To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Centralny zamek - automatyczne ryglowanie - MSS 1.6 2004

Anonymous - 22-12-2005, 10:13
Temat postu: Centralny zamek - automatyczne ryglowanie - MSS 1.6 2004
W moim MSS (zapewne jak w każdym) po przekręceniu kluczyka (zapłon) drzwi automatycznie są ryglowane przez centralny zamek. Po wyłączeniu, jak można się domyślać, są otwierane. Jest jednak sytuacja, gdy po wyłączeniu zapłonu drzwi pozostają zamknięte. Otóż jadą trzy osoby, pasażer po drodze wysiada (silnik pracuje). Po wyłączeniu zapłonu drzwi już się nie automatycznie nie otwierają. Zapewne nie stanowiłoby to problemu, gdyby nie dwa szczegóły. Gdy masz blokadę drzwi tylnych (pasażera trzeba wówczas wypuszczać) oraz druga sprawa to zaryglowany bagażnik. Często muszę wracać do przodu by odryglować drzwi. Czy to tylko w moim miśku tak jest? Czy to poprostu wina zamontowanego autoalarmu? A może można to jakoś przeprogramować?

Pozdrawiam

Anonymous - 22-12-2005, 10:22

jest to opcja alarmu w jaki twoje auto jest wyposazone, mialem kiedys ta opcje w galancie ale po roku "zepsula" mi jeden silownik w drzwiach i ja wylaczylem. reasumujac mozesz to wylaczyc jesli ci nie odpowiada.
Anonymous - 22-12-2005, 10:29

No wszystko cacy - tylko jak? oczywiście instrukcja alarmu na ten temat milczy. Alarm to Silicon.
JCH - 22-12-2005, 11:32
Temat postu: Re: Centralny zamek - automatyczne ryglowanie - MSS 1.6 2004
belem napisał/a:
... Zapewne nie stanowiłoby to problemu, gdyby nie dwa szczegóły. Gdy masz blokadę drzwi tylnych (pasażera trzeba wówczas wypuszczać) oraz druga sprawa to zaryglowany bagażnik. Często muszę wracać do przodu by odryglować drzwi. Czy to tylko w moim miśku tak jest? Czy to poprostu wina zamontowanego autoalarmu?

IMO zawsze jeśli masz włączoną blokadę tylnych drzwi to musisz wypuszczać pasażera "ręcznie" - znaczy nożnie bo musisz ruszyć dupę ;) Chyba że coś źle zrozumiałem .... :roll:
Co do innych przypadłości ....
Nie zauważyłem u siebie takich przypadków aby zamki się nie otworzyły po przekręceniu kluczyka na OFF. Natomiast początkowo miałem przypadki niezamykania zamków po odpaleniu silnika, szczególnie zimą. Pomogło dostawienie przez serwis jakiegoś przekaźnika.

Włączanie i wyłączanie tej opcji .... - zdaje się, że Moominek przerabiał to w swoim Spejsie. Walczył trochę z którymś z serwisów.
Moomin odezwij się :!: :!: :!:

Aha, Moomin dziś nieżywy ;)

Anonymous - 22-12-2005, 20:08

Cytat:

IMO zawsze jeśli masz włączoną blokadę tylnych drzwi to musisz wypuszczać pasażera "ręcznie" - znaczy nożnie bo musisz ruszyć dupę Wink Chyba że coś źle zrozumiałem ....

Nie - to ja namieszałem. Chodzi mi o to, że oczywiście muszę ruszyć dupę (pasażer z tyłu po prawej - dziecko) - lecz jak zapomnę o ręcznym odblokowaniu drzwi to muszę wracać.

JCH - 22-12-2005, 20:45

belem napisał/a:
Chodzi mi o to, że oczywiście muszę ruszyć dupę (pasażer z tyłu po prawej - dziecko) - lecz jak zapomnę o ręcznym odblokowaniu drzwi to muszę wracać.

Ach zuuuu ....
Faktycznie, musisz iść dwa razy :?

Przetestuję jutro wariant z wysiadką pasażera ale nie sądzę, żeby coś takiego jak opisujesz się działo.

Anonymous - 22-12-2005, 21:04

Wystarczy, że otworzysz własne drzwi (u mnie tak jest), a dopiero potem wyłączysz silnik. Jeśli u Ciebie będzie ok tzn., że z moim alarmem (lub montującymi go magikami) jest "niehalo"
Pozdrawiam

JCH - 23-12-2005, 08:11

Przetestowałem z wysiadką pasażera. I niestety .... u mnie wszystko OK czyli po wysiadce pasażera i następnie przekręceniu kluczyka na OFF zamki się natychmiast otwierają.
Coś masz zatem skichane z podłączeniem alarmu.

Anonymous - 23-12-2005, 10:51

Dzięki za pomoc - też masz alarm silicon?
Moominek - 23-12-2005, 11:02

Niekoniecznie skichany alarm. My w naszych miśkach mamy Prestige, Ty masz Silicon, czyli może być zupełnie inaczej oprogramowany. Podaj typ alarmu postaram się coś znaleźć więcej na jego temat. Może poprostu się okazać, że ten typ tak ma.
Anonymous - 27-12-2005, 10:18

To silicon ultimate - znalazłem wiele na temat tego aa. Doszukałem się, że włączenie zapłonu przy otwartych drzwiach blokuje funkcję ryglowania zamków. O otwieraniu niestety nic nie ma.
Pozdrawiam

Bartek - 27-12-2005, 12:27

Mam Silicona Ultimate i takiego objawu brak. IMHO: jest to problem z centralka, lub jej podlaczeniem (u mnie zeby wszystko dzialalo OK, centralny zamek musialem podlaczyc do drzwi pasazera). Jezeli alarm montowales u montera "pana Kazia" to przerypane - Silicon nie uzna reklamacji, nawet jezeli jest to ewidentny problem centralki. Moze byc rowniez zle skonfigurowana - ta akurat centralke uwazam za zemste alarmiarzy i nikomu jej nie polecam. Jezeli zas montowany byl przez autoryzowany zaklad silicona - wal do nich, a jak to nie pomoze, to do Silicona bezposrednio - mam ich adres.
Anonymous - 27-12-2005, 13:43

Hehe - alarm montowany przez dilera (co może oczywiście oznaczać p. Kazia). Dość powiedzieć, że okazało się iż nie zamontowali żadnych czujek np. wnętrza. Jestem rozczarowany, bo przy cenie samochodu alarm to już grosze i jeśli trzeba było dopłacić 100 czy 200 zł to poprostu mogli o tym powiedzieć.
Bartek - 27-12-2005, 13:46

Taaa - jak widzialem jak diler z Plonska montowal - to wolalbym montaz pana Kazia, niz ich.....

Wal do nich - to jest ICH problem, nie Twoj......