Carisma - Techniczne - ściąga i skrzypi
Anonymous - 17-06-2007, 12:44 Temat postu: ściąga i skrzypi problem 1
jak ruszam albo przyspieszam albo jade z wciśniętym gazem to mi samochód ściąga w prawo. Przy mocnyum ruszeniu nawet widze jak kierownica lekko skręca.
jak hamuje to odwrotnie. wtedy w lewo. Im mocniej zahamuje to bardziej ściąga go na lewo.
denerwuje mnie to bo nie da sie nim praktycznie jechać do przodu tylko cigle trzeba kontrować :/ im większe obciążenie tym bardziej skręty narastają
problem 2
jak kręce kierownicą to w środku słysze skrzypienie jakby cośbyło nienasmaroawne.
drugie skrzypienie (chyba oddzielne) słyszę spod kół przednich też podczas kręcenia kierownicą nawet przy wyłączonym silniku.
trzecie skrzypienie :/ to przednie zawieszenie jak naciskam na maske od góry i samochód się kiwa to słychać skrzypienie z zawieszenia.
jeszcze fotel mi skrzypi ale to się już przyzwyczaiłem i chyba ktoś już o tym pisał:)
co zrobić? gdzie sprawdzić? co to może być?
z góry dzięki za odp
saphire - 17-06-2007, 16:37
Najpierw sprawdź dokładnie przednie zawieszenie, sworznie, stabilizatory, drążki itp. czy są luzy czy gumy nie wybite czy opony nie są ścięte z którejś strony itd. a później sprawdź zbieżność.
Matejko - 17-06-2007, 17:41
obstawiam zatarte sworznie wahacza badz laczniki stabilizatora - popatrz czy nie masz na nich popekanych gumek
Anonymous - 17-06-2007, 23:18
no wlasnie zawieszenie ostatnio mi w carmanie facet oglądał i powiedział że wszystko jest ok. to może zbieżność. ale tylko z przodu czy teżz tyłu?
mlun - 17-06-2007, 23:41
Zbieżność to przód a geometria to przód i tył z tego co mi się wydaje.
Anonymous - 02-07-2007, 19:51
gabec, Cześć, i co z tym skrzypieniem z przodu?
Ja mam dokładnie to samo co opisałeś - skrzypi mi przy kręceniu kierownicą i skrzypi gdzieś w okolicy prawego przedniego koła jak rozbujam przód samochodu
Wyeliminowałeś te skrzypienia u siebie, jaki był powód?
Matejko - 02-07-2007, 20:18
u mnie tez skrzypi - zatarty sworzen wahacza
Anonymous - 02-07-2007, 23:59
skrzypieć jakoś samo przestało od bujania. przy kręceniu kierownicą skrzypi dalej ale to chyba tak zawsze było bo od kiedy pamiętam jak dziadek jeszcze nim jeździł to zawsze skrzypiało to niech sobie skrzypi
najgorsze to ściąganie a nie mam kiedy podjechać sprawdzić :/
po lewej stronie jest taki zbiorniczek i jest na nim napisane "nabgo japan" płyn jest tam powyżej maksimum. od czego to jest i co się może stać jak tak będęjeździł?
Matejko - 03-07-2007, 06:30
nabco - od sprzegla
Anonymous - 03-07-2007, 09:56
a co może się stać jak tego płynu od sprzęgła jest za dużo? może dlatego sprzęgło jest takie twarde?
[ Dodano: 10-07-2007, 10:08 ]
ściągać przestało. okazało się, że to wina opony. w jednym miejscu jest troszkę naderwana (kord jest cały, tyllko guma) zamieniłem przednie opony z tylnymi i przestało. chyba będę musiał tą opone wymienić.
a co mam zrobić z tym płynem sprzęgłowym? wylać go trochę?
|
|
|