To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - WENTYLATOR I KLIMA

Anonymous - 12-06-2007, 11:36
Temat postu: WENTYLATOR I KLIMA
Witam

Dwa dni temu przestał działac mi nadmuch w kabinie, nie działa tez klimatyzacja.
Mam Carisme 1.8 GDi, Wyswietlacz pokazuje zwiększenie nadmuchu, włączenie klimatyzacji, lecz nic więcej sie nie dzieje, wentylatory stoją w miejscu.Moze miał ktoś kiedyś podobny przypadek i mógłby powiedzieć mi gdzie szukać przyczyny.

Pozdrawiam...

Anonymous - 12-06-2007, 12:22

Przede wszystkim proponuję sprawdzić wszystkie bezpieczniki
Anonymous - 12-06-2007, 12:30

Sprawdziłem wszystkie te pod maską i pod kierownicą.
RadziX - 12-06-2007, 13:15

witam.
ostatnio tez tak mialem ze na wyswietlaczu wszystko bylo na full a z otworow nic nie dmuchalo
wylaczylem silnik zaczekalem z minutke odpalilem i bylo ok. ( bylo tak ze 2-3 razy)
obecnie musze wymienic osuszacz. a moze jest tak ze jak jest cos przypchane ( np zuzyty osuszacz) to komputer nie uruchamia wentylatora?

major - 12-06-2007, 13:52

sprawdz moze jeszcze bezpieczniki od klimy ( mała puszka po lewej stronie obok zbiornika płynu od wspomagania) :)
Anonymous - 13-06-2007, 13:09

Witam
Sytuacja przedstawia sie następująco, klimatyzacja działa, lecz nie działają wentylatory które wdmuchują powietrze do kabiny.\
Powiedziano mi w serwisie ze to moze być przyczyna zabrudzonej siatki która służy jako filtr kabinowy, w co za bardzo nie chce mi się wierzyć, Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ??

saphire - 13-06-2007, 18:43

To wyjmij filtr jeśli go posiadasz i wymień na nowy lub wymyj jeśli to elektrostatyczny i się przekonasz.
przemo90 - 04-01-2011, 09:33

RadziX napisał/a:
witam.
ostatnio tez tak mialem ze na wyswietlaczu wszystko bylo na full a z otworow nic nie dmuchalo
wylaczylem silnik zaczekalem z minutke odpalilem i bylo ok. ( bylo tak ze 2-3 razy)
obecnie musze wymienic osuszacz. a moze jest tak ze jak jest cos przypchane ( np zuzyty osuszacz) to komputer nie uruchamia wentylatora?

witam
sprawdz sobie przekaznik od nadmuchy znajduje sie kolo pedała sprzegla nad bezpiecznikami,takie dwie kostki. Od lewej nadmuch,druga od lewej podgrzewanie lusterek i tylnej szyby.

kamir - 04-01-2011, 18:04

przemo90, W porę odpowiedziałeś ;) RadziX, napisał post 12-06-2007r.
przemo90 - 05-01-2011, 12:29

heheh no fakt nowy jestem wiec sorka:)
arkady35 - 18-06-2011, 07:58

Cari 99r po Lifcie 1.9 TD Sedan.
w jaki sposób najmniej kosztowny można sprawdzić czy klima jest szczelna i działa (z tego co mówił poprzedni właściciel trzeba nabić -freon- ale kto to wie :?: )

pozdro

Hugo - 19-06-2011, 11:18

arkady35 napisał/a:
w jaki sposób najmniej kosztowny można sprawdzić czy klima jest szczelna i działa
Sprawdzisz czy działa w najmniej kosztowny sposób jak ją włączysz przyciskiem na desce rozdzielczej i z kratek nawiewu poleci zimne powietrze. Do tego przekonasz się czy jest szczelna (jak będzie nieszczelna to nie włączy się). Sorry.
arkady35 - 19-06-2011, 16:52

Hugo napisał/a:
arkady35 napisał/a:
w jaki sposób najmniej kosztowny można sprawdzić czy klima jest szczelna i działa
Sprawdzisz czy działa w najmniej kosztowny sposób jak ją włączysz przyciskiem na desce rozdzielczej i z kratek nawiewu poleci zimne powietrze. Do tego przekonasz się czy jest szczelna (jak będzie nieszczelna to nie włączy się). Sorry.

Zgadza się tylko ,że najpierw muszę nabić freon :rolleyes:

Hugo - 19-06-2011, 23:19

arkady35 napisał/a:
Zgadza się tylko ,że najpierw muszę nabić freon
Czyli wiesz, że jest niesprawna, bo nie ma gazu :mrgreen: