest pytanie czy wystarczy samam wymiana zarowki na slabsza?czy nalezy wymienic tez calą lampę.Z tego co wiem kąt padania w dziennych jest inny,swieca wyzej i dalej.Zaznaczam ,ze mam konkretnie Sport edition czyli male soczewkowe halogeny.
Pozdr.
JCH - 07-06-2007, 23:39
Dyskutowaliśmy na ten temat tutaj >> Klik <<
Nie wystarczy wymiana żarówek, ani całych lamp bo:
Cytat: | Znalazłem jakieś Rozporządzenie (Dz. U. 32/2003 - kto chce niech sobie znajdzie i wynika z niego, że przeciwmgielne nie mogą byś światłami do jazdy dziennej. Załączane są osobno, nie gasną po włączeniu mijania lub drogowych i coś tam jeszcze chyba | Musiałbyś zmienić m.in. sposób ich podłączenia.
Krzyżak kombinował coś jeszcze ze zrobieniem dziennych na diodach LED poczytaj.
saphire - 08-06-2007, 08:26
Klosze też inne muszą być.
Krzyzak - 10-06-2007, 20:33
no - kombinowalem, ale ustawodawca wyraznie napisal, ze trzeba uzywac swiatel mijania, wiec przestalem kombinowac
swiatel do jazdy dziennej nie mozna w Polsce w ogole uzywac, bo nie spelniaja warunkow ustawy
Anonymous - 10-06-2007, 21:20
Krzyzak napisał/a: | swiatel do jazdy dziennej nie mozna w Polsce w ogole uzywac |
Co za idiotyzm z tą ustawą
saphire - 10-06-2007, 21:38
To coś słabo kombinowałeś Krzyzaczku albowiem własnoocznie przeczytałem to rozporządzenie opisujące oświetlenie obowiązkowe i jak wół jest w nim punkcik o tych dziennych światłach tyle że mają się one wyłączać jak przełączysz na krótkie lub długie oraz mają byc sprzężone z pozycyjkami tylnymi. Podobno po wakacjach ma być nowelizacja która pozwoli by bez tylnych pozycyjek mogły być. Oczywiście mają mieć homologację świateł do jazdy dziennej na kloszach.
Krzyzak - 10-06-2007, 21:55
ja tez czytalem wlasnoocznie... moze cos potem zmienili, ale przez dlugi czas mialem tego PDFa zassanego z BIPa i dokladnie czytalem ten artykul 52 lub 57 - juz nie pamietam - w kazdym razie byla tam tylko nowelizacja i 1 punkcik, ktory mowil, ze tylko mijania
Pieraś - 24-08-2014, 17:05
Odkopuję stary temat .... co sądzicie o takich światłach?
1. http://allegro.pl/swiatla...4473467417.html
- te w miejsce ory halogenów, jako że w moim i tak są do D. Prawie wcale nie widać ich efektów. Już w Maździe 323f żony świecą dalej
2. http://allegro.pl/drl-swi...4510331297.html
- te to już wydają się być git ze względu na to, że w galancie nie da się zamontować tych tradycyjnych listwe led'owych bo po prostu nie ma gdzie.
- i te już są z homolog.
czarny.marcin - 24-08-2014, 19:38
Pieraś napisał/a: | Odkopuję stary temat .... co sądzicie o takich światłach?
1. http://allegro.pl/swiatla...4473467417.html
- te w miejsce ory halogenów, jako że w moim i tak są do D. Prawie wcale nie widać ich efektów. Już w Maździe 323f żony świecą dalej
2. http://allegro.pl/drl-swi...4510331297.html
- te to już wydają się być git ze względu na to, że w galancie nie da się zamontować tych tradycyjnych listwe led'owych bo po prostu nie ma gdzie.
- i te już są z homolog. |
kolejne chińskie g...no które pasuje do wszystkiego
Pieraś - 24-08-2014, 20:24
Te okrągłe halogeny odpadają - w galu są lekko jajowate.
Wiesz, tak czy owak myślę, że LED to LED i będzie świecił.
Co więcej masz zawsze 2 lata gwarancji.
czarny.marcin - 25-08-2014, 00:16
Pieraś napisał/a: | tak czy owak myślę, że LED to LED i będzie świecił.
|
pytanie tylko czemu to ma służyć ? zawsze się zastanawiam czym kierują się ludzie dokładając to do swoich samochodów . Moim zdaniem wieś tańczy śpiewa( z całym szacunkiem dla wsi ) . Nawiercisz otworów w zderzaku , okaleczysz auto dla takiego badziewia ? . Te wszystkie ledy to taki sam paździerz jak HIDy i modne swego czasu Angel Eyes z ringami od BMW lub nowszy model z ''łezkami'' wprost z Audi na tył oczywiście obowiązkowe były lampy z Lexusa .
Świat idzie z postępem , ludzie za modą więc nic tylko wiercić , kleić , lutować , skręcać dokręcać ten chłam do zderzaków .
Tomii - 25-08-2014, 08:21
czarny.marcin napisał/a: |
pytanie tylko czemu to ma służyć ? zawsze się zastanawiam czym kierują się ludzie dokładając to do swoich samochodów . |
Odpowiem kolejny raz w skrócie:
- po co świecić deskę rozdzielczą, światła pozycyjne w piękny słoneczny dzień ? zużycie żarówek, wypalanie lamp (żółknięcie zwłaszcza plastikowych), w Galancie np przygasanie podświetlenia klimatronika i zegarka.
- światła mijania nie są przystosowane do jazdy w dzień ponieważ świecą w dół ! dlatego samochód posiadający markowe z homologacją światła dzienne jest lepiej widoczny w dzień niż samochód jadący na nowych lub często wypalonych już lampach standardowych - to jest argument dla tych co są przekonani że światła w dzień to zwiększenie bezpieczeństwa na drodze.
- świecąc tylne światła pozycyjne w słoneczny dzień człowiek później albo w ogóle może nie zauważyć świateł stop poprzeddzającego go pojazdu, ponieważ mniejsza jest wtedy różnica natężenia światła - inna (opóźniona) reakcja oka ludzkiego.
- na skrzyżowaniach w wielu modelach samochodów często światło mijania zlewa się z kierunkowskazem co utrudnia ruch, płynność jazdy.
- więcej prądu w zimie dla tych co mało jeżdzą.
jednym słowem same plusy oprócz oczywiście:
- światła dzienne często są źle montowane - niezgodnie z przepisami
- dużo ludzi montuje najtańsze "ledy" bez homologacji, które świecą jak postojówki albo co gorsza wypalają się i np mrugają.
- w wielu autach jest problem z zamontowaniem świateł do jazdy dziennej ze względu na budowę zderzaka - dlatego jak ktoś na siłę montuje wygląda to delikatnie mówiąc nieestetycznie.
eremita - 25-08-2014, 08:41
Ja w C5 miałem założone okrągłe w miejsce halogenów krótko przed sprzedażą się przepaliły i na gwarancji wymienili mi na nowe też się zastanawiałem czy nie włożyć ich zamiast halogenów.
Jeździłem tak 1,5 roku i nie było problemu z Policją.
Pieraś - 25-08-2014, 08:53
Moje zdanie jest takie jak wyglosil Tomil.
Jednak zderzaka nie bede ruszal, bo faktycznie slabo by to wyglądało.
Ale te pojedyncze ledy mozna w kratke u dołu zderzaka umiescic. Popatrze pomysle jeszcze nad tym.
Tomii - 25-08-2014, 08:59
Pieraś napisał/a: | Moje zdanie jest takie jak wyglosil Tomil.
Jednak zderzaka nie bede ruszal, bo faktycznie slabo by to wyglądało.
Ale te pojedyncze ledy mozna w kratke u dołu zderzaka umiescic. Popatrze pomysle jeszcze nad tym. |
pamiętaj tylko o wymiarach przy montażu:
- min 25cm od ziemi
- min 60cm między lampami
- max 40cm od krawędzi zewnętrznej auta
|
|
|