To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Gdzie na mazury?

Tybek - 20-06-2007, 12:38
Temat postu: Gdzie na mazury?
W lipcu mam tydzień urlopu i chciałem wyjechać na mazury, pospacerować i pozwiedzać, oczywiście jade moim miśkiem :) Nie mamy dzieci, więc place zabaw nas nie interesują.

Chciałem się spytać forumowiczów, którzy już tam byli, które miejscowości polecacie :?:

Czekam na propozycje!!

stanik - 20-06-2007, 12:57

Hej

Nie wiem czy polecam, bo ja niestety nie trafiłem z pogodą, ale i tak trochę zobaczyłem.
Ja byłem w Mikołajkach (swoją drogą przereklamowana, moim zdaniem, miejscowość). Ale co tam jest do robienia. A wiec można się wybrać na spływ kajakowy Krutynią (jeśli dobrze pamiętam nazwę rzeki) Jedzie się do jakiejś wsi koło mikołajek (Mostek? dokładnie też już nie pamiętam, ale każdy to wynajmuje pokoje to powie gdzie się udać). Jedziesz tam, zostawiasz autko, pakują Cie do busa i wyworzą w górę rzeki. Tam dostajesz kajak, kapoki i płyniesz sobie swoim tempem (każdy indywidualnie, żadnych grup, więc można sobie stanąć na jakiś piknik, odpocząć) a za drugim mostkiem Cie odbierają, pakują do busa i odwożą na parking. Ja ze swoją Lubą, ostrym tempem, przepłyneliśmy ten dłuższy odcinek w jakieś 3h.
Druga sprawa to park dzikich zwierząt w Kadzidłowie (poszukaj na necie) Około 2h łażenia po zagrodach z przewodnikiem, ale jak ktoś lubi takie dzikie, oswojone zwierzęta któe dają się głaskać to też fajne.
Poza tym z Mikołajek jest biała żegluga. My mieliśmy rowery ze sobą to się pakowaliśmy rano na taki statek i te 2-3 h płynęliśmy statkiem gdzieś. Gdzieś tam wysiadaliśmy na którymś pstoju i wracaliśmy na rowerach coś tam podziwiając przy okazji.
Ładne są też właśnie okolice na rower, trochę pagórków ale niestety nieutwardzone i często jest "tarka" powybijana i lepiej mieć amortyzator z przodu, mniej ręce bolą. Ale można sobie pojeździć.
Poza tym Tropikana (aquapark z saunami, różnymi kąpielami borowikowymi, basenem ze sztuczną falą uruchamianym raz na 10 minut...) w Gołębiewskim wieczorami. Oprócz tego pojechaliśmy do Mrągowa na rowerach (niestety nie trafiliśmy znó z pogodą...) a wróciliśmy stamtąd pociągiem, który rzadko bo rzadko ale jeździ do Mikołajek.
Jak się chce pozwiedzać coś autkiem to jeszcze można się zapuścić w dalsze rejony. My byliśmy na takim szybkim wypadzie, więc już nie mieliśmy czasu.
Aha, w mikołajkach jest fajna ciastkarnia. fajny deptak wzdłuż jeziora przy którym stoi sporo żaglówek. Kilka fajnych restauracyjek (między innymi Kino Malajkat z dobrym jedzeniem :) polecam pomidorówkę :) ). Myślę że na tydzień to całkiem ciekawe miejsce, tylko kwestia trafienia z pogodą, bo siedzenie w pokoju już jest mniej ciekawe.

Pozdrawiam

PS

Fajna trasa na rower to drogą do Rucianej Nidy, tam jakieś lodziki. Potem do Popielna (bardzo ładne lasy) i tam można popodziwiać hodowlę Konika Polskiego w instytucie PAN. Potem z popielna przeprawić się na drugą stronę jeziora i lasem wrócić do Mikołajek (jest tam jakiś szlak). Przy promie w Popielnie jest tez fajna knajpka, więc można sobie przerwę na objad zrobić :)
I w ogóle z Mikołajek jest sporo szlaków do objechania :)

