Carisma - Techniczne - Skrzynia - ciąg dalszy
Anonymous - 12-06-2007, 19:36 Temat postu: Skrzynia - ciąg dalszy Właśnie rozkręcili mi skrzynię, okazało się że rozleciało się łożysko w mechaniźmie różnicowym. Podobno jest tam jakieś nie typowe łożysko.
1. Czy dostanę takie łożysko?
2. Jaki może być koszt takiego łożyska?
3. Czy jeśli się te łożysko rozsypało i opiłki były w całej skrzyni, warto będzie ją naprawiać?
4. Czy skrzynia od laguny pasuje do tego silnika? (podobnież z zewnątrz niczym się nie różni - JB3)
5. Czy po złożeniu mechanizmu różnicowego trzeba go dodatkowo ustawiać?
[ Dodano: 12-06-2007, 19:37 ]
Może ma ktoś skrzynię na części i chce odstąpić jakieś części?
Krzyzak - 12-06-2007, 20:28
co prawda nie znam dokladnie tej skrzyni, ale w 99% na mech. roznicowym sa 2 identyczne lozyska (z obu stron) i sa to typowki do dobrania za max. 50 zl/szt.
jedyne co sie ustawia to luz osiowy - sa specjalne podkladki do kasowania luzu (u mnie dodatkowo bylo to lozysko z koszem poliamidowym, zeby ten luz na goraco byl odpowiedni)
martwi mnie tylko pkt. 3, bo wtedy rzeczywiscie ta skrzynka moze sie nie nadawac do jezdzenia, a co do dopasowania od renulata, to chyba nie ten model - 1.6 i diesle mialy renulata a tu jest chyba japonska
Anonymous - 12-06-2007, 21:17
Do 1.6 i 1.8 szły te same skrzynie. (z tego co wiem)
Trafia mi się skrzynia od mojego modelu za 450 zł, może z dwóch zrobie jedną.
Anonymous - 12-06-2007, 21:20
uwazaj na uzywki bo kazda skrzynia w carismie jest mniej lub bardziej padnieta, koniecznie kupuj z gwarancja.
Anonymous - 12-06-2007, 22:00
Chce ktoś kupić odemnie ten smochód?
[ Dodano: 12-06-2007, 22:01 ]
Czyjaś na gwarancji też padła, nie pamiętam tylko czyja.
mlun - 12-06-2007, 22:49
Tylko w GDI były Japońce u Sebancisza jest francuz.Ktoś na forum już chyba się pytał czy od renault pasuje skrzynia.
Anonymous - 12-06-2007, 23:08
Tak, sprawdzałem. Wtedy nie padła końcowa odpowiedź. Miałem nadzieję, że do tej pory ktoś sprawdził.
Wygląda na to , że jedną będę miał luzem więc może podjadę gdzieś i sprawdzę czy chociaż obudowa pasuje (gorzej będzie sprawdzić czujniki i prędkościomież).
Mam człowieka w pewnej firmie gdzie zakupiono reno (clio, kangoo i laguny) mają wiele problemów ze skrzyniami może coś mi pomogą.
Anonymous - 12-06-2007, 23:10
raczej nie podejdzie skrzynia, zreszta skrzynia to konstrukcja zblizona do R19 wiec napewno nie podejdzie z nowszych renowek.
Anonymous - 18-06-2007, 20:29
nie sprzedawaj jest fajne jestes jednym z mitsumaniakow
Anonymous - 18-06-2007, 22:13
Właśnie się robi (już trzeci tydzień) mam nadzieje że w środe odbiorę. Jest plan założyć gaz jak wszystko będzie ze skrzynią ok. Po takiej inwestycji pewnie pojeżdże jeszcze ze dwa lata, ale następny samochód w pełni japoński e nie jakieś pół na pół.
|
|
|