[92-96]Colt CA0 - [ALL] Wentylator chłodnicy
oko_81 - 09-06-2007, 18:35 Temat postu: [ALL] Wentylator chłodnicy Witam!
Nie odpala mi wentylator chłodnicy i temperatura gdy auto stoi w korku osiąga poziom krytyczny , musze gasić silnik .
Sprawdziłem bezpiecznik i jest dobry, odpalam układ bez czujnika który znajduje się w chłodnicy (zwieram styki ) i wentylator zaczyna pracować ale bardzo powoli. Przekaźnik, który odpala wentylator cyka kilka razy na sekundę. Wiec zmieniam przekaźnik na inny i tak samo - cyka kilka razy na sekundę. Powinien odpalić wentylator a on sobie w najlepsze cyka. Czyli co może być grane ? Przekaźnik na 99% nie bo 4 które wkładam tak samo cykają , bezpiecznik dobry, silnik wentylatora 100% dobry, czujnik temp w chłodnicy pomijam ... wiec jakieś zwarcie w układzie ??
Proszę o jakieś sugestie bo juz nie wiem co mam robić...Pozdrawiam !
COLT 1.3 1995 CA0
Hugo - 10-06-2007, 12:14
oko_81 napisał/a: | silnik wentylatora 100% dobry |
oko_81 napisał/a: | odpalam układ bez czujnika który znajduje się w chłodnicy (zwieram styki ) i wentylator zaczyna pracować ale bardzo powoli. | Odpowiedziałeś sam sobie. Silnik wentylatora na 100% jest spalony. U mnie było dokładnie tak samo. Po zwarciu kabli we wtyczce czujnika ldwo ruszał i tylko czasami.
oko_81 - 11-06-2007, 18:15
Dzisiaj odpaliłem wentylaror chłodnicy bezpośrednio z akumulatora - kręci wiec na 100% dobry .
Stycznik dalej tylko cyka :/
Czy ktoś ma jeszcze jakies pomysły ??
Hugo - 11-06-2007, 19:47
oko_81 napisał/a: | Dzisiaj odpaliłem wentylaror chłodnicy bezpośrednio z akumulatora - kręci wiec na 100% dobry . |
oko_81 napisał/a: | odpalam układ bez czujnika który znajduje się w chłodnicy (zwieram styki ) i wentylator zaczyna pracować ale bardzo powoli | To tylko coś z kablami od czujnika do wentylatora. A w jaki sposób podłączyłeś go pod akumulator?
oko_81 - 12-06-2007, 20:46
Ale czujnik jest zmostkowany - rezustancja wynsi 0 ohm. Wiec przewody odpadają ze cos jest nie tak.
Do wtyczki wentylarora podpiąłem bezposrednio napiecie z akumulatora i kręci jak należy.
To chyba faktycznie nową instalacje musze podłączyc bo to szukanie jak igły w stogu siana :/
josie - 12-06-2007, 21:08
oko_81 napisał/a: | Ale czujnik jest zmostkowany - rezustancja wynsi 0 ohm |
No na czujniku jak jest zmostkowany to tak, ale jak przewody mają zaśniedziałe końcówki to cewka przekaźnika już tak tego nie zobaczy (właściwie to będzie spadek napięcia na masie doprowadzonej do cewki przekaźnika - zamiast 12V będzie np 5V i cewka przekaźnika nie będzie miała siły przyciągnąć i utrzymać zwory i załączyć wentylatora)
|
|
|