Problemy techniczne - Dziwnie działające ogrzewanie
piotras - 20-12-2005, 14:22 Temat postu: Dziwnie działające ogrzewanie Temat jest taki. Jak samochód działa na benzynie to wszystko jest ok ale po przełączeniu na LPG zazynają sie jakieś jaja. Jak samochód jedzie i ogrzewanie ustawione jest na max. to leci cieplutkie powietrze a wystarczy ze sie zatrzymam (i obroty spadna poniżej 1000) to zaczyna leciec zimne. Jak dodam gazu na postoju do ok 1200 obr. to znowu leci ciepłe.
Temperatura silnika jest w normie (7-8 kreska oddołu) i po nagrzaniu nawet nie drgnie, nagrzywa sie w normalnym czasie (nie za szybko i nie za wolno - czyli tak jak zawsze). Płyn w chłodnicy jest zalany do pełna, zadnych wycieków. Co to może być ???
Krzyzak - 20-12-2005, 16:03
Pewnie coś związane z LPG - skoro parownik jest ogrzewany płynem chłodzącym, to być może przy pracy na LPG instalacja, gdzie gaz się rozpręża jest podłączona do rurek nagrzewnicy i mocno ją wyziębia.
Takie moje gdybanie, ale pamiętając ogólną wydumkę z LPG i lambdą w Twoim aucie, to może to.
luk_szc - 20-12-2005, 17:20
Zwłaszcza jak podłączyli parownik i nagrzewnicę w szereg i na dodatek na zasilaniu nagrzewnicy ( ale raczej aż tak dupy nie dali ) Warto popatrzeć czy coś w podobnym stylu nie wymyślili
piotras - 20-12-2005, 19:23
Przy parowniku nic nie było grzebane. Zrobiło mi sie tak od jakiś 2-3 dni, wcześniej było ok. Czy może to być zawieszający sie termostat ?? tylko wtedy by sie chyba temp. silnika wachała. Czasami zauważam ze jest dobrze a czasami wieje normalnie zimne
TNT - 20-12-2005, 19:25
Piotras ja mam ten sam problem nie wiem o co chodzi ale staje sie irytujace wczwsniej nie wiem czy tak sie dzialo bo blo cieplo i problem nie istnial a teraz jest i to duzy testowalem rozna ustawienia: obieg zamkniety , wlaczone a/c i nic ponoc to cos ze sterowaniem
piotras - 20-12-2005, 19:38
Być moze masz racje. Jak mi sie tak zrobi teraz to pomajdruje ciepło/zimno i zobacze czy coś sie zmieni
Leppe - 21-12-2005, 10:09
Witam ja mam podobny prodlem tylko z tym ze niemam gazu jak stoi na luzie to niezawszy dmuch ciepelkiem.
Kofi - 21-12-2005, 17:18
A zobacz piotrek po dluzszej jezdzie czy parownik nie jest przypadkiem oszroniony.
Leppe - 22-12-2005, 21:59
Po odpowietrzeniu wodnej instalacji, oraz uzupelnieniu plynu problem zniknol.
|
|
|