To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Strzelanie i spadek mocy

Anonymous - 25-06-2007, 12:36
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Strzelanie i spadek mocy
Witam wszytskich użytkowników,

mam problem ze spadkami mocy w mojej Cari (dławienie), nie byłoby to uciążliwe i myślę że załatwiłbym w/w problem po przeczyszczeniu przepustnicy. Niestety ostatnio zdarzyło się coś co mnie strasznie zaniepokoiło. Mianowicie jadąc w mieście nagle spadła moc w aucie, a podczas dodawania usłyszałem coś podobne do strzałów z rury (kiedy hamuje się silnikiem na rajdach). Proszę o pomoc w diagnozie czy może mieć z tym związek wymagająca czyszczenia przepustnica, czy może coś zupełnie innego. Myślę również o wymianie świec.

Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam

Moomin - 25-06-2007, 15:11
Temat postu: Re: Strzelanie i spadek mocy
stajszek napisał/a:
Witam wszytskich użytkowników,

mam problem ze spadkami mocy w mojej Cari (dławienie), nie byłoby to uciążliwe i myślę że załatwiłbym w/w problem po przeczyszczeniu przepustnicy. Niestety ostatnio zdarzyło się coś co mnie strasznie zaniepokoiło. Mianowicie jadąc w mieście nagle spadła moc w aucie, a podczas dodawania usłyszałem coś podobne do strzałów z rury (kiedy hamuje się silnikiem na rajdach). Proszę o pomoc w diagnozie czy może mieć z tym związek wymagająca czyszczenia przepustnica, czy może coś zupełnie innego. Myślę również o wymianie świec.

Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam

Nie wiem czy pomogę bo żaden ze mnie mechanik, ale strzały z rury miałem w Hondzie przy zapchanym filtrze paliwa. Może sprawdź to.

maxwell61 - 25-06-2007, 16:09

wg. mojej skromnej osoby strzały są wynikiem nadmiaru dostarczanego paliwa czyli może być źle ustawiony zapłon... pozdrawiam
saphire - 25-06-2007, 20:37

No raczej zapłon bym w przypadku GDI wykluczył i obstawiał bym na trzy rzeczy:
- pierwsza to lambda - i silnik wali za bogato w gary a co nie spalone leci w wydech
- druga to kat - nadmiar bogatej dorżnął resztki kata i teraz kat nie działa więc się to dopala w rurze i strzela
- ewentualnie trzecia to czujnik położenia wału który ma wpływ na zapłon i dwie pierwsze w połączeniu z nim mogą generować takie rzeczy jak strzały w wydechu

maxwell61 - 25-06-2007, 21:06

stajszek, a masz zagazowane auto???
Anonymous - 26-06-2007, 06:50

stajszek, a masz zagazowane auto???

Nie nie mam, z tego co mi wiadomo gazowanie GDi to ryzykowny interes

maxwell61 - 26-06-2007, 16:12

ja obstawiam ten trzeci myślnik saphire...ale mysle ze z tym do mechanika i sprawdzi szczelinomierzem ten czujnik, ... gdyby był gaz doszły by jeszcze inne motywy... pozdrawiam