Pozdrawiam

cns80 - 20-06-2007, 14:38

Wiele urlopów spędziłem na Mazurach i odradzam Mikołajki, bo to przereklamowana, zrobiona pod Niemców miejscowość. Wszystkie atrakcje o których pisał stanik, czyli:
stanik napisał/a:
spływ kajakowy Krutynią

stanik napisał/a:
park dzikich zwierząt w Kadzidłowie

stanik napisał/a:
biała żegluga

stanik napisał/a:
okolice na rower
wspaniałe szutrowe leśne drogi i mnustwo ścieżek.
stanik napisał/a:
hodowlę Konika Polskiego w instytucie PAN

stanik napisał/a:
promie w Popielnie

osiągalne są z Rucianego-Nidy (nigdy nie wiem jak to poprawnie odmienić).
Wszystko jest tańsze niż w Mikołajkach i łatwiej zaparkować autko. Genialne jedzenie w restauracji Capiodoro przy głównym deptaku (nie pomyl się, bo pozostałe znacznie odbiegają jakością). Wspaniałe trasy rowerowe. Polecam zakup map Wojskowych Wydawnictw Kartograficznych (skala jeśli dobrze pamiętam to 1:20 000, więc widać każdą ścieżkę i pagórek), niestety w zeszłym roku jak chciałem kupić w kwietniu to okazało się że nakład tych okolic już się wyczerpał. Ale może w tym roku jest lepiej.
Generalnie w okolicy Rucianego jest więcej lasów, a w okolicy Mikołajek więcej pól. Jezioro Nidzkie na południe od Nidy jest zamknięte dla ruchu motorowego (warto popływać rowerkiem wodnym). W tamtym kierunku jest też leśniczówka Pranie. Warto też zobaczyć proces śluzowania w Rucianem na Guziance. Okolica dużo spokojniejsza niż Mikołajki.

A jeśli chodzi o wyprawy autkiem to warto podjechać do Giżycka (twierdza Boyen, most zwodzony, ładne nabrzeże) i do Wilczego Szańca (kwatera Hitlera).
Mnustwo atrakcji znajdziesz w internecie oraz pytając miejscowych.

stanik - 20-06-2007, 15:34

tak tak, proces śluzowania na Guziance polecam szczególnie aby podziwiać z kajaka a nie z pomostu :) zdecydowanie ciekawiej. W Rucianem też kiedyś byłem i chyba mi się bardziej faktycznie podobało. Ale odległości nie są duże między Mikołajkami a Rucianem więc z obydwu miejsc te same atrakcje można zaliczyć. Ale widzę Cns80 potwierdza moje spostrzeżenia, że Mikołajki jako sama miejscowość są przereklamowane. Z tego co ludzie mówili spodziewałem się tam nie wiadomo czego a w sumie.. miejscowość przeciętna. To już w Mrągowie jest ciekawiej, a w Rucianem spokojniej :) Ale, że ja na miejscu jakos dużo nie siedziałem, mimo pogody to jakoś mi nie przeszkadzało.
Pozdrawiam

BUBU - 20-06-2007, 22:42

Szczerze polecamy Harsz Kolonia , 4 km od Sztynortu.
Nad pięknym jeziorem Dargin, super miejsce
jeździmy tam od dawna, wcześniej przyczepa teraz ze względu na młodego domek.

Harsz jest tak położony, że blisko stamtąd do wielu fajnych i ciekawych historycznie miejsc, wartych obejrzenia:
Gierłoż (Wilczy Szaniec),Mamerki,Rapa,Stańczyki.

Popatrz na mapkę, bo za dużo pisania

My też mamy urlop w lipcu i właśnie tam się wybieramy naszym miśkiem
będziemy tam od 15 lipca, zapraszamy :)

Pozdrav

Anonymous - 20-06-2007, 23:42
Temat postu: Harsz!!!
Harsz to mnóstwo moich pięknych wspomnień - nie tylko Harsz Kolonia, ale sam Harsz nad jeziorem Harsz. Na pewno są jakieś kwatery prywatne.
Trochę bardziej na wschód polecam też Gołdap i okolice ( np: http://www.lesny-zakatek.pl/ )- stamtąd bardzo blisko do niektórych atrakcji opisanych przez BUBU - Stańczyki, Rapa.
No i Suwalszczyzna - znalezienie przyjemnego gospodarstwa agroturystycznego nie jest trudne, mogę podpowiedzieć, np:
http://galwiej.fm.interia.pl/services.htm (tutaj jest możliwość zamieszkania w prawdziwej glinianej chatce - super sprawa!),
http://www.suwalszczyzna....upa=agro&id=451 (widoki jedyne w swoim rodzaju, konie)

Anonymous - 21-06-2007, 06:16

Kolezanka wyzej wiec co mowi.SUWALSZCZYZNA - jeszcze dzika , piekna i tania :)
Tybek - 21-06-2007, 08:45

Jeśli tanio za nocleg to też dobrze, bo zostaje wtedy więcej pieniędzy na inne przyjemności.

Bubu, szkoda że nie macie urlopu od 9 lipca, tak jak my, to wtedy by się razem coś zorganizowało :)

Czytam sobie dodatkowo w internecie o waszych propozycjach i na pewno coś wybiorę. Czekam na dalsze propozycje miejscowości, które są warte odwiedzenia na mazurach.

Jeśli chodzi o noclegi, to możemy spać nawet w namiocie, bo taką opcje też bierzemy pod uwagę, więc jakieś pola namiotowe też możecie polecać.

Anonymous - 21-06-2007, 09:44

Tybek, hmm w sumie to ja pochodzę z Mazur... :biggrin: i powiem Ci szczerze, że jeśli nie żeglujesz to moim zdaniem dwie opcje są. Pierwasza, jeśli większość czasu chcesz spędzić tam, gdzie przyjechałeś to Mikołajki, jednak w tej okolicy jest najwięcej atrakcji, no ewentualnie Ruciane. Lecz jednak chcesz pojeździć po okolicy to znajdź jakąś bazę wypadową (czytaj tanie noclegi po wsiach) coś jak Bubu. A swoją drogą Bubu w Sztynorcie w porcie nadal funkcjonuje "Zęza" ?
Anonymous - 21-06-2007, 20:50
Temat postu: Zęza
Sztynort bez "Zęzy"? Myślisz, że to możliwe? :D Przed rokiem, o ile dobrze pamiętam była, ale muszę sprawdzić w tym roku.
Ech, wspomnienia, wspomnienia...
Kiedyś obsługę i klientelę w "Zęzie" wprawiłam w zdumienie i szczere rozbawienie, gdy zamówiłam... kakao. (byłam autkiem) Jak sobie wspomnę te miny, to dziub mi się śmieje. :biggrin:
Co do atrakcji wokół Mikołajek, to... wszystko zależy co dla kogo jest atrakcją, a poza tym Mazury to jednak nie tylko żagle. Jakem giżyczanka z pochodzenia. :p

Krzyzak - 21-06-2007, 22:42

ja bylem w Ubliku - gospodarstwo agroturystyczne "U Przyjaciol" - POLECAM!!!
oczywiscie bylem tez w wielu innych miejscach, ale ostatnio lubie te, gdzie jest jak najmniej tlumow

Anonymous - 21-06-2007, 22:51

Polecane przez Krzyżaka
Anonymous - 22-06-2007, 02:35

Smoczka kiedyś lało cały tydzień, więc w porcie w Wilkasach bite 6 dni siedzieliśmy... tam to dopiero mnóstwo atrakcji. Ale niedawno byłem w Mikołajkach nie na żaglach i powiem szczerze że było mimo wszystko ciekawie (wprawdzie tylko 10 dni, ale jednak) kajak, rower, park wodny,koniki (córa była zachwycona Polskimi) zresztą Stanik prawie wszystko naświetlił, no i zjadłem tam najlepszego pieczonego świniaka.
Tybek - 22-06-2007, 10:26

A jak z rowerami, napewno nie weźmiemy rowerków z braku bagażnika. Czy jest możliwośc wyporzyczenia na miejscu, orientuje się ktoś?

Żeglowac nie potrafie, niestety :/

Student - 22-06-2007, 11:01

JA u siebie w firmowym ośrodku (Wierzbowo) płacę 2zł/1h (rower, łódki i inne, bilard 5zł, solar 10zł/1h) co do cen mazurskich to różnie od. 5-15zł/h w zależności od lokalizacji i ośrodka.
Generalnie zdzierusy z taką polityką to ci odważniejsi którzy potrafią 2-4 samochody zebrać jadą do Chorwacji.