To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] problem ze skrzynią

Anonymous - 25-06-2007, 10:49
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] problem ze skrzynią
Witam wszystkich. Mam problem ze skrzynią a mianowicie głośna praca w czasie jazdy. Mechanik zdiagnozował-łożyska. W związku z tym mam pytanko:czy warto taka skrzynię naprawiać?? fachowca znalazłem ale opini 100tys:).szukam taż na allegro ale jakoś pewności nie mam czy następna, którą kupię nie będzie głośna jak moja. Może ktoś ma na sprzedanie dobrą sprawną cichą skrzynkę??albo słyszał gdzie można kupić takową z gwarancją; z regóły jak dają gwarancje to na tydzień na sprawność skrzyni ale nie na głośność.moja też jest "sprawna" ale chrupie jak cholera-kończy się i w dalszą trase to nie mam co ruszać.Proszę o podpowiedz-naprawiać??kupować inną używaną??
Anonymous - 25-06-2007, 19:21

Poczytaj dobrze forum - olej do skrzyni czy coś takiego. Olej był wymieniany?? Zawsze to trochę taniej niż wymieniać a może potrzeby takiej nie będzie:)
Anonymous - 26-06-2007, 12:17

olej nie ppomoże-łożyska są wyexploatowane na maxa, zreszta jak kupilem to auto to skrzynia super cicha nie była, ryzyko,nawet w autogiełdach niemieckich co któraś ma opis "skrzynia wydaje dzwięki" to tak w dosłownym tł.więc to jakaś wada lub po prostu po "szaleńcach".Moją jeździł ktoś w moim wieku więc myślę, że troszkę ją wytrzepał ale nie w tym problem. Bardziej zastanawia mnie czy kupowac inną używaną czy bawić się w remont bo komplet łożysk to podobno koszt 2tysie a gdzie jeszcze roboczogodziny:).używaną dorwę w granicach tysiąca tylko zależy mi na opiniach tych co remontowali u mnie wytrzepane są wszystkie łożyska w skrzynce:) może ktoś się zdobył na taki remont i ma teraz opinie na ten temat
Anonymous - 27-06-2007, 23:27

Właśnie jestem po wymianie skrzyni, wymieniałem na drugą ale u mnie to nie był problem łożysk. Jeśli chodzi o twój problem, to dawał mi mechanik namiary na warsztat gdzie robią skrzynie, sprawdzona skrzynka do carismy z gwarancją na trzy miesiące to koszt ok 1500 zł + robocizna 300 zł - to mniejszy koszt niż same łożyska.
Anonymous - 06-11-2007, 23:04

troszke mnie nie było.
problem mojej skrzynki chyba gdzieś jeszcze sie pojawiał ale teraz po doswiadczeniach troszke opisze.
Jak wcześniej pisałem kupiłem inna na allegro-nikt nie dawał gwarancji na "głosną pracę"ogolnie raczej wałki skoro na 10 osób zawsze to samo-gwarancja na poprawne działanie.Jeden ze sprzedawców wydał się o.k.tak spoko
skrzynia zadziałała -była głosna na 1 i 2 przejechalem 3 tysie i olej się polał-czyli to sam oco z moja 1szą.Tysiak poszedl się fuckac.W końcu "kanałami" znalazłem kolesia który naprawia skrzynki-suuper gosc -ogólnie tylko automaty-ale po znajomości zajżał do manualnej:). 3 łożyska zmielone na "kwadraty" i jakiś wałek do wymiany.W sumie koszt 350 pln - teraz 8 tysi przejechane i suuper cicho-jak nówka. Zostawiłem do zrobienia jeszcze tą 2-gą.Sprzdam na allegro i pewnie jako jedyny z gwarancją na "głosną pracę" :) .Wniosek jeden dla ostrzeżenia dla innych-nie kupować używanej-lepiej naprawic ale nie u jakiegos "wałka" co chciał odemnie 2 tysie założyska+robocizna. Używana raczej nie pochodzi za długo-tyle z doświadczeń.