Carisma - Techniczne - Koszt wymiany skrzyni biegów
Anonymous - 18-06-2007, 10:20 Temat postu: Koszt wymiany skrzyni biegów Mam wieczny problem z mechanikami , że przed robotą nie wiedzą ile to będzie kosztowalo (oczywiście zawsze deklarują się , że się dogadamy) a po robocie windują całe koszty.
Za wymianę skrzyni biegów krzyknoł mi warsztat (mały nie autoryzowany) 750 zł za robociznę (Druga skrzynia była moja). Przygotowany byłem raczej na jakieś 400 zł.
Ile może kosztować taka wymiana? Może ktoś już za taką wymianę płacił i jest zorientowany w temacie.
Czy warto oddać taki problem do rzeczoznawcy i ewentualnie reklamować koszt usługi?
Bartek - 18-06-2007, 10:24
Ładnie
400 to i tak sporo..... demont/zamont skrzyni w warstacie to siakeś 4-5 rbh......stawka godzinowa to 80-100 zł
Anonymous - 18-06-2007, 11:59
Tłumaczą się jeszcze bardzo czasochłonną pracą.
Ile czasu powinna trwać taka wymiana?
[ Dodano: 18-06-2007, 12:10 ]
A ASO liczą za taką usługę 450 zł.
Bartek - 18-06-2007, 12:35
Napisałem:
Bartek napisał/a: | 4-5 rbh |
i to jak idzie "pod górę". W Eclipse jest prze%$^*$^%$ (ktoś pompę ABSu umieścił tak, że nie ma jak dojść do poduszki skrzyni). W pozostałych Miśkach nie napotkałem na trudności - chyba, że półosie w piastach są bardzo zardzewiałe - wtedy demontaż półosi jest kłopotliwy.....
phixius - 18-06-2007, 12:37
Jeżeli tylko wyciągnięcie i założenie to w Kaliszu z reguły to kosztuje w granicach 300. A przypuszczam że nie powinno przekroczyć nigdzie 400. 750 to naprawdę przesada...
Anonymous - 19-06-2007, 18:59
Bartek napisał/a: | Napisałem:
Bartek napisał/a: | 4-5 rbh |
i to jak idzie "pod górę". W Eclipse jest prze%$^*$^%$ (ktoś pompę ABSu umieścił tak, że nie ma jak dojść do poduszki skrzyni). W pozostałych Miśkach nie napotkałem na trudności - chyba, że półosie w piastach są bardzo zardzewiałe - wtedy demontaż półosi jest kłopotliwy..... |
heh fakt ta pompa ABS`u i jej umiejscowienie do dość ciekawe rozwiązanie... dobrze, że istnieją takie sprzęty jak 1,5metrowy łom:D hyhyhy
Bartek - 21-06-2007, 15:50
Sama pompa przeszkadza umiarkowanie w porównaniu do łapy tej pompy skutecznie zasłaniającej dostęp do odkręcenia śruby mocującej łapę skrzyni......
Anonymous - 27-06-2007, 23:33
Jak się okazało za wymianę wzioł 400 zł - w wyniku awari były problemy z wyjęciem półosi i doszło 300 zł za czyszczenie drugiej skrzyni. Sprzedający z allegro tak wyjoł półoś że do środka powpadały igiełkowe elementy toczne z łożysk półosi.
Gdyby nie sprawdzili właśnie kupował bym kolejną skrzynie.
|
|
